Solo Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Dział o klejeniu, ale ja muszę w przyszłości coś rozkleić. Mianowicie chodzi o elementy sklejone nie tylko Extra Thin Cementem Tamki, ale także klejem CA, widoczne na zdjęciu (głównie chodzi o odklejenie żywicznej turbinki po lewej i żywicznej górnej połówki kanału wlotowego wraz z wnękami głównego podwozia). Co do tego pierwszego to nie mam złudzeń, raczej nic się nie da zrobić i trzeba ciąć sklejone części, ale CA? Słyszałem że pewną opcją jest zamrażanie sklejonych części i szybkie rozmrażanie, np. w ciepłej wodzie, co ma skutkować pękaniem spoiny, w którą potem można zakraplać debonder. Ktoś zna jakieś inne, skuteczne metody? Chciałbym uniknąć jakiś drastycznych, inwazyjnych metoda, typu nawiercanie i cięcie, bo potem to trzeba znowu będzie skleić, a doszlifowanie kanału wlotowego w F-16 na błysk łatwe nie jest, i bez dodatkowych dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Postaw pionowo, owiń kawałkiem chusteczki nasączonym debonderem i potrzymaj kilka minut. Jak klej zmięknie to bez problemu zdejmiesz wirnik. Tylko sprawdź na boku czy debonder który masz nie żre żywicy albo plastiku, większośc kupowanych w Polsce żre. Sam sobie tak parę rzeczy zniszczyłem. Nie żre ten żółty od CMK, jest bezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Cienki klej rozpuszcza cienki klej, a CA debonder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Przecież spoina po cienkim kleju to rozpuszczony plastik, obie części są stopione w jedną część. Pierwsze słyszę żeby ETC rozklejał sklejone nim części, ale na pewno spróbuję. Choć nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Qz9 napisał: Nie żre ten żółty od CMK, jest bezpieczny. Czeski, rajt? Tylko tego używam. Może to i dobry patent z tą chusteczką, ale co z rozklejeniem obu połówek? Tak w ogóle mowa o bardzo solidnym sklejeniu, gdzie spoina CA ma pewnie ze 2 mm grubości albo i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Solo napisał: Pierwsze słyszę żeby ETC rozklejał sklejone nim części, ale na pewno spróbuję. Choć nie wierzę. Przesmaruj spoinę, trochę odczekaj i delikatnie odciągaj. Tylko użyj tego standardowego, a nie Quicka. Rozklejona powierzchnia nie jest idealnie równa, ale tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi