Hubert Kendziorek Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 Ostatnio w skali 1:72 czołg złożyłem w 2005 roku, zaraz po powrocie do hobby, to był Tygrys od Revella. Niedawno, kupując jakieś tam inne modele i klamoty, do koszyczka zaplątał się modelik IBG w skali 1:72, przecena była. Był to prototyp Sturmgeschütz III. Prościzna, kilka części na krzyż, układ jezdny z gąsienicami, jakieś naklejki, detal taki sobie - no wiadomo, mała skala. Raźno wziąłem się do pracy i ... odkrycie. Można zrobić model w dwie godziny! (BTW, wszystkie koła tak samo, równiutko, jak znaczek firmowy na feldze RR) No, wiadomo - malowanie, brudzenie zajmą pewnie nieco więcej, ale biorąc pod uwagę, że mam dużo rozgrzebanych modeli, a tu jest szansa coś zacząć i szybko skończyć... Naszła mnie chęć, żeby tak coś jeszcze. Zatem zakładam zbiorczy wątek warsztatowy, prezentujący Sturmgeschütz III na przestrzeni dziejów, w miniaturze. Powstanie linia rozwojowa z wariacjami, zasadniczo OOB - blachy, druciki - w tej skali nie na moje oczy i paluchy niezgrabne. Stan na dzisiaj jest następujący: "0": Malowany Gunze H, bezbarwny połysk, wash. Czeka na brudzenie i wykończenie. Rodzinka się powiększa. "A" i "B" to modele Dragona. Temu "B" z lewej antenę raczej wymienię. Kolorek, to Tamiya German Grey. Czekają w kolejce Dragonowe i Trumpkowe C, D, E i F - a G kupiłem z UM - bardziej wymagający zawodnik, ale dam radę. Gdy już uporam się z głównym nurtem rozwoju konstrukcji, zapewne poszerzę front o linie boczne i modyfikacje. Postaram się często aktualizować, choć te modele będą przerywnikami w poważniejszym dłubaniu, więc postępy nie zawsze będą szokujące. Trzymajcie kciuki Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 Straszliwie ciemnyten kolor panzergrey wyszedł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 Czarny podkład, mocno rozcieńczona farba, to i wyszło ciemno - przy czym zakładam, że jeszcze z kurzem się trochę zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Lutego 2020 Autor Share Napisano 27 Lutego 2020 Przy okazji kończenia innego czołgu pomalowałem wstępnie gąsienice. Mieszanka szarego z rdzawym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi