carlito Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Cześć! Udało mi się dorwać model Sd.Kfz.250/3. Natomiast zajączek przyniósł mi drugi - Sd.Kfz.261. Pora założyć więc nowy warsztat - bo przecież nigdy nie ma za wiele warsztatów w tej skali. Oglądanie modeli gdy szykowałem się na Wrocław Model Show pokazało mi, że modelarze poszli do przodu a ja zostałem w miejscu z ciemnymi bryłami. Pora to zmienić. Pierwsze próby zrobiłem na pokazanym wczoraj Ba-64. Teraz "uruchamiam" warsztat, aby krytyczne spojrzenie bardziej doświadczonych kolegów wyciągnęło moją pracę na ciut wyższy poziom. Modele planuję wykonać w malowaniu z frontu wschodniego, gdzieś w 1941/42 roku, czyli będzie w panzergrau. Zaczynam sklejania od Sd.Kfz.250 (malowanie natomiast jaki pierwsze zrobię w drugim pojeździe który będzie moim przetarciem z kolorem panzergrau). Pierwszą zmianą w modelu jest usunięcie fatalnych nożyc do cięcia które były na... błotniku? Pierwsza fotka z działania. Póki co nie ma tego za wiele. To be continued... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Powodzenia w budowie, i staraj się dodawać bardziej wyraźniejsze zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Super! Będę zaglądał bo mam ten model, z tym, że będę go przerabiał na sd.kfz 252 zestawem od black doga. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) (Nie)dziękuję Panowie, bardzo mi miło. 9 godzin temu, Skoren86 napisał: Powodzenia w budowie, i staraj się dodawać bardziej wyraźniejsze zdjęcia. Pozdrawiam Zrobiłem dwie fotki z małym postępem, pokombinowałem trochę z źródłem światła, wyszło to mało zachęcająco, będę musiał przy świetle dziennym robić zdjęcia (jedynie w telefonie mam aparat do dyspozycji, potrafię częściowo wyłapać ostrość ale pół jest ostre, a już druga część tak ładnie się nie prezentuje). 8 godzin temu, GenKamyk napisał: Super! Będę zaglądał bo mam ten model, z tym, że będę go przerabiał na sd.kfz 252 zestawem od black doga. Powodzonka Ta konwersja na Sd.Kfz.252 chodziła za mną, lecz jednak ta piękna antena w wersji radiowej przekonała mnie do tego wyboru. Mam nadzieję, że pokażesz swoje prace z tamtym pojazdem. W internecie na wujku Googlu w obrazach znalazłem trzy fotki które mi się bardzo podobają.... Będą drzwi z tyłu otwarte, podoba mi się taki układ. Jutro biorę się za przerabianie (a dokładniej dorabianie okablowania) do radia. Pozdrawiam Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez carlito Usunięcie zdjęć niskiej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Kwietnia 2019 Share Napisano 23 Kwietnia 2019 Jeśli chodzi o próby modulacji, to dość nieszczęsną bryłę na początek wybrałeś. Sam zaczynając dopiero naukę modulacji zrobiłem go tak sobie, tylko w innej skali. Na pewno dziś wykonałbym modulacje odwrotnie, szczególie na bokach pojadu. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 25 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2019 W dniu 23.04.2019 o 06:39, Stojkovic napisał: Jeśli chodzi o próby modulacji, to dość nieszczęsną bryłę na początek wybrałeś. Sam zaczynając dopiero naukę modulacji zrobiłem go tak sobie, tylko w innej skali. Na pewno dziś wykonałbym modulacje odwrotnie, szczególie na bokach pojadu. Dlatego właśnie najpierw malowany będzie Sd.Kfz.261. Działam, powoli, ostrożnie - próbuje się nie spieszyć. Doszedł nowy skrajnik od Abera, Nożyce dostały mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 4 Maja 2019 Autor Share Napisano 4 Maja 2019 Majówka jest więc warto cokolwiek podziałać. Podkładem Citadel Chaos Black pokryłem radyjko aby popatrzeć jakie są efekty dodawania drucików. Na zdjęciu wygląda niezbyt ładnie powierzchnia zwłaszcza na szufladce, na żywo gołym okiem tego obecnie nie widać, ale boję się czy po pokryciu farbą to nie zacznie być bardzo widoczne? Powalczyłem z osłoną do MG, bo zestawowa była nie do przyjęcia. Wykonałem ją z puszki po pewnym złocistym trunku. Chyba wygląda lepiej? Chociaż nie umiem tego tak ładnie wyprostować i mi takie fale wychodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Czym /jak zaginasz? Nie mając zaginarki ja używam ostrzy jednostronny chdostępnych w budowlanym, układam blaszke na jednym, dociskam 2gim przy miejscu gięcia i prostuje 3cim, jako tako wychodzi choć czasami przydaje się 3cia ręką do pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 7 Maja 2019 Autor Share Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) Element zaginałem dwoma ostrzami noża złączonymi ze sobą. Udało mi się z czasem jeszcze bardziej wyrównać ściankę osłony. Działamy dalej. Dzisiaj pobawiłem się moim ulubionym elementem tego pojazdu - anteną. No po prostu urocze mają te anteny wczesno-wojenne pojazdy III Rzeszy. Przetestowałem też nową metodę wykonywania zdjęć, mam nadzieję że widać postęp. Na pewno widzę, że antena jeszcze trochę musi być szlifowana. Boję się to mocniej robić, bo ogólnie antena była pęknięta w pudełku i teraz tak się trzyma bo trzyma. Ale trzeba, bo nawet jak nie widać gołym okiem, to i tak na foto lepiej jakby też nie było widać. Edytowane 7 Maja 2019 przez carlito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi