Jump to content

7,5 cm PAK 40 late type Dragon 6250 1/35

neptun1939
 Share

Recommended Posts

Cześć.
 Od kilkunastu dni bawię się z PAKiem od Dragona. Wspieram się blachami abera nr.35027 ( moja pierwsza waloryzacja blachami "na serio"). Model kupiony bez figur i amunicji. 
In boxa nie robię - jest w necie, więc nie widzę sensu powielać - zainteresowany znajdzie bez problemu.

Producent przewidział działo w malowaniach z bitwy pod Anzio 1944 r. ( dedykowane figury Fallschirmjagersów z obsługi), ja natomiast planuję wykonać trójbarwny kamuflaż z regionu Polski; okres: jesień 1944/wiosna 1945 ( Kołobrzeg ). Może z czasem drobna dioramka się zmontuje do gotowego modelu, ale to pokaże czas i chęci.

Sam model dragona jak na razie składa się bardzo fajnie ( pierwszy mój kontakt z tą firmą za wyłączeniem figur, których kilkanaście zestawów popełniłem). Troszkę szpachlowania ( niewiele) jest. Głównym problemem jest montaż zawieszenia - producent coś sknocił i wózki są przesunięte względem siebie o jakieś 35-40 stopni. Jedyna możliwość wyprostowania tego to przyklejenie na stałe w jednej pozycji, po ucięciu bolców mocujących.  Co do błędów merytorycznych - będę się starał je eliminować w toku budowy modelu ( posiłkuję się książką - albumem Jana Coena Wijnstoka z serii AromourPhotogallery + walkaroundy muzealnych PAKów. 
 Kolejnym problemem zauważonym "na starcie" jest ogumienie. Producent dołączył gumowe kapcie w 2 wersjach - nowe i noszące ślady zużycia/uszkodzeń. Problem w tym, że obydwa typy nie pasują na koła i pozostają luzy, mniejsze w przypadku nowych, okropne w przypadku zużytych. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić, czy jedyną opcją jest wycinać nadmiar gumy i łączyć koła w miejscu niewidocznym ( styk z podłożem)? 
 Po 4 dniach wieczornych dłubanin całość prezentuje się tak: 
rJYuEuf.jpg

gL9O0TY.jpg

dD70VVT.jpg

c8wqR8c.jpg

YfXmy8S.jpg

Płyta pancerna nie jest jeszcze przyklejona do modelu. Niektóre zawiasy wymagają korekty - wyrównania linii.  Na stronie wewnętrznej muszę dodać imitację śrub mocujących oraz dodać okablowanie do lampy. Dolna płyta w trakcie obróbki. Po zakończeniu zrobię fotę porównawcza zestawowej i tej z blaszek.

Nieszczęsne koła:

lB80rhz.jpg

zROK89S.jpg

Vg9uHr1.jpg

RJrPx5o.jpg

Wszelkie porady, rady, krytyka i sugestie mile widziane. 

• Super Moderator

Cześć
Ad "wózków" tak ma być, armata jest wyposażona w "system poziomowania" do strzelania armata powinna stać w poziomie względem gruntu, jeśli koła stoją w terenie istnieje możliwość poprzez naciśnięcie w osi pionowej na ogony armaty zmianę położenia poziomu kół. Identyczny system jest w D-44. Ad gumy  no  niestety klasyczna przypadłość gumy w modelach, gdzieś mam te koła i jest ten sam problem.
Ogólnie jest nieźle, jedynie odkleiłbym przednią płytę, i dodał resztę ekwipunku a doklejał na finalnym montażu bo z doświadczenia wiem że tak jak teraz szanse na odpadnięcie jej w czasie prac nad resztą są całkiem spore ?

• 1 year later...

"Ostatnimi czasy" pochłonęła mnie praca nad projektem (monografia i słownik biograficzny) o 3 Pułku Strzelców Podhalańskich i kopanie w Rocznikach oficerskich.... W wolnych chwilach troszkę bawiłem się przy PAKu.
  Podczas budowy wspieram się książką-albumem p. Jan Coen Wijnstok o PAKu 40. Wnioski są następujące: Dragon pomieszał wszystko co się dało i kilka rzeczy uprościł/skopał. Zestawowe działo teoretycznie jest modelem późnym, tyle tylko, że na podstawie tej publikacji można wywnioskować, że jest to PAK 40 ale wersja wczesna bądź środkowej produkcji - jeszcze z bogatym wyposażeniem. 
Wydrążone dziury w uchwytach od hamulca hydraulicznego kół:
h3RgSMK.jpg
 Analizując zdjęcia nadrabiam i poprawiam błędy w modelu. Spawanie, o którym Dragon całkowicie zapomniał.
bryCzrl.jpg

bryCzrl.jpgNZV0b27.jpg
hp6cLMn.jpg

Uzupełnianie dziur po wypychaczach, których troszkę w tym modelu jest:

diZWgzN.jpg
6AxDJL2.jpg

Wszelkie porady, słowa krytyki i komentarze mile widziane 😉

• 4 years later...

Pora odgrzać i dokończyć warsztat.
 Pak leżał kilka lat w pudełku na warsztacie, kurzył się i czekał na lepsze czasy. Stopniowo skupowałem do niego dodatki i gromadziłem informacje. Kiedyś pokonały mnie przy nim spawy. Tak to wyglądało:
BAlZZvv.jpg
u5RqxSX.jpg
Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w różne spawy z blaszek fototrawionych (abera? i Parta) w różnych rozmiarach z myślą właśnie o tym PAKu.
 Dziś usunąłem nieudolne stare spawy i z jednej strony wymieniłem na blaszki, najcieńsze jakie są dostępne:
A0aW3Ua.jpg
Roboty przy tym modelu będzie dużo, by ponaprawiać to co się kiedyś spartoliło i upodobnić miniaturę do PAKa 40, bo Dragon sporo tutaj namieszał i nic się nie trzyma kupy. Samo działo będzie wykonywane na rok 1945 i walki w moich rodzinnych stronach - Beskidach.  Jako ciekawostkę podam, że jeszcze do dziś są tutaj gospodarstwa, co ludzie co mają słupki w płotach zrobione z luf Paków i ZiSów ;).  

Pomysł trochę szalony, ale może z tymi oponami spróbować przykleić je klejem dwuskładnikowym wolnoschnącym i na czas schnięcia wrzucić do zamrażalnika?

Guma na pewno bardziej się skurczy niż felga. No i jest szansa, że będą przylegać. 

Edited by Merten