grzechu79 Posted March 4, 2008 Share Posted March 4, 2008 Witam z nowym temacie. czekam na przesyłke tegoż Iveca, ale od razu mówię że to będzie długa praca ponieważ zamierzam zrobić drugi taki sam na wzór tylko 3 razy wiekszy z profili aluminiowych, blachy, żywicy, różnego rodzaju plastiku i czego tam sie da. I mam w związku z tym pytanie czy ktoś próbował już coś takiego i jakie mogą mnie spotkać niespodzianki. prościej ujmując chcę zrobić trucka od podstaw no i zamontować w nim aparature RC - i tu też mam pytanie jaką aparaturę byście polecili tak do 300zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwir3k Posted March 4, 2008 Share Posted March 4, 2008 o żesz fuck :P pewnie troche nerwów przy tym zjesz :P Co do aparatury to chyba w kazdym sklepie jesli gościu bedzie OK to ci pomoże :P Powodzenia w budowie =) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu79 Posted March 5, 2008 Author Share Posted March 5, 2008 poszukuje pomysłu na zrobienie kół: skala 1:24 ale żeby były trzy razy większe - tokarka nie wchodzi w gre:(( ma ktoś jakiś, wysłucham każdego ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu79 Posted April 20, 2008 Author Share Posted April 20, 2008 Witam po przerwie kolegów. tak jak mówiłem chcem zrobić model 3 razy większy i oto pierwszy element, na zdjęciu nie widać dokładnie ale jest zrobiony prawie co do milimetra, materiał to PCV usztywnione od środka profilem aluminiowym kontownikiem teraz sie przeprowadzam więc reszrta nie wiem kiedy:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwir3k Posted April 20, 2008 Share Posted April 20, 2008 Maciupkie xD Coś z kołami wymyśliłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRUGER_MAN Posted April 20, 2008 Share Posted April 20, 2008 No gratulacje podjecia sie takiego wyzwania , pierwsza czesc zawsze cos Trzymaj sie w przeprowadzce , wiem co to znaczy dla samego Ciebie jak i dla modeli , mnie tez niedługo czeka kolejna przeprowadzka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted April 20, 2008 Super Moderator Share Posted April 20, 2008 Bardzo ciekawy projekt. Sam bym chciał sobie też taki model zrobić, lecz nie mam odpowiedniego zaplecza do takich prac. Powodzenia i z niecierpliwością czekam na dalszy efekt prac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truckerek93 Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Pomysł super, oryginalny, Może koła od ciężarówek Tamiya by ci pomogły?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu79 Posted April 22, 2008 Author Share Posted April 22, 2008 Maciupkie xD Coś z kołami wymyśliłeś nad kołami tak myśle żeby zrobić jakąś forme oczywiście powiększona 3 razy i odlać tylko nie wiem z czego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fliper_nx Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 A nie lepiej wyciąć z grubego polistyrenu ? Samo "koło" zrobić z rury kanalizacyjnej a oponka hmm... Nad tym muszę pomyśleć bo mam kika pomysłów . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
McGary Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 Czyli potrzebujesz koła o średnicy ~125mm Może mógłbyś wykorzystać takie: http://www.allegro.pl/item350678040_kola_kolo_kolka_do_kosiarek_kosiarki.html Trochę podszlifować, naciąć bieżnik, wstawić w środek felgę i może będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu79 Posted April 22, 2008 Author Share Posted April 22, 2008 Czyli potrzebujesz koła o średnicy ~125mm Może mógłbyś wykorzystać takie: http://www.allegro.pl/item350678040_kola_kolo_kolka_do_kosiarek_kosiarki.html Trochę podszlifować, naciąć bieżnik, wstawić w środek felgę i może będzie ok ty pacz... zapomniałem że są te małe kółeczka do łózek czy foteli ogólniej do mebli, ale chciałem zrobić mniej więcej tak (naoglądałem sie "jak to jest zrobione" na discovery) że musze skleć warstwy pcv do grubości koła puźniej wytoczyć na tokarce koło średnicy x 3, wyprofilować na ksztalt opony, wyżłobić bieżnik, dorwać jakieś pudełko o ciut większej średnicy, wlożyć to koło do tego pudełka i wypełnić silikonem czy czymś podobnym, po wyschnięciu wyjąć profil koła i do środka wlać cos gumo podobnego i mamy koło ze szczegułami, tylko co tam wlać do tego środka......? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 Super Ci idzie, jestem tylko ciekwa jak poradzisz sobie z kabiną, no i czekamy oczywiście na finish. Co do odlewania, to nigdy tego nie robiłem, ale może przyda Ci się coś takiego : http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/redukcyjne/odlewanie/index.html . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu79 Posted April 24, 2008 Author Share Posted April 24, 2008 jestem tylko ciekwa jak poradzisz sobie z kabiną, no i czekamy oczywiście na finish. Co do odlewania, to nigdy tego nie robiłem, ale może przyda Ci się coś takiego : co do kabiny to jeszcze nie myslalem nad tym ale na pewno bede robił z cienkiego aluminium albo jakiegoś cienkiego plexi podatnegi na kształtowanie, a co do odlewania to skorzystam z tych składników z linku ale myśle żeby opony zrobić z czarnego silikonu do klejenia akwarii - ponoć jest mocniejszy od zwykłego, ale oczywiście czekam na wasze rady i propozycje może jakieś będą prostrze od moich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts