Skocz do zawartości

Sturmgeschütz III - od 0 do G | 1:72

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w skali 1:72 czołg złożyłem w 2005 roku, zaraz po powrocie do hobby, to był Tygrys od Revella.

Niedawno, kupując jakieś tam inne modele i klamoty, do koszyczka zaplątał się modelik IBG w skali 1:72, przecena była.
Był to prototyp Sturmgeschütz III. Prościzna, kilka części na krzyż, układ jezdny z gąsienicami, jakieś naklejki, detal taki sobie - no wiadomo, mała skala.

Raźno wziąłem się do pracy i ... odkrycie.

UGbxdD.jpg

l9ZrVT.jpg

hW4cGn.jpg

BBake1.jpg

Można zrobić model w dwie godziny! (BTW, wszystkie koła tak samo, równiutko, jak znaczek firmowy na feldze RR)

No, wiadomo - malowanie, brudzenie zajmą pewnie nieco więcej, ale biorąc pod uwagę, że mam dużo rozgrzebanych modeli, a tu jest szansa coś zacząć i szybko skończyć... Naszła mnie chęć, żeby tak coś jeszcze. 

Zatem zakładam zbiorczy wątek warsztatowy, prezentujący Sturmgeschütz III na przestrzeni dziejów, w miniaturze. Powstanie linia rozwojowa z wariacjami, zasadniczo OOB - blachy, druciki - w tej skali nie na moje oczy i paluchy niezgrabne.

Stan na dzisiaj jest następujący:

"0":

nut6HA.jpg

Jutl3z.jpg

tyWucX.jpg

Malowany Gunze H, bezbarwny połysk, wash. Czeka na brudzenie i wykończenie.

Rodzinka się powiększa. "A" i "B" to modele Dragona.

Y4WF9V.jpg

QOBTGc.jpg

EtJ4FS.jpg

Temu "B" z lewej antenę raczej wymienię. Kolorek, to Tamiya German Grey.

Czekają w kolejce Dragonowe i Trumpkowe C, D, E i F - a G kupiłem z UM - bardziej wymagający zawodnik, ale dam radę.

Gdy już uporam się z głównym nurtem rozwoju konstrukcji, zapewne poszerzę front o linie boczne i modyfikacje. Postaram się często aktualizować, choć te modele będą przerywnikami w poważniejszym dłubaniu, więc postępy nie zawsze będą szokujące. Trzymajcie kciuki :)

Pozdrawiam

• Like 1

• 4 months later...