Skocz do zawartości

Kolejny incydent z myśliwcami F-15

Kermit

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas misji treningowej w Zatoce Meksykańskiej zderzyły się dwa amerykańskie myśliwce, piloci jednak przeżyli wypadek - powiadomiła amerykańska armia.

Jednomiejscowe odrzutowce F-15C Eagle zderzyły się o 16.21 czasu lokalnego w powietrzu nieopodal Panama City na Florydzie.

Myśliwce wystartowały z bazy Eglin. Gdy zaginęły, ponad 60 funkcjonariuszy straży przybrzeżne rozpoczęło akcję ratunkową z użyciem helikopterów, samolotów oraz statków.

W listopadzie amerykańskie siły powietrzne zawiesiły loty wszystkich maszyn typu F-15C po wypadku w trakcie lotu treningowego. Choć w styczniu br. większość z nich wróciła do służby, część na trwałe została wycofana z użytku.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1696430,12,zderzyly_sie_dwa_mysliwce,item.html.

EDIT: Zderzenie nastąpiło 20 lutego 2008 o godzinie 1500 ET ok. 50 mil na południe od Panamy. Jeden pilot nie żyje.

Więcej informacji tutaj oraz tutaj.

Pozdrawiam

A co nas interesuje.
Jeśli informacja jest tutaj zbędna, to proszę o usunięcie całego wątku. Osobiście interesuje mnie wszystko związane z F-15 i chciałem się podzielić informacją; przepraszam, jeśli to, co zrobiłem, było błędne.

Pozdrawiam

O, nastepny mundry. Jezeli Cie takie sprawy nie interesuja, to po prostu je olewasz. Czy to takie trudne? Czy tez trzeba klepnac kolejnego bezsensownego posta? A moze w ogole usuniemy dzialy "1:1" i "Plac zabaw".

Inna sprawa, Kermit, to to, ze ten watek powinien sie znalesc nie w tym miejscu. Przenosze.

Inna sprawa, Kermit, to to, ze ten watek powinien sie znalesc nie w tym miejscu. Przenosze.
OK, dzięki za przeniesienie. Po prostu poprzedni dział nazywał się "Wydarzenia, Spotkania, Konkursy", a że było to jakimś "wydarzeniem", to jakoś mi tak logicznie pasowało...

Pozdrawiam

A co nas interesuje.

Po tego że katastrofa F-15 ma się do modelarstwa jak pięść do nosa.

„Uprawianie” hobby to nie tylko fizyczne wykonanie repliki oryginału…

Tego chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć.

To również poznanie historii oryginału i generalnie historii…

Resztę podsumował Majek…

• 1 month later...

Dopiero o tym przeczytałem :( Przykre, tym bardziej, że będąc w USA miałem możliwość odwiedzenia bazy Tyndall Air Force Base w Panama City, FL (po znajomości mojej manager - jej ojciec jest pułkownikiem:). Fotek niestety nie mogliśmy robić ale były i F-15 i F-22 - prawie codziennie widoczne na niebie nad Zatoką... Szkoda pilota :(

[*]

Szkoda Pilota, ale taki wybrał sobie fach, który niestety jest niebezpieczny.

Lubię F-15, ale jednak wiadomość o śmierci jednego pilota jest dużo bardziej przykra niż katastrofa dwóch F-15-tek