tlb Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Panie i Panowie, poznacie wydarzenia, które nie miały precedensu w dziejach naszej planety, będzie świadkami wydarzeń, których zgroza przerasta ludzką wyobraźnię, zobaczycie jak niewiele dzieliło nas od zagłady [modelarskiej]... -knż, [tlb] Witam zainteresowanych, zacząłem Fokkera, mimo, że nie lubię dwupłatowców i generalnie nie bardzo jestem zainteresowany techniką wojenną z okresu sprzed II WŚ (chyba, że są to żaglowce) kupiłem go bo mi się spodobało malowanie, a żonie się podobają dwupłatowce. Na wstępie pudełko i zawartość Jak widać, jest sporo nadlewek, nawet w delikatnych miejscach. Kalkomanie bardzo fajnie odchodzą od papieru, ale to jest też ich wadą, ponieważ słabo trzymają plastiku pomimo używania płynów pod/na kalki. Jakoś idzie, ale trzeba być cierpliwym. Ponadto jeżeli chodzi o skrzydła to są za wąskie i za długie: wobec czego postanowiłem, że dołożę węższe paski: Szczyt doskonałości to nie jest, ale chyba dramatu też niema...oczywiście będą jeszcze podmalowane. następnie zrobiłem kokpit i silnik: i przymiarka na sucho. Widać, że szpachla pójdzie w ruch... Przepraszam za zdjęcia, kombinowałem ze światłem i ustawieniami, miałem zainwestować w jakieś oświetlenie do robienia zdjęć, ale dosłownie roz.....em miskę olejową w aucie i teraz muszę czekać ze oświetleniem do przysłowiowego pierwszego. Model będzie malowany tak jak na pudełku. PZDR Edytowane 20 Maja 2019 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 15 godzin temu, tlb napisał: … kupiłem go bo mi się spodobało malowanie … … Model będzie malowany tak jak na pudełku. … Revell 04745 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 6 godzin temu, kjp_a_man napisał: Revell 04745 Nooo, fajny, dzieki za podpowiedź, ale najpierw muszę ogarnąć posługiwanie się aerografem i samo slejanie plastików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Będę dopingował, zwłaszcza że tego Fokkera wykonasz w tym atrakcyjnym i dość trudnym malowaniu. Zauważyłem, że niestety źle nakleiłeś lozange. Ta kalkomania nie jest za krótka, ale naklejka się ją prostopadle do linii płata kawałkami, poszukaj w necie jest sporo płatów z lozengą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 Sianko, dzięki za zwrócenie uwagi gdzie popełniłem błąd. Poczytałem już o tej lozenge(nie wiem czy dobrze odmieniłem, jak coś to przepraszam), przyznam się, że nie słyszałem o tym wcześniej. Faktycznie jest trochę zabawy z tym kamo. Możliwe, że z tymi skrzydłami coś jeszcze poprawię, ale to w następnych odsłonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 W razie jak byś potrzebował zamienników: Kalkomanie Techmodu Kalkomanie HGW Na pewno istnieje jeszcze sporo innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 Dzięki za te linki, nie wiem czy będę kupować czy nie, bo chcę poprawić co się da i na ile będę potrafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 22 Maja 2019 Autor Share Napisano 22 Maja 2019 Witam odwiedzających, mała aktualizacja, ale pokazująca trochę błędów w projekcie...chyba. Na początek problem z dopasowaniem atrapy chłodnicy(?),obudowy(?), maski(?) silnika, przepraszam nie wiem jak to się nazywa: Wobec czego musiałem ściąć trochę silnika, i tak go nie będzie widać, a szkoda bo byłem z niego zadowolony... i jakoś to wygląda Do następnego, PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 Witam odwiedzających, zainteresowanych i w ogóle wszystkich w kolejnej odsłonie. Rzadko kleje ten model, bo zależy mi na szybkim ukończeniu Romy z kartonu, ale jednak coś tam ruszam, no i ruszyłem. Wiem, że jestem raczej przeciętnym modelarzem i błędy popełniam, ale takie to chyba nie moja wina... Chyba widać ten skok... Moje pytanie, żeby jednak "uratować" ten model, bo chciałem to wywalić, ale powiedziałem sobie, że go skończę, wobec czego co zrobić czy nawalić szpachli i zrobić gładką powierzchnię, rozkleić i zeszlifować aby wyrównać poziomy? Jako to powinno wyglądać z historycznego punktu widzenia? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Jeśli chodzi ci o łączenie kadłub - statecznik poziomy, to powinna być szpara, natomiast sratecznik powinien być na poziomie końcowej krawędzi grzbietu kadłuba. W tym przypadku trzeba by szlifować tak aby się to wyrównało. Bez oględzin rysunków i fotek, budowa modelu jest mało... profesjonalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 Dzięki za odpowiedź. Szukałem w necie fotek jak to powinno wyglądać, ale jakoś się to patrzeć nie mogę, dlatego pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 19 Czerwca 2019 Share Napisano 19 Czerwca 2019 Przed sklejeniem sprawdź sobie spasowanie statecznika pionowego, dolnego płata z kadłubem oraz górny płat, popełniłem ten model jakiś czas temu i gdyby żona mnie posłuchała i otwarła okno poleciałby przez nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2019 Już to sprawdziłem, jest masakra z pasowaniem części, dlatego też ta relacja wlecze się i raczej ochota do sklejania maleje. Skończę go na pewno, ale w jakim on stanie będzie, to tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 27 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2019 Witam, aktualizacja przed galerią. Co zrobiłem? Otóż kadłub początkowo pociągnąłem podkładem Tamiya w spray'u (z którego ogólnie lubię) i położyłem białą farbę Pactra. Myślałem, że "ujdzie" biorąc pod uwagę, że ma być zebra, więc całość zginie w paskach: ale wyszło strasznie i uznałem, że mimo wszystko trzeba coś z tym zrobić. Wobec czego chciałem jakoś się pozbyć tego czegoś, ale nie miałem pomysłu. Zaryzykowałem i pojechałem acetonem kosmetycznym cały kadłub. Aceton starł nawet podkład nie uszkadzając przy tym plastiku. Kolejnym krokiem było poprawienie górnego płata, bo trochę odstawał od poziomu trochę go podgrzałem i wyprostowałem Następnie położyłem primer Mr. Hobby i farbę Tire Black (H77) także od Mr. Hobby. Wyszło jak wyszło. Model będzie w czarnym malowaniu, którego nie umiem dobrze zrobić, ale czy wybrał bym zebrę czy czarne malowanie, model i tak jest trochę "poligonem" i nie wyszło by "tak jak powinno". Galeria dziś albo jutro. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Witam, dobrnąłem do końca -->galeria PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi