konigister Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 Witam, jestem nowicjuszem w modelarstwie i chciałbym się dowiedzieć jak wykonać i jakie są techniki wykonania imitacji odlewu np. wieży czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 Posmarować rozpuszczalnikiem wieżę i uderzać w nią jakimś zużytym pędzlem. Ewentualnie nałożyć Surfacera albo coś podobnego i działać jak wyżej. Sam używałem tylko metody z rozpuszczalnikiem i działało. Warto spóbować gdzieś w niewidocznym miejscu, żeby niechcący nie zniszczyć modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Maja 2018 Super Moderator Share Napisano 2 Maja 2018 Widziałem warsztaty, gdzie koledzy do tego używali szpachli i podobnie jak kolega wyżej napisał pędzlem uderzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 Ja na Matyldzie używałem zarówno akrylowego AK easy cast (biały) jak i Tamiya liquid surface primer (jasnoszary) podobnego do Mr. sufacera. Kładzie się je praktycznie tak samo, tapując kiepskim lub starym pędzlem. Na koniec możesz wygładzić powierzchnię, jeśli ta jest zbyt chropowata, odpowiednio wodą w przypadku AK lub leveling thinerem w przypadku liquid primera. Produkt AK można łatwo zmyć jeśli Ci nie wyjdzie, nie śmierdzi i dłużej schnie ale Tamiya jest bardziej uniwersalna bo służy tez jako podkład i szpachlówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 Może ta stronka pomoże http://paulbudzik.com/tools-techniques/Cast%20Texture/creating-cast-texture.html Na stronce jest też link do poradnika w formie filmu I jeszcze jedna stronka https://www.scalemodellingnow.com/tbmodelconstruction-addingcasttexturetoturrets Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi