Hello Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Jak powyżej w tytule , pytanie dotyczy lakieru na farby - wszystkie . Jest trochę teraz chemii i bardzo wygodnym byłoby posiadanie uniwersalnego lakieru do ostatecznego zabezpieczenia modelu , także przed olejnym washem. Jaki lakier może być takim ? Ledwie się wyrwałem z Humbroli i Revelli , a tu się okazuje że oprócz Gunze jest dużo , dużo innych nieznanych mi lakierów . Może ktoś miał okazję porównać jak działają np. Microscale i szereg innych ? Pozdrawiam Hello Edytowane 23 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Nie możesz mieć jednego lakieru do zabezpieczenia modelu bo pod kalki zazwyczaj używany jest połysk i na finiszu połysk, półpołysk lub też mat, w zależności od tego jak wyglądał oryginał. Ewentualnym rozwiązaniem jest połysk + flat base i mieszanie od połysku po mat. Gunze GX100 + Mr Color Flat base C30 MRP-48 Super Clear + MRP-187 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 7 Grudnia 2019 Share Napisano 7 Grudnia 2019 Mam takie pytanie o zdrapki. Niektórzy pomiędzy warstwy farby psikają lakier do włosów. Czy on jest na tyle trwały, że nie zejdzie z jakąś warstwą, gdy np. będę maskował albo kładł kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Jak zaschnie nie powinno się z nim nic dziać .Nie wiem jak z maskowaniem taśmami na razie nie miałem okazji tego sam sprawdzić .Nos podpowiada,że nie ale jeśli chodzi i jakieś plastelinopodobne to raczej też nie.Ale jak to mówią trzeba przetestować i samemu sprawdzić .A co do nakładania kalkomanii nic nie dzieje się bo właściwie ani się mnie trze powierzchni ani nie szlifuje jedynie trochę z aerografu lakieru połyskowego daje na miejsce kalki co by lepiej się z podłożem skleiła po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi