Evildead Posted June 30, 2019 Share Posted June 30, 2019 (edited) Witam , w końcu udało mi się dokończyć niemiecki lekki transporter piechoty Krupp-Protze w ramach 3 Dywizji Pancernej Ss Totenkopf, jak na piąty model myśle ze jest w miarę ok , sytuacja ma miejsce gdzieś w lesie radzieckim w 1943 r. Edited July 1, 2019 by Evildead 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted July 1, 2019 Share Posted July 1, 2019 Znów masz zbyt mocne oświetlenie i ciężko oceniać pracę bo słoneczko ogrywa pierwsze skrzypce. Widać, że ziemia na podstawce się świeci jakby niedawno padało a tymczasem pojazd zmatowiony suchymi pigmentami... Niemcy mieli bardzo eleganckie mundury ale nie stosowali do nich nabłyszczacza. Podstawka jak zwykle w Twoim wykonaniu bardzo mi się podoba (piękne połamane drzewa) i jak zwykle przyćmiewa jakością to co się na niej znajduje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams M1A1 Posted July 1, 2019 Share Posted July 1, 2019 Poza tym co napisał Kolega TAW , pojazd jest SS-mański a siedzące w nim ludki wyraźnie z Wehrmachtu , świadczą o tym patki na kołnierzu i "gapa" nad kieszenią , kolejna skucha to ten leżący w rogu skrzyni Panzershreck , którego pierwowzorem była zdobyta przez Afrika Korps na Amerykanach "Bazooka" właśnie w roku 1942. W produkcji i użytkowaniu pojawił się dopiero od roku 1943 co więc robi w roku 1942 ? Dyskusyjną sprawą jest też ten MG42 który został wprowadzony do produkcji właśnie w maju 1942 w oddziałach Afrika Korps, a szerzej na froncie , pojawił się dopiero w końcówce roku 1942 i na początku 1943.Dodatkowo taki szczegół żołnierz zawsze trzyma swoją broń w rękach( o ile nie jest ona w magazynie broni), zwłaszcza jeżeli jest na froncie . Musisz Przyjacielu większą uwagę przywiązywać do realizmu budowanych przez Ciebie modeli,przed zbudowaniem warto obejrzeć zdjęcia z epoki, zapoznać się z umundurowaniem , wyposażeniem , wyglądem pojazdów i innymi szczegółami . Działaj dalej pozdrawiam A. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted July 1, 2019 Author Share Posted July 1, 2019 9 godzin temu, TAW napisał: Znów masz zbyt mocne oświetlenie i ciężko oceniać pracę bo słoneczko ogrywa pierwsze skrzypce. Widać, że ziemia na podstawce się świeci jakby niedawno padało a tymczasem pojazd zmatowiony suchymi pigmentami... Niemcy mieli bardzo eleganckie mundury ale nie stosowali do nich nabłyszczacza. Podstawka jak zwykle w Twoim wykonaniu bardzo mi się podoba (piękne połamane drzewa) i jak zwykle przyćmiewa jakością to co się na niej znajduje. Już tak mam z tym słoneczkiem , zawsze mi się wydawało ze lepiej widać , muszę w końcu obczaić coś na brystolu białym , gdzieś to widziałem ktoś pokazywał taką białą klatkę , no podstawka na mokro ,chciałem żeby mokry efekt był ,transporter skończony z miesiąc temu , w weekend wpadłem na charakter tej podstawki i fakt trochę dwie aury , ale da się skorygować myślę , z tym nabłyszczaczem to już nie wiem , lakier dwukrotny malowane mat od vallejo , natomiast mundury malowane seria tamiya xf , na ciężarówce jest matowo z ta różnicą że malowane farbami vallejo , Podstawka musi być , jakoś tak naturalniej wtedy wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted July 1, 2019 Author Share Posted July 1, 2019 (edited) W dniu 1.07.2019 o 14:28, Adams M1A1 napisał: Poza tym co napisał Kolega TAW , pojazd jest SS-mański a siedzące w nim ludki wyraźnie z Wehrmachtu , świadczą o tym patki na kołnierzu i "gapa" nad kieszenią , kolejna skucha to ten leżący w rogu skrzyni Panzershreck , którego pierwowzorem była zdobyta przez Afrika Korps na Amerykanach "Bazooka" właśnie w roku 1942. W produkcji i użytkowaniu pojawił się dopiero od roku 1943 co więc robi w roku 1942 ? Dyskusyjną sprawą jest też ten MG42 który został wprowadzony do produkcji właśnie w maju 1942 w oddziałach Afrika Korps, a szerzej na froncie , pojawił się dopiero w końcówce roku 1942 i na początku 1943.Dodatkowo taki szczegół żołnierz zawsze trzyma swoją broń w rękach( o ile nie jest ona w magazynie broni), zwłaszcza jeżeli jest na froncie . Musisz Przyjacielu większą uwagę przywiązywać do realizmu budowanych przez Ciebie modeli,przed zbudowaniem warto obejrzeć zdjęcia z epoki, zapoznać się z umundurowaniem , wyposażeniem , wyglądem pojazdów i innymi szczegółami . Działaj dalej pozdrawiam A. Ludziki z Wermachtu faktycznie sam nie wiem jakoś tak wyszło , co do realii historycznych faktycznie po macoszemu to potraktowałem , poprawię się, ekwipunek tylko przytwierdzony łatwy demontaż będzie:) , faktycznie z tą bronią to porażka hehe , zapomniałem i tak zostało , Dzięki za naprowadzenie Dobrze posłuchać dobrych rad Edited April 13 by Evildead Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted July 1, 2019 Author Share Posted July 1, 2019 (edited) W dniu 1.07.2019 o 14:28, Adams M1A1 napisał: kolejna skucha to ten leżący w rogu skrzyni Panzershreck , którego pierwowzorem była zdobyta przez Afrika Korps na Amerykanach "Bazooka" właśnie w roku 1942. W produkcji i użytkowaniu pojawił się dopiero od roku 1943 co więc robi w roku 1942 ? zmienię opis na 1943 Edited April 13 by Evildead Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts