Maciek92 Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Panzerek chodził za mną od czasu gdy kupiłem go w Gdynii w maju ubiegłego roku. Dopiero teraz po poznaniu (wiele dzięki temu forum i SM) i przetestowaniu różnych metod "upiększania" modelu postanowiłem zabrać się za panzera. Chcę zrobić do niego podstawkę (ulicę z vacu firmy REMI) z załogą (Dragona). Mam nadzieje, że pomożecie mi w chwilach zwątpienia i w rozwiązywaniu problemów Na początku fotki zestawów jakich użyje: Robię go już drugi dzień i postęp niewielki (sklejone koła napinające, napędowe, zapasowe, jezdne i sklejone zawieszenie), ale nie mam zamiaru się spieszyć i robić go w tempie relaksacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 No tego to znam na wskroś Jak coś to pytaj pisz na PW do mnie z chęcią pomoge... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 bardzo ładny model wogóle ten pojazd mi się podoba czekam na następne fotki powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Zapowiada się bardzo interesująca budowa . Siadam w pierwszym rzędzie i z niecierpliwością czekam na dalsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Ojoj, zapowiada się niebiańsko, tylko czekać aż wykonasz tą rozkosz dla oczu! Chodź osobiście nie lubię niemieckiej pancerki to coś mnie coraz bardziej kusi i kto wie co będę lepił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 przetestowaniu różnych metod "upiększania" modelu postanowiłem zabrać się za panzera. Chcę zrobić do niego podstawkę (ulicę z vacu firmy REMI) z załogą (Dragona). Maćku92: Doinwestowałeś co nieco w dioramkę, więc może warto, zainwestować w jakieś fototrawionki Abera, celem polepszenia wyglądu modelu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 Hehe w modelu sa już blaszki Dragona, co prawda są to małe części (kratki, uchwyty, mocowania itp.). Narazie nie mam zamiaru nic oprócz nich kupować. Muszę się wpierw z blaszkami zaprzyjaźnić Fotki z dalszych prac montażowych dam chyba jeszcze dzisiaj, a jak nie to jutro rano napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Muszę się wpierw z blaszkami zaprzyjaźnić No chyba, że tak - rozumiem. Czekam na dalsze fotki, poki co ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 O widzę, że masz tą samą podstawkę co i ja, tyle, że ja ją już skończyłem. Jedna rada co do podstawki- uważaj bo na niektórych łebkach bruku są takie malutkie bąble i trzeba je zeszlifować bo potem to w przybliżeniu brzydko wygląda. Jeśli chodzi o mine i jak mi to wyszło: Cegieł już niema, a na Horcha nawet nie patrzcie... Życzę powodzenia i sam co jakiś czas będę tu zaglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 Masz racje trochę tych bąbli jest, ale nic nie jest niemożliwe. Dzięki Podstaweczka fajna Ci wyszła, Horch też fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 Jak obiecywałem, wstawiam fotki na końcowy efekt dzisiejszej dłubaniny Dokleiłem przód z hakami, tylną płytę do wanny. Co tam będę mówił niech fotki same przemówią Najpierw przymiarka na sucho, potem przód, a następnie tył: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 (edytowane) no fajnie ładnie i czysto sklejone elementy jak narazie ale ten łańcuch jakoś mnie przeraża tak dziwnie wygląda może go na czymś połóż albo zachacz a tak pozatym ładnie się zapowiada Edytowane 19 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 elemęty Elementy Na drugiej fotce, za bolcem, widoczny jest ślad po wypychaczu. Łańcuch jeśli będzie wisiał pionowo - nie będzie źle, oszlifuj jego końcówkę, bo widać, że nie dociąłeś równo fototrawionki. Popracuj troszkę nad oszlifowaniem krawędzi kół jezdnych, bo widać gdzie były połączone z ramką. Ale generalnie ciekawie, ładnie wyszło koło napinające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 20 Marca 2008 Autor Share Napisano 20 Marca 2008 Na drugiej fotce, za bolcem, widoczny jest ślad po wypychaczu. Łańcuch jeśli będzie wisiał pionowo - nie będzie źle, oszlifuj jego końcówkę, bo widać, że nie dociąłeś równo fototrawionki. Popracuj troszkę nad oszlifowaniem krawędzi kół jezdnych, bo widać gdzie były połączone z ramką. Wszystko już poprawione, oprócz łańcucha, naprawdę nie widze gdzie i ile mam szlifować, takie to małe Kolejne postępy: -doklejone haki z tyłu w wannie kadłuba, -sklejone i doklejone wlewy paliwa (jeden otwarty, drugi zamknięty), -sklejone wloty powietrza do silnika, -sklejone to "coś" z pięcioma łańcuchami, -sklejone osłony do koła napędowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Wszystko już poprawione, oprócz łańcucha Nie szlifuj tej końcówki, bo będzie Ci się tylko wyginał łańcuszek. Weź obcinasz do paznokci i ładnie odetnij tą resztkę. Powinno pójść bez problemu. Tak w ogóle to ten łańcuszek nie powinien wisieć, ale powinien być przymocowany do tej "półeczki" tuż pod tym korkiem. Kiedyś na tanxheaven.com były świetne fotki pokazujące takie detale, ale jak stronka padła, to nigdzie później ich nie znalazłem... Może ktoś ma? sklejone to "coś" z pięcioma łańcuchami Zasobnik na świece dymne Trzymam kciuki za Twoją budowę! Ten model to naprawdę piękny zestaw. Świetne blaszki i dużo frajdy w jego budowie. Też kiedyś skleiłem. Tu link do mojego: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=3123&highlight=vorpanzer W razie czego służę pomocą... Pozdrawiam i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Z tym łańcuszkiem się zgodze rzeczywiście nie powinien wisieć, wypadało by usunąć te mocno widoczne dzióry po wypychaczach Dobra koniec gadania wracam do swojego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 21 Marca 2008 Autor Share Napisano 21 Marca 2008 Nad łańcuszkiem trochę popracowałem, ale doszedłem do wniosku, że bardziej podoba mi się jak zwisa Aha co do odcięcia nadmiaru na łańcuchu to w realu wogóle go nie widać, ale popróbuje Koniec prac na dzisiaj i wstawiam fotki co zmajstrowałem: -przednia płyta pancerza z wizjerem i osłoną MG -pokrywy od silnka z uchwytem, skrzyneczką i blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Nieźle ale.... Usuwaj ślady po wypychaczach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 21 Marca 2008 Autor Share Napisano 21 Marca 2008 Usuwaj ślady po wypychaczach... Usuwam usuwam (przynajmiej się staram usunąć to co zobacze ), ale plastik zostawia takie białe plamki po odcięciu i wyszlifowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Usuwam usuwam (przynajmiej się staram usunąć to co zobacze Cool ), ale plastik zostawia takie białe plamki po odcięciu i wyszlifowaniu tak to prawda a co do modelu ładnie się zapowiada czekam na następne foty ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Wolne wolne to posiedziałem trochę przy Panzerku i cośtam zmajstrowałem -skleiłem i pomalowałem MG -dokleiłem przednią i boczne płyty (dodatkowo opancerzone) pancerza -dokleiłem błotniki Na koniec 2 fotki jak "to" wygląda na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 fajnie się to zapowiada ładnie i czysto sklejany modelik tylko czym malowałeś te mg 42? bo wydaje mi się że jedno kolorwy jest tylko albo tak światło pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 MG malowałem Gun Metalem Humbrola i dodam jeszcze brązowego suchego pędzla na rączke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Co do malowania broni to proponuje inny sposób bo gun metal humbrola jest bardzo gęsty i mało efektowny. Dobrym sposobem jest pomalowanie gun'a na czarny satyn następnie suchy pędzel 11 humbrola i lakier matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Dumo ma dobry sposób ale ja mieszałem czarny z gunnmetalem i też był ciekawy efekt ale myślę, że propozycja kolegi jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi