Jump to content

Fw190A-5/U3-U8 JABO eduard 1/48

Usul
 Share

Recommended Posts

Jako, że jeden z kolegów poprosił o zdjęcia Jabo pomyślałem, ze zrobię szybki inbox dla wszystkich potencjalnie zainteresowanych. 

Pudełko od Jabo wygląda następującojabo-inbox-1.jpg

Dalej mamy trochę wyprasek:

skrzydła i kadłubjabo-inbox-2.jpg

Chodź poziom zdetalizowania od "środka: nie jest wybitny, raczej standardowy:

jabo-inbox-3.jpg

Dalej silnik, 2 wersje kabiny itp.

jabo-inbox-4.jpg

Ta część to jednak pójście po niskiej linie oporu...

jabo-inbox-5.jpg

Tutaj wypraska z "drobnicą":

jabo-inbox-6.jpg

Chodź koła raczej trzeba będzie dobrać akcesoryjnejabo-inbox-7.jpg...

Dalej kilka wersji górnej osłony silnika, lotki, dodatkowe zbiorniki itp.

jabo-inbox-8.jpg

Chodź znów poziomem detali nie poraża, ale jest nitowanie - na plus.

jabo-inbox-9.jpg

Kolejna wypraska to już oszklenie - cieszy mnogość rodzajów:jabo-inbox-10.jpg

A tu dodatkowe części dodane luzem w woreczki (i przy nich widać lepszą jakość):

jabo-inbox-11.jpg

To Eduard, więc nie zabrakło masek:

jabo-inbox-12.jpg

Cieszy również mnogość kalkomanii (5 wersji!):

jabo-inbox-13.jpg

jabo-inbox-14.jpg

Blaszki są bardzo ładne - szczególnie tablice przyrządów:

jabo-inbox-26.jpgjabo-inbox-15.jpg

Instrukcja - wydaje się bardzo dobra, szczegółowa, podzielona na wiele kroków, uwzględnia i pokazuje różne wersje - spójrzcie sami:

jabo-inbox-17.jpgjabo-inbox-18.jpgjabo-inbox-19.jpg

I na koniec creme de la creme - wersje w jakich można zbudować miniaturę:
jabo-inbox-20.jpgjabo-inbox-21.jpgjabo-inbox-22.jpgjabo-inbox-23.jpgjabo-inbox-24.jpgjabo-inbox-25.jpg

Dziękuję za uwagę, mam nadzieję, że komuś się te moje wypocinki przydadzą, a ja wracam do Zera, bo już chyba lakier wysechł :)

Edited by Usul

Dzięki Usul :piwo:

Widzę, że szumna nazwa „Limited edition” u edka to jednak tylko większa ilość propozycji malowania. Wypraski, co sam zresztą zauważyłeś w komentarzach, są strasznie „nierówne”. Ja mam tę wersję foczki ale w zwykłej wersji i szału nie ma -  tak jak tu zresztą.

A czego się spodziewałeś? Limitki na bazie własnych wyprasek w Eduardzie praktycznie zawsze opierają się na jakimś koncepcie związanym z malowaniami (a owych wcale nie ma tu więcej niż w typowym Profipacku), który czasem wymaga dorzucenia jakichś żywicznych drobiazgów, nierzadko dostępnych tylko w danym zestawie - tak jak tutaj fragmenty osłon silnika z filtrami przeciwpyłowymi i specyficzne zbiorniki podskrzydłowe wraz z wieszakami, których to dotychczas nie robił chyba nikt. A marudzenie w kwestii silnika, którego po wmontowaniu w kadłub praktycznie nie widać (przypominam, że przed nim jest coś jeszcze, co dość skutecznie go zasłania), to trochę czepialstwo. Zresztą w tej skali lepszych Fok niż nowa generacja modeli Eduarda nie ma.

A ja mam ogólnie niewielkie doświadczenie, więc spisałem swoje luźne spostrzeżenia, w sumie nie miałem żadnych oczekiwań :) Ale np. opony przyznasz, że najwyższych lotów nie są - widać wylewki z form i ich zdetalowanie jest raczej kiepskie w 72 bywa lepsze.

Edited by Usul