Skocz do zawartości

Sd.Kfz.250/3 oraz Sd.Kfz.261 1/48

carlito

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Udało mi się dorwać model Sd.Kfz.250/3. Natomiast zajączek przyniósł mi drugi - Sd.Kfz.261. Pora założyć więc nowy warsztat - bo przecież nigdy nie ma za wiele warsztatów w tej skali. 

Oglądanie modeli gdy szykowałem się na Wrocław Model Show pokazało mi, że modelarze poszli do przodu a ja zostałem w miejscu z ciemnymi bryłami. Pora to zmienić. Pierwsze próby zrobiłem na pokazanym wczoraj Ba-64. Teraz "uruchamiam" warsztat, aby krytyczne spojrzenie bardziej doświadczonych kolegów wyciągnęło moją pracę na ciut wyższy poziom.

Modele planuję wykonać w malowaniu z frontu wschodniego, gdzieś w 1941/42 roku, czyli będzie w panzergrau. Zaczynam sklejania od Sd.Kfz.250 (malowanie natomiast jaki pierwsze zrobię w drugim pojeździe który będzie moim przetarciem z kolorem panzergrau).

Pierwszą zmianą w modelu jest usunięcie fatalnych nożyc do cięcia które były na... błotniku? Pierwsza fotka z działania. Póki co nie ma tego za wiele.

To be continued...

20190421_095419.jpg

20190414_194823.jpg

• Like 1

(Nie)dziękuję Panowie, bardzo mi miło. 

9 godzin temu, Skoren86 napisał:

Powodzenia w budowie, i staraj się dodawać bardziej wyraźniejsze zdjęcia.

Pozdrawiam

Zrobiłem dwie fotki z małym postępem, pokombinowałem trochę z źródłem światła, wyszło to mało zachęcająco, będę musiał przy świetle dziennym robić zdjęcia (jedynie w telefonie mam aparat do dyspozycji, potrafię częściowo wyłapać ostrość ale pół  jest ostre, a już druga część tak ładnie się nie prezentuje).

8 godzin temu, GenKamyk napisał:

Super! Będę zaglądał bo mam ten model, z tym, że będę go przerabiał na sd.kfz 252 zestawem od black doga. Powodzonka

Ta konwersja na Sd.Kfz.252 chodziła za mną, lecz jednak ta piękna antena w wersji radiowej przekonała mnie do tego wyboru. Mam nadzieję, że pokażesz swoje prace z tamtym pojazdem.

W internecie na wujku Googlu w obrazach znalazłem trzy fotki które mi się bardzo podobają....

Będą drzwi z tyłu otwarte, podoba mi się taki układ. Jutro biorę się za przerabianie (a dokładniej dorabianie okablowania) do radia.

Pozdrawiam

SdKfz_250-3_Ausf_A.jpg

SdKfz_250-3_Funk_variant.jpg

Sdkfz_250-3_in_action.jpg

Edytowane przez carlito
Usunięcie zdjęć niskiej jakości

Jeśli chodzi o próby modulacji, to dość nieszczęsną bryłę na początek wybrałeś.

Sam zaczynając dopiero naukę modulacji zrobiłem go tak sobie, tylko w innej skali. Na pewno dziś wykonałbym modulacje odwrotnie, szczególie na bokach pojadu.

Powodzenia

• Like 1

W dniu 23.04.2019 o 06:39, Stojkovic napisał:

Jeśli chodzi o próby modulacji, to dość nieszczęsną bryłę na początek wybrałeś.

Sam zaczynając dopiero naukę modulacji zrobiłem go tak sobie, tylko w innej skali. Na pewno dziś wykonałbym modulacje odwrotnie, szczególie na bokach pojadu.

Dlatego właśnie najpierw malowany będzie Sd.Kfz.261.

Działam, powoli, ostrożnie - próbuje się nie spieszyć.

Doszedł nowy skrajnik od Abera, Nożyce dostały mocowanie. 

20190425_215313.jpg

• 2 weeks later...

Majówka jest więc warto cokolwiek podziałać.

Podkładem Citadel Chaos Black pokryłem radyjko aby popatrzeć jakie są efekty dodawania drucików. Na zdjęciu wygląda niezbyt ładnie powierzchnia zwłaszcza na szufladce, na żywo gołym okiem tego obecnie nie widać, ale boję się czy po pokryciu farbą to nie zacznie być bardzo widoczne?

Powalczyłem z osłoną do MG, bo zestawowa była nie do przyjęcia. Wykonałem ją z puszki po pewnym złocistym trunku. Chyba wygląda lepiej? Chociaż nie umiem tego tak ładnie wyprostować i mi takie fale wychodzą...   

20190504_100528.jpg

20190504_115044.jpg

20190504_115107.jpg

Czym /jak zaginasz? Nie mając zaginarki ja używam ostrzy jednostronny chdostępnych w budowlanym, układam blaszke na jednym, dociskam 2gim przy miejscu gięcia i prostuje 3cim, jako tako wychodzi choć czasami przydaje się 3cia ręką do pomocy 

Napisano (edytowane)

Element zaginałem dwoma ostrzami noża złączonymi ze sobą. Udało mi się z czasem jeszcze bardziej wyrównać ściankę osłony.   

Działamy dalej. Dzisiaj pobawiłem się moim ulubionym elementem tego pojazdu - anteną. No po prostu urocze mają te anteny wczesno-wojenne pojazdy III Rzeszy.

Przetestowałem też nową metodę wykonywania zdjęć, mam nadzieję że widać postęp. Na pewno widzę, że antena jeszcze trochę musi być szlifowana. Boję się to mocniej robić, bo ogólnie antena była pęknięta w pudełku i teraz tak się trzyma bo trzyma. Ale trzeba, bo nawet jak nie widać gołym okiem, to i tak na foto lepiej jakby też nie było widać.

20190507_215047.jpg

20190507_215101.jpg

Edytowane przez carlito