Boros Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Panowie mam prośbę czy ktoś może mi wytłumaczyć z czego i jak zrobić okopcenia np od działek, karabinów itd. Kiedyś słyszałem ze nadaje sie do tego starty grafit z ołówka co sądzicie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Grafit może być (chyba) ale będzie taki nieco (chyba )błyszczący..ja stosuję suchą pastelę czarną+brązową stosunek 5:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Możesz użyć grafitu, suchych pasteli , aerografu itp. Grafit ma to do siebie ze jak masz czarną lufę działka to nada jej taki lekko metaliczny połysk , wygląda poprostu lepiej, ja czasami natryskam aero przy większych okopceniach , rozcieńczam czarną plus brązową farbę humbrola w dużej ilośc rozcieńczalnika i malują lekka smurzką. Wyjdzie wtedy trochę tranparętne okopcenie z miękkimi zakończeniami. Każdy ma swój patent, poszukaj w necie jest trochę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 ramki od modelu podpal i trzymaj pod kątem nad tym kartke papieru albo świeczkę też daje rade potem zbierz ten czarny osad czyli sadze i na sucho pędzlem jadziesz tam gdzie chcesz tylko uwaga żebyś za bardzo nie pobrudził (okopcił). a uwaga nie rób tego nad dywanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Są odpowiednie specyfiki na rynku. Farba Gunze Sangyo - H343 Soot Zestaw cieni Tamiya - Weathering Master B Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi