kat Napisano 19 Marca 2006 Share Napisano 19 Marca 2006 W T-72 dowódcy przeważnie bardzo dbają o to żeby automat chodził płynnie i bez zacięć, bo jak by coś to właśnie dowódca przejmuje rolę ładowniczego:) Jak karuzela pełna to kręci korbą a jak pusta to się wygina na różne strony po ładunki i ładuje ręcznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 30 Marca 2006 Share Napisano 30 Marca 2006 Marcin mam małe pytanko. Chciałem zrobić Challengera II w malowaniu pustynnym. Jaki model byś proponował. Bo jest ich kilka a Ty w brytyjskiej pancerce siedzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 30 Marca 2006 Autor Share Napisano 30 Marca 2006 Modele sa tak na prawde tylko dwa: Tamiya i Trumpeter. Wszystkie Airfixy i tym podobne stosuja wypraski Trampka. Do tego jest jeszcze model zywiczny Accurate Armour ale jego cena jest zabojcza. Najlepszy z tych tanszych to model Tamiyi. Ma on kilka bledow i niedorobek ale nie sa one drastyczne. Z tego co widze, to kadlub jest troche skopany, linie laczenia plyt pancerza sie nie zgadzaja z oryginalem w niektorych momentach. Dolna czesc kadluba jest wzieta zywcem z CR1, ktory ukazal sie w 1983 roku, na wyprasce jest nawet nabita data, wiec sie nie ma co dziwic ze jest bardzo uproszczona, bo to byly czasy kiedy Tamiya robila zabawki. Gorne powierzchnie pancerza kadluba i wiezy powinny miec matowa powierzchnie antyposlizgowa ale sa gladkie jak dupeczka niemowlaka. To akurat warto poprawic i nalozyc odpowiednia teksture. Trampek nigdy nie widzial prawdziwego CR2 na oczy a robili go ze zdjec (nawet wiem ktorych zeby bylo weselej). Najbardziej widoczna wpadka to przesuniete kola, jakby byly zamontowane na drazkach skretnych. W prawdziwym czolgu lewa i prawa strona jest symetryczna. Gora kadluba ma niepoprawne laczenia plyt i rowniez brakuje powierzchni antyposlizgowej. Tyl z pokrywami silnika o ile pamietam jest kompletnie zmyslony. Wieza ma niepoprawny ksztalt, zbyt dlugi 'dziob', pochyle sciany boczne. Dzialo jest za chude itd, itp. Podsumowujac, uwazam ze kupno Trumpetera, to wyrzucanie pieniedzy. Z drugiej strony jest on tanszy, wiec jezeli komus nie zalezy na wiernosci z oryginalem a chce sobie poskladac, to czemu nie? Kiedys nawet chcialem zrobic symultaniczna relacje porownawcza z Trampka, Tamiyi i AA, zeby pokazac wszystkie roznice i wylonic zwyciezce ale jakos nie moge sie do tego zabrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Marca 2006 Share Napisano 30 Marca 2006 Wszystkie Airfixy i tym podobne stosuja wypraski Trampka. Ja bym okreslil to odwrotnie. Wiadomo, ze to wlasnie Trumpek , MHM ,Zeng-Fu czy inne startowaly od kopiowania firm zachodnich czy japonskich. Warto by sprawdzic, ktora firma i kiedy wydala ten model a wiadomo bedzie kto od kogo sciagal PS. Nawet nie wiem czy Airfix go robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 30 Marca 2006 Autor Share Napisano 30 Marca 2006 Mam oba w szafie, wiec jestem pewien, ze ten drugi to Airfix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Marca 2006 Share Napisano 30 Marca 2006 Ja Ci marcin wierze tylko mysle, ze Airfix byl przed Trumpkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 3 Kwietnia 2006 Share Napisano 3 Kwietnia 2006 Wiedziałem że dobry adres Dziobie nie. A tak serio to przymierzam się powoli do zrobienia kilku nowszych wozów i stąd "badania rynku". Dzięki Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Kwietnia 2006 Share Napisano 7 Kwietnia 2006 Centurion w prywatnych rekach. W tle widoczny Chieftain Mk10. The War and Peace Show, Beltring, UK, 2005. Cześć. Jestem nowy. Też lubię brytyjskie współczesne skorupy. A Centuriona to mam nawet w 1\25 z Tamiyi. Pilnie śledzę ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 7 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2006 Czesc Pawel, Watek tak w zasadzie zostal wyczerpany Ten twoj centurion to w jakiejs dziwnej skali jest, to chyba jakis stary model jest bo Tamiya od dawna nie robi 1/25? Wiem o Centurionie w 35, ktory zostal wydany w latach 70-tych i ponoc jest calkiem do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Kwietnia 2006 Share Napisano 7 Kwietnia 2006 Czesc Pawel,Watek tak w zasadzie zostal wyczerpany Ten twoj centurion to w jakiejs dziwnej skali jest, to chyba jakis stary model jest bo Tamiya od dawna nie robi 1/25? Wiem o Centurionie w 35, ktory zostal wydany w latach 70-tych i ponoc jest calkiem do rzeczy. To jest model w skali 1\25. Tak, tak 1\25 i jest bardzo ładny. Ma wnętrze no i ogólnie jest fajny. Wątek wyczerpany? Wiem. Dopiero się zalogowałem na tym fajnym Forum. A co do Centuriona w 1\35, to w tym roku wypuści go AFV Club w wersji australijskiej oraz Bronco Models też zapowiada ten ładny czołg. Mój kolega go ma w 1\35 z Hobbycraftu. Stareńki ten model ale cholerka jedyny już został na rynku. A taki ładny czołg, nie to co te oklepane niemiecki pacercośtam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 Co do tego modelu Centuriona w 1/25 to w Tamiya Model Magazin International z 1992 r. mam artykuł o jego budowie. Więc jak byś go Pawle potrzebował, to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 11 Kwietnia 2006 Share Napisano 11 Kwietnia 2006 Co do tego modelu Centuriona w 1/25 to w Tamiya Model Magazin International z 1992 r. mam artykuł o jego budowie. Więc jak byś go Pawle potrzebował, to daj znać. Chmm no przydałby się ten artykuł. Napisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Czerwca 2006 Share Napisano 13 Czerwca 2006 http://www.primeportal.net/tanks/erik_jan_eskes/chieftan_mk10/ http://www.primeportal.net/tanks/erik_jan_eskes/chieftan_mk11/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 13 Czerwca 2006 Share Napisano 13 Czerwca 2006 http://www.primeportal.net/tanks/erik_jan_eskes/chieftan_mk10/ http://www.primeportal.net/tanks/erik_jan_eskes/chieftan_mk11/ Już zassałem fotki. Poniżej jest też szwedzka wersja 102 i 104 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 14 Czerwca 2006 Share Napisano 14 Czerwca 2006 Coś się ruszyło w wątku i misie przypomniało... Marcin, Airfix robi Chieftaina w 72, znasz pewnie ten model, ktoś na jednym z forów Missing Lynx pisał, że znośny (ale pewnie w kontekście sklejalności), a jak Ty oceniasz jego wartość jako miniatrury rzeczywistego czołgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 14 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2006 Ja go mam i musze przyznac, ze mniej problemu byloby ze zrobieniem go od podstaw niz z naprawianiem tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi