tlb Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 Witam wszystkich, Szukałem i nie znalazłem wobec czego mam prośbę. Otóż zacząłem model I utknałem przy kolorach rlm, konkretnie chodzi mi o kolory rlm 81,82 i 83. Na tej stronie https://www.cybermodeler.com/color/rlm_table.shtml znalazłem paletę barw, fajnie, ale chcąc zamówić farby gdzies w sklepie te kolory są zgoła inne. Czym się kierować szukając kolorów? Tym co producent modelu zaleca, tym co firmy produkujące farby piszą na etykietach? Które też się różnią od siebie i to konkretnie, czy po prostu mieszać farby tak aby wyszły te z linka? Nadmienię, ze chodzi o myśliwiec z '45 roku. Dzięki za każdą odpowiedź. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 Kolory RLM, szczególnie te późne są przedmiotem niekończącej się dyskusji. Istniało kilka wersji, nikt do końca nie wie jak wyglądały. RLM83 nawet miała być niebieska i to co dotej pory było znane jako RLM83 miało być tylko wariantem tych wcześniejszych. Go figure. Między popularne należą MRP i Gunze. Jeśli tych odcieni użyjesz, nikt się nie pogniewa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 1 godzinę temu, mbrnnr napisał: Między popularne należą MRP i Gunze. Jeśli tych odcieni użyjesz, nikt się nie pogniewa. Tylko, że te firmy też inaczej interpretują kolory... W każdym razie dzięki za odpowiedź.:-) Wychodzi na to, że trzeba zaufać intuicji lub rysunkowi na pudełku.;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 No niestety pudełko o ostatnia rzecz, której można ufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Ja korzystam z: Urban's Color Reference Charts IPMS Stockholm Hobby color converter własnego rozumu/sumienia/gustu/… Edytowane 12 Lutego 2019 przez kjp_a_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Z obrazkami w Sieci/na ekranie sobie farby nie porównasz. Trzeba mieć na papierze. Najtaniej można chyba kupić tabelę Hikoki, ewentualnie najnowszą książkę AK, która jest co prawda droższa, ale też zawiera info nie tylko o Luftwaffe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedzi. Dużo kombinowania z tymi rlm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 Absolutnie nie. Ja mam całą paletę RLM od MRP i nie kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 18 godzin temu, tlb napisał: Dużo kombinowania z tymi rlm. Nie tylko RLM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 14 Lutego 2019 Autor Share Napisano 14 Lutego 2019 No dobra, tak hipotetycznie, skoro nie wiadomo do końca jak wyglądały te kolory rlm, to jakie ma znaczenie który odcień użyję... de facto wystarczy kilka farbek i po prostu mieszać...;-) może i mało profesjonalne podejście, ale jak patrzę np. Na rlm 81 to te kolory są inne, nawet nie odcień ale kolor inny, to samo 78 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Lutego 2019 Share Napisano 14 Lutego 2019 To nie jest tak, że zupełnie nie wiadomo jak te kolory wyglądały. Są po prostu rózne interpretacje. W każdym razie nikt Ci nie broni mieszać. Jeśli nie będzie RLM76 jak Azure Blue i RLM81 trawiasty, to git. Najłatwiej kupić gotowe kolory, które są w miarę akceptowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi