Maciek92 Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Hmmm w tym już tego nie poprawie (chociaż kto wie ), jedynie spróbuje jakoś go uplastycznić. Sposób napewno znajdzie miejsce w kolejnym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Kolejne postępy z 2-óch dni: -sklejone działo, trochę mordęgi było , -dodatkowe przednie osłony pancerza, -uchwyciki czy coś takiego przy włazie kierowcy i strzelca, -skrzyneczka na boku pancerza. I jak zwykle na koniec fotka jak Panzer wygląda na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 uchwyciki czy coś takiego przy włazie kierowcy i strzelca Są źle zamontowane. Powinny być przymocowane w tym samym miejscu, ale do pokrywy włazu. skrzyneczka na boku pancerza. to jest klocek pod podnośnik Ogółem wygląda świetnie jak na razie! Bardzo czysto sklejony. Obserwuję i trzymam kciuki! pozdrawiam! Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Są źle zamontowane. Powinny być przymocowane w tym samym miejscu, ale do pokrywy włazu. Do zamocowania na włazie też sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Oj, to czekamy na więcej. Jak patrze jak on powstaje to mnie ściska bo, chce takiego samego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Troszke zaniedbałem budowe modelu, szkoła się zaczęła i trzeba się uczyć by do technikum przejść Ale przejdzmy to tego co zrobiłem, a jest tego bardzo niewiele i nie do końca jestem z tego zadowolony, a chodzi tu o mój pierwszy preshading. Wg. mnie nie wyszedł za bardzo głownie przez tani-plujący-grubo malujący aerograf Humbrolla z modelarnii Jednak zakupie niedługo swój to wtedy zdziałam więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 No to jedziem dalej z tym koksem Korzystając z rekolekcji podłubałem dalej. Zmajstrowałem przednią lampę, "to coś" na prawo od niej, i klakson (przewód od lampy do oczyszczenia ) Tylny przewód do tablicy rejestracyjnej chyba Trochę musiałem się z nim posiłowac Klapy do wentylatorów chyba i jak to w światku modelarskim bywa, zatrzask z pierwszego zdjęcia poczybował z pencety na orbite okołoziemską, wylądował gdzieśna podłodze i tyle było o nim słyszeć , ale zamaskuję to dokładając w tym miejscu rozwiniętą "szmato-chustkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2008 No to dół mam już pomalowany, preshading znikł, musze się jeszcze wiele nauczyc Pogrzebałem też przy wieży, jeszcze troche szlifowania, doklejenie innych elementów i do malowania. Oczywiście całe malowanie będzie po sklejeniu całego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Jak na razie wyśmienicie Ci to idzie Maćku. Czekam na więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 O ! kolejna IV ! super DD Co do pre shadingu,niepotrzebnie go zlikwidowałeś(chyba że zrobiła Ci się skorupa,wtedy trzeba było) te nierówne zaciemnienia,zwłaszcza na wannie mogłyby urozmaicić kolor końcowy I jeśli można,bo nie wiem,czy to stosujesz,w te trudno dostępne miejsca ja daję ciemnej farby tak,by później podczas malowania całości,nie musieć poprawiać w nich kilkukrotnie tego samego. życze powodzenia i oglądam dalej ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Skąd go robisz i czym masz zamiar go malować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Jak na razie wyśmienicie Ci to idzie Maćku. Czekam na więcej... Dziękuje Co do pre shadingu,niepotrzebnie go zlikwidowałeś(chyba że zrobiła Ci się skorupa,wtedy trzeba było) te nierówne zaciemnienia,zwłaszcza na wannie mogłyby urozmaicić kolor końcowy Rafale nie chciałem go zlikwidować ale tak wyszło, musze nabrać wprawy na aerografie Skąd go robisz i czym masz zamiar go malować?? Model jest mój prywatny, ale narazie maluje aerografem na modelarnii, czekam aż tata przywiezie mi mojego własnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Model jest mój prywatny, ale narazie maluje aerografem na modelarnii, czekam aż tata przywiezie mi mojego własnego Very Happy Qrde nie zrozumieliśmy się, chodziło mi jakimi farbami malujesz i z jakiego roku i jakiego rejonu go robisz (co do malowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Aaaaaa Maluje Humbrollami, a bedzie from Russia 1942 Pz.Rgt.31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Kolejny postęp Dokleiłem pierdółki do wieży w tym skrzynke amunicyjną, skleiłem wizjer dowódcy, fototrawionki do osłon do wlotów powietrza, coś do chwytania łusek z wystrzelonych pocisków (jeszcze worek musze dokleić), urządzenie celownicze i poręcze do podestu(??) i pomalowałem podest(??), aaa i pomalowałem i złożyłem koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Kolejne postępy w budowie Przyszły przednie osłony wieży, włazy boczne, skleiłem wydech (ale nie przykleiłem po malowaniu czeka na pastele), osłonki na zamki "coś" z lewej strony pancerza, z którego nie jestem zadowolony ale cóż (widoczne na 2-giej fotce na górze). Skończyłem też jako tako wnętrze i tu pojawia się pytanie na jaki kolor je pomalować czarny, biały czy kość słoniowa Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Powolutku,powolutku praca widzę idzie-super ! Jeśli wnętrze ma być niewidoczne, to kolor raczej większej różnicy nie robi. Jeśli mają być szybki w wizjerkach, może daj jasno, być może to je "uwydatni" A miejsce, gdzie jest komora silnika na ciemniejszy kolor, w razie jakby kto żurawia zapuścił, w jakąś szparke w tanku ;) Czekam na ciąg dalszy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 18 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Jeśli mają być szybki w wizjerkach, może daj jasno, być może to je "uwydatni" Dzięki napewno tak zrobie No to jedziemy dalej Zrobiłem pierwszy, no drugi preshading przy użyciu nowego aerka Następnie pomalowałem całą górę (będę musiał jeszcze raz bo zostały miejsca nie pomalowane), lecz farba po wyschnięciu jest taka jakby sypka, po dotknięciu zostają ślady lub poprosu schodzi (1-sza fotka) Czy przyczyną może być nie odtłuszczenie modelu i czy po pomalowaniu Sidoluxem nie będzie tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Kilka widocznych miejsc niedomalowanych, a poza tym dwa ślady po wypychaczach nadal widoczne. Jeśli chodzi o te ślady. Zawsze należy model odtłuścić, brak tej czynności może ale nie musi spowodować coś nieprzyjemnego. Ślady na wieży (o ile nie zostały zrobione przez Ciebie z nieuwagi palcem podczas malowania), prawdopodobnie są efektem nie odtłuszczonego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Malowałeś Humbrolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Jak malowałeś humbrolem to wszystko jasne... Grubsza warstwa sido i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o ten nalot, mogło to być spowodowane zbytnią odległąscią pryskania na model, zbytnim rozcieńczeniem farbki, zanim dotarła na model była już sucha, zbyt grubo naniesiona warstwa....powodów są masy. Poczekaj z sido, daj modelowi wyschnąć kilka dni, nawet i tydzień. Po tym czasie weź jakiś naprawdę miękki pędzel i postaraj się delikatnymi ruchami zdjąć ten nalot. Dopiero wtedy daj sido. Co do farbek, to polecam raczej akryle, nie będą powstawały takie sytuacje. To co Ci sie starło, myślę że to nie jest jakaś draka. Jesli będziesz robił przecierki, po prostu wykorzystasz te kanty na obicia/zadrapania. Staraj się jak najmniej łapać model właśnie w tych miejscach...a najlepiej byłoby, gdybyś nim w ogóle nie mymlał i umocował na jakimś patyku czy czymś w podobie(odzielnie wieżą) Ładne rozjaśnienia kolorków,tylko sporo miejsc niedomalowanych, o których pisałem wcześniej. Rozcieńcz farbkę bazową i wpuść w te miejsca, by nie psikać po modelu ponownie pozdrawiam ps.a tu masz link do poradnika , który świetnie zobrazuje Ci kolejność prac, napisał go Reggy: viewtopic.php?t=5934 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 18 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Tak malowałem Humbrollami i chyba za mocno rzcieńczyłem Ten ślad na wieży to przez przypadek dotknąłem Zobaczymy, pomyślimy, zrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja ci proponuje przerzucić się na akryle (Pactry) ... Humbrole są dobre do waloryzacji modelu ale nie na farbe bazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja ci proponuje przerzucić się na akryle (Pactry) ...Humbrole są dobre do waloryzacji modelu ale nie na farbe bazową. Dokładnie, tak. Choć osobiście wolę Vallejo i je polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi