Kapitan1 Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Witajcie, Ostatnio skleciłem sobie model radzieckiego ciągnika gąsienicowego CzTZ T-100 zupełnie nieznanej w Polsce, rosyjskiej firmy AVD Models. Model sprowadziłem sobie, a jakże, z Rosji. Także skala 1/43 w modelarstwie znana jest tylko z kilku modeli Hellera, chociaż na wschodzie 43-ka absolutnie króluje. U mnie także jest to skala jedyna słuszna . Sam zestaw okazał się być bardzo fajny i przemyślanie zaprojektowany (wszystko pasowało do siebie bez zbędnego szpachlowania i szlifowania). Malowałem go farbami Tamiya, kolor wymieszałem na oko, brudzenie zrobiłem także farbami wyżej wymienionej firmy a także suchymi pigmentami AK Interactive oraz błotem teksturalnym od Vallejo. Wydaje mi się, że troszkę przesadziłem z owym błotem, ponieważ na początku chciałem aby model nie był tak fest ubrudzony ale tylko lekko przykurzony, lecz to lekkie przykurzenie mi po prostu nie wychodziło, a więc zostało jak jest. Uprzedzając komentarze, owszem, zastanawiałem się czy nie przerobić go na popularny u nas spychacz, jednak chciałem go w miarę szybko skończyć, a tak by się nie stało gdybym poszedł w konwersje. W przyszłości ma zamiar wykonać jeszcze dwie setki (tak nazywany jest T-100 w Rosji) w wersji budowlanej, czyli spychacz z hydraulicznym i linowym podnoszeniem lemiesza. Jeden będzie kremowo-wiśniowy (linowy) oraz szary (hydrauliczny). W sumie to wszystko, zapraszam do obejrzenia kilku fotek: 1 Cytuj
Bengal Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 śmiechowy traktor ;) fajny, fajnie styrany mi się podoba ostatnie zdjęcie z szybami to taki efekt benzyny ? podałbyś linka do produktów tej firmy. b Cytuj
Kapitan1 Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Napisano 31 Sierpnia 2018 Proszę bardzo, w tym sklepie kupowałem swój model: http://www.ritmonexx.ru/avd-models-m-230.html A co do szyb...to chodzi o tą niebieskawą poświatę? Bo jeśli o nią idzie to jest to po prostu efekt niebieskiego pudełka leżącego obok miejsca fotografowania, które się w nich po prostu odbiło jak w lustrze:). Cytuj
Thalgonis Napisano 1 Września 2018 Napisano 1 Września 2018 Dlaczego uważasz, że przesadziłeś ze „styraniem" to nie wiem - w końcu to pojazd z budowy. A raczej ich nie pucowali, bo na defiladę na Placu Czerwonym takich nie puszczali Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi