Skocz do zawartości

Zmywacz

Melex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie czy zmywacz do farb akrylowych Model Master lub Wamod nie uszkadzają plastiku,czy przywracają go do surowej postaci(tzn taki jaki był przed malowaniem),czy można zmywać lakier z dużych powierzchni kadłub,skrzydła.I czy stosuje się go prosto z butelki i w jaki sposób.Aha czy czyści też wgłębne linie podziału blach.

Witam.Mam pytanie czy zmywacz do farb akrylowych Model Master lub Wamod nie uszkadzają plastiku,czy przywracają go do surowej postaci(tzn taki jaki był przed malowaniem),czy można zmywać lakier z dużych powierzchni kadłub,skrzydła.I czy stosuje się go prosto z butelki i w jaki sposób.Aha czy czyści też wgłębne linie podziału blach.

Używam zmywacza "Wamod" i jak do tej pory nie uszkodził mi plastiku. Farbę ścieram pędzlem namoczonym w wamodzie, robię tak aż do skutku. Ewentualnie po namoczeniu modelu zmywaczem po kilku minutach wkładam go do DOT-3, farba sama zejdzie po około pół godzinie. Powłokę lakierniczą można też zmyć w samym DOT-3, zarówno zmywacz jak i DOT-3 zmywa wszystko, także w liniach podziału.

Uwaga !

Płyn hamulcowy DOT-3 nie niszczy plastiku ale już DOT-4 lub płyn z serii R potrafią go zeżreć.

Płyn hamulcowy DOT-3 nie niszczy plastiku ale już DOT-4 lub płyn z serii R potrafią go zeżreć.

Po co DOT skoro jest KRET?? Nie czaję tego?

DOT, że tak powiem ma same zalety - w przeciwieństwie do KRET'a mogę w nim myć części gołą reką, a i oparów szkodliwych dla zdrowia nie wydziela Po za tym DOT'a używa się wielokrotnie, gdy zrobi się z niego zupa to możesz go przecedzić przez gazę i dalej używać

Dzięki!Udało się! Antek wygląda jak nowy(coś z pigmentem w farbie nie tak )Teraz sobie schnie i czeka na malowanko.Aha kupiłem od Wamodu.Polecam innym

Po co DOT skoro jest KRET?? Nie czaję tego?

DOT, że tak powiem ma same zalety - w przeciwieństwie do KRET'a mogę w nim myć części gołą reką, a i oparów szkodliwych dla zdrowia nie wydziela Po za tym DOT'a używa się wielokrotnie, gdy zrobi się z niego zupa to możesz go przecedzić przez gazę i dalej używać

A jaki koszt DOT-3 jest obecnie??:)

[A jaki koszt DOT-3 jest obecnie??:)

Właśnie dzisiaj (sorki to już wczoraj) kupiłem sobie na Orlenie - butelka 0,5 l = 12 zł.

Osobiście nie miałem do czynienia z DOT-4 ale ze słyszenia wiem, że jest szkodliwy dla plastiku. Np. KRUGER_MAN moczył części w DOT-4 i tak to opisał:

na własnym plastiku to poczułem :P . Model po docie miał jak by zmatowiony plastik , jak by wyżarty i był tak giętki że szkoda gadać .

A wiecie, że jak się zmiesza Cleanlux ze Zmywaczem Wamodu i olejem z kompresora to plastik puchnie fest?:D Mikstura nie do powtórzenia