Hubert Kendziorek Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 Ostatnio w skali 1:72 czołg złożyłem w 2005 roku, zaraz po powrocie do hobby, to był Tygrys od Revella. Niedawno, kupując jakieś tam inne modele i klamoty, do koszyczka zaplątał się modelik IBG w skali 1:72, przecena była. Był to prototyp Sturmgeschütz III. Prościzna, kilka części na krzyż, układ jezdny z gąsienicami, jakieś naklejki, detal taki sobie - no wiadomo, mała skala. Raźno wziąłem się do pracy i ... odkrycie. Można zrobić model w dwie godziny! (BTW, wszystkie koła tak samo, równiutko, jak znaczek firmowy na feldze RR) No, wiadomo - malowanie, brudzenie zajmą pewnie nieco więcej, ale biorąc pod uwagę, że mam dużo rozgrzebanych modeli, a tu jest szansa coś zacząć i szybko skończyć... Naszła mnie chęć, żeby tak coś jeszcze. Zatem zakładam zbiorczy wątek warsztatowy, prezentujący Sturmgeschütz III na przestrzeni dziejów, w miniaturze. Powstanie linia rozwojowa z wariacjami, zasadniczo OOB - blachy, druciki - w tej skali nie na moje oczy i paluchy niezgrabne. Stan na dzisiaj jest następujący: "0": Malowany Gunze H, bezbarwny połysk, wash. Czeka na brudzenie i wykończenie. Rodzinka się powiększa. "A" i "B" to modele Dragona. Temu "B" z lewej antenę raczej wymienię. Kolorek, to Tamiya German Grey. Czekają w kolejce Dragonowe i Trumpkowe C, D, E i F - a G kupiłem z UM - bardziej wymagający zawodnik, ale dam radę. Gdy już uporam się z głównym nurtem rozwoju konstrukcji, zapewne poszerzę front o linie boczne i modyfikacje. Postaram się często aktualizować, choć te modele będą przerywnikami w poważniejszym dłubaniu, więc postępy nie zawsze będą szokujące. Trzymajcie kciuki Pozdrawiam 1 Cytuj
Stojkovic Napisano 8 Października 2019 Napisano 8 Października 2019 Straszliwie ciemnyten kolor panzergrey wyszedł... Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 8 Października 2019 Autor Napisano 8 Października 2019 Czarny podkład, mocno rozcieńczona farba, to i wyszło ciemno - przy czym zakładam, że jeszcze z kurzem się trochę zmieni. Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 27 Lutego 2020 Autor Napisano 27 Lutego 2020 Przy okazji kończenia innego czołgu pomalowałem wstępnie gąsienice. Mieszanka szarego z rdzawym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi