Melex Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Witam.Mam pytanie czy zmywacz do farb akrylowych Model Master lub Wamod nie uszkadzają plastiku,czy przywracają go do surowej postaci(tzn taki jaki był przed malowaniem),czy można zmywać lakier z dużych powierzchni kadłub,skrzydła.I czy stosuje się go prosto z butelki i w jaki sposób.Aha czy czyści też wgłębne linie podziału blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Witam.Mam pytanie czy zmywacz do farb akrylowych Model Master lub Wamod nie uszkadzają plastiku,czy przywracają go do surowej postaci(tzn taki jaki był przed malowaniem),czy można zmywać lakier z dużych powierzchni kadłub,skrzydła.I czy stosuje się go prosto z butelki i w jaki sposób.Aha czy czyści też wgłębne linie podziału blach. Używam zmywacza "Wamod" i jak do tej pory nie uszkodził mi plastiku. Farbę ścieram pędzlem namoczonym w wamodzie, robię tak aż do skutku. Ewentualnie po namoczeniu modelu zmywaczem po kilku minutach wkładam go do DOT-3, farba sama zejdzie po około pół godzinie. Powłokę lakierniczą można też zmyć w samym DOT-3, zarówno zmywacz jak i DOT-3 zmywa wszystko, także w liniach podziału. Uwaga ! Płyn hamulcowy DOT-3 nie niszczy plastiku ale już DOT-4 lub płyn z serii R potrafią go zeżreć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Płyn hamulcowy DOT-3 nie niszczy plastiku ale już DOT-4 lub płyn z serii R potrafią go zeżreć. Po co DOT skoro jest KRET?? Nie czaję tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Jest i to i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Płyn hamulcowy DOT-3 nie niszczy plastiku ale już DOT-4 lub płyn z serii R potrafią go zeżreć. Po co DOT skoro jest KRET?? Nie czaję tego? DOT, że tak powiem ma same zalety - w przeciwieństwie do KRET'a mogę w nim myć części gołą reką, a i oparów szkodliwych dla zdrowia nie wydziela Po za tym DOT'a używa się wielokrotnie, gdy zrobi się z niego zupa to możesz go przecedzić przez gazę i dalej używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melex Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 Dzięki!Udało się! Antek wygląda jak nowy(coś z pigmentem w farbie nie tak )Teraz sobie schnie i czeka na malowanko.Aha kupiłem od Wamodu.Polecam innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Płyn hamulcowy DOT-3 nie niszczy plastiku ale już DOT-4 lub płyn z serii R potrafią go zeżreć. Po co DOT skoro jest KRET?? Nie czaję tego? DOT, że tak powiem ma same zalety - w przeciwieństwie do KRET'a mogę w nim myć części gołą reką, a i oparów szkodliwych dla zdrowia nie wydziela Po za tym DOT'a używa się wielokrotnie, gdy zrobi się z niego zupa to możesz go przecedzić przez gazę i dalej używać A jaki koszt DOT-3 jest obecnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 [A jaki koszt DOT-3 jest obecnie?? Właśnie dzisiaj (sorki to już wczoraj) kupiłem sobie na Orlenie - butelka 0,5 l = 12 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Ja używam DOT-a 4 i mocze w nim czesci od godziny po nawet dwa dni jak mi sie nie chce ich czyscic i ani razu nie uszkodził, ani nie zezarl platsiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Osobiście nie miałem do czynienia z DOT-4 ale ze słyszenia wiem, że jest szkodliwy dla plastiku. Np. KRUGER_MAN moczył części w DOT-4 i tak to opisał: na własnym plastiku to poczułem :P . Model po docie miał jak by zmatowiony plastik , jak by wyżarty i był tak giętki że szkoda gadać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 A wiecie, że jak się zmiesza Cleanlux ze Zmywaczem Wamodu i olejem z kompresora to plastik puchnie fest? Mikstura nie do powtórzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi