jacus1944 Napisano 29 Września 2019 Share Napisano 29 Września 2019 Panowie czy wiadomo coś więcej o pojeździe ze zdjęcia oprócz tego, że to walki z miasteczka Stoumont 1944 podczas operacji w Ardenach? Wydaje mi się, że na zdjęciu widać osłony boczne Thoma-Schurzen? Jaki nosił numer boczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 W ataku na Stoumont w dniu 19-12-1944 roku brało udział między innymi 7 czołgów Pz.Kpfw.IV w wersji ausf.H i J. Pojazdy były z 6 i 7 kompanii. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 10 Października 2019 Autor Share Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Dziękuję Krzysztof. Dorzucę coś jeszcze o Ardenach. Jakiś czas temu znalazłem super profil na fejsbuku, na którym twórca publikuje posty o nazwie Ghost of War, gdzie publikuje zdjęcia "kiedyś-dziś" i pokazuje fotki np. z Ardenów i odnajduje to miejsce i pokazuje jak wygląda obecnie. W jednym z postów mowa jest o szpicy Kampfgruppe Peiper, która pomyliła drogę i zamiast kierować się na południe, ruszyła na północ w kierunku Wirtzfeld, gdzie natknęli się na sztab 2 Dywizji "Indian head", co było później przeczytajcie w linku:-) https://www.facebook.com/WyprawySladami2WojnySwiatowej/posts/-ghost-of-war-28-z-panzer-iv-z-6ss-pzrgt1-kampfgruppe-peiper-bitwa-o-ardeny1-17-/1353723741430360/ Ale do rzeczy. Autor postu pisze w nim o zniszczonym w walce wozie o nr 613, którym dowodził Uscha. Heinz Femdling. Na zdjęciach widoczne sa pojazdy z osłonami typu Thoma-schuzen w kamuflażu ambush. Kiedy to przeczytałem od razu przypomniało mi się dość znane zdjęcie, w sieci z reguły podpisywane jako wóz z Ardenów, z numerem bocznym kończącym się cyframi 13, bo pierwsza cyfra zasłonięta jest drzwiami osłony wieżowej. Wzór cyfr odpowiada tym używanym przez LSSAH chociażby w Normandii. Myślicie, że to może być właśnie ten pojazd zniszczony na drodze do Wirtzfeld? P.S. Szukałem też zdjęć Heinza Femdlinga, żeby porównać ze zdjęciem załogi, ale nie znalazłem:-) Edytowane 10 Października 2019 przez jacus1944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi