QB_71 Napisano 14 Listopada 2019 Share Napisano 14 Listopada 2019 Hejka, Po krótkiej wprawce na 2 modelach mogę zabrać się za najbardziej wyczekiwany... Zestaw jeśli chodzi o elementy do malowania jest skromny: Mam jednak obawy co do elementów chromowanych. Już teraz widzę, że łączenia w wypraskach są niekiedy w fatalnych miejscach i nie uda się wyciągać elementów bez uszczerbku na 'chromie'. Szczególnie widoczne jest to na lagach dlatego zastanawiam się czy od razu nie wrzucić wszystkiego, lub prawie wszystkiego, do chemii aby usunąć oryginalny kolor i nie pomalować samemu. Czy macie jakieś dobre specyfiki aby usunąć ten chrom bez potrzeby szlifowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 14 Listopada 2019 Share Napisano 14 Listopada 2019 Kret do rur. Wrzucasz całą ramkę do roztworu Kreta z ciepłą wodą, kilka minut i chromu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB_71 Napisano 14 Listopada 2019 Autor Share Napisano 14 Listopada 2019 Dzięki za hinta. Płyn kreto-podobny zakupiony i przetestowany. Działa super. Teraz tylko muszę przygotować wszystkie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB_71 Napisano 15 Listopada 2019 Autor Share Napisano 15 Listopada 2019 Przygotowania elementów trwają. Trzeba było trochę poszlifować aby elementy pasowały w miarę do siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB_71 Napisano 17 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2019 Moczenie w krecie wyszło świetnie. Efekt prawie natychmiastowy. Przed: Po: Teraz muszę znaleźć chwile żeby położyć nowy chrom na większość z tych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 18 Grudnia 2019 Share Napisano 18 Grudnia 2019 Niestety ja ostatnio po krecie zniszczyłem elementy modelu... Pewnie coś sam pokiełbasiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB_71 Napisano 18 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2019 Ja też się tego obawiałem dlatego ostrożnie podszedłem do tematu i najpierw przetestowałem na jednym elemencie jak się zachowuje plastik i oryginalna powłoka. Potem dopiero wrzuciłem całość na kilka minut ale co chwila mieszałem i sprawdzałem czy wszystko w porządku. No i nie użyłem 'Kreta' tylko wyrób kretopodobny z Biedry: I dalej jak PiterATS pisał: ciepła woda i do boju... Teraz bardziej się martwię jak położyć ładnie chrom który mam (Gunze Mr. Metal 211 - Chrome Silver). Gdzieś wyczytałem, że najlepiej jako podkład położyć GX-2 i na to metalizer. No i potem wypolerować metalizer aby uzyskać piękny chrom. Ktoś może ma jakieś doświadczenie w tej kwestii? No i zastanawiam się jaką wydajność ma ten metalizer, w sensie czy jedna warstwa wystarczy czy trzeba dawać więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 20 Grudnia 2019 Share Napisano 20 Grudnia 2019 W sensie, że woda ma nie być gorąca? I do tego wrzucone było wszystko na chwilę?? I tutaj chyba odnalazłem swój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB_71 Napisano 20 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2019 Woda ciepła z kranu tak żeby rękę można było wsadzić Chwila to pojęcie względne Ja nad pierwszym stałem i mieszałem co jakiś czas. Potem stwierdziłem, że mogę dodać kreta aby przyśpieszyć proces dla reszty elementów. Jak już farba zlazła to potrzymałem jeszcze z minute i wszystko porządnie pod kranem oczyściłem i zostawiłem do wyschnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 21 Grudnia 2019 Share Napisano 21 Grudnia 2019 Dzięki za wskazówki. Będę próbował... bo papierem ściernym robi się więcej roboty a i efekt nie jest taki jak bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB_71 Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 Jak zwykle minęła chwila nim udało mi się usiąść ponownie do modelu. Udało mi się usiąść parę razy i najpierw pomalowałem próbnie kilka elementów zwykłym podkładem (surfacer 1200) a kilka GX-2 Ueno Black. Następnie nałożyłem metalizer, odczekałem aż przyschnie i przepolerowałem bawełnianą szmatką. Niestety zdjęcia robione w nocy nie oddają tego jak to w rzeczywistości wyszło. Przy następnej wolnej chwili muszę poprawić lagi i ponownie pomalować no i dokończyć resztę elementów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 Niestety ale do chromu to temu kolorowi troszkę brakuje... Teraz to jest raczej Aluminium non-buf. Chrom powinien odbijać jak lustro, a nie tylko błyszczeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi