kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Ja nie chcę się kłócić,ani dyskutować teraz na tematy,które również dla mnie są bolesne. To jest forum modelarsko-historyczne,ale teraz mówimy o modelu i jak najsolidniejszym przygotowaniu do jego budowy. Nie jestem pewien jakie kolorystycznie chłopaki nosili ciuchy,bo film był czarno-biały. Najprawdopodobniej mieli kombinezony powojenne, które pewnie były w innym kolorze,ale nie jestem tego pewien. Bazuję na publikacjach, bo tak mnie uczono i jako historyk/pasjonat tak właśnie prowadzę badania. Finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Nie jestem pewien jakie kolorystycznie chłopaki nosili ciuchy,bo film był czarno-biały. dlatego tak jak zauwazyles mozna je przemalowac mam tez cos takiego dragon 3010 ale patrzac na bron to chyba nie ten okres choc mundury blizsze do naszych. wywiniety kolnierzyk a pagony do przerobienia poza tym czy pamietacie ze w filmie tez uzywali kalasznikow'ow, tylko nie takich jak ci wojacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Te Kałasznikowy były efektem cięć w budżecie filmu i braku "zdobycznych Mp/Stg44", które miały one zastępować. Zauwazcie też jakość wykonania "niemieckich czołgów" które pojawiają sie w pierwszych odcinkach, a tych, które widzimy pod koniec serialu (przerobione ISy-2 grające Tygrysy,Pantery itp...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Kurdę wiem, że to zupełnie nie na temat ale kiedy "wydoroślałem" z tego skądinąd sympatycznego serialu doszedłem do wniosku, że załoga Rudego to tacy wojenni maruderzy co może być niewielkim przyczynkiem do kolorystyki tudzież kroju umundurowania... kornik_69 Zauwazcie też jakość wykonania "niemieckich czołgów" które pojawiają sie w pierwszych odcinkach, a tych, które widzimy pod koniec serialu (przerobione ISy-2 grające Tygrysy,Pantery itp...). I prawie zawsze Rudy trafiał swoje pociski tuż przed niemiecki czołg... względnie jakimś cudem zapalał pokrywy ich silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Zauwazcie też jakość wykonania "niemieckich czołgów" które pojawiają sie w pierwszych odcinkach, a tych, które widzimy pod koniec serialu (przerobione ISy-2 grające Tygrysy,Pantery itp...). te czolgi to jeszcze ujda, powiedzmy ze zdobyczne niemieckie z przemalownymi numerami taktycznymi, ale kalasznikow'y w wiekszosci bez kolby to juz lekka przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Byli maruderami, którzy traktowali rozkazy tak jak chcieli, robili co im sie podoba, więcej czasu zajmowało im łażenie w samopas niż walka w czołgu. Bardzo trafnie opisano serial na tej stronie Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czterej_pancerni_i_pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Byli maruderami, którzy traktowali rozkazy tak jak chcieli, robili co im sie podoba, więcej czasu zajmowało im łażenie w samopas niż walka w czołgu. no tak , ale Panowie z drugiej strony to byl serial fabularny dla szerokiej publiki (zreszta kultowy), a nie dokument z zycia zalogi czy sztywnym sierż. Janem Kosem chciałby byc kazdy dzieciak na podworku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Tu jest racja, ale nie należy tego traktowac, jako serial wojenny,a przygodowy. czy sztywnym sierż. Jankiem Kosem chciałby byc kazdy dzieciak na podworku??? Postać Janka jako taka ewoluuje. Od dzieciaka z psem w futrzanej czapie po zatwardziałego i hardego podoficera Ludowego Wojska Polskiego. Pod koniec serialu stale sie panoszy i pokazuje "kto tu rządzi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Postać Janka jako taka ewoluuje. Od dzieciaka z psem w futrzanej czapie po zatwardziałego i hardego podoficera Ludowego Wojska Polskiego. Pod koniec serialu stale sie panoszy i pokazuje "kto tu rządzi". koniec koncow zostaje podporucznikiem, ale niewazne jak myslisz ten modern tank crew od dragona nie za nowoczesny? ciezka bedzie kalasze przerobic na ppsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Pepesze można kupić z żywicy. Widziałem bardzo ładne na allegro. Wystarczyłyby dwie dla Gustlika i Tomusia. Janek może nie mieć. Grigorij podobnie. Jankowi można dac snajperkę jakbyś miał. http://www.allegro.pl/item334118028_pepeszka_035112.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Pepesze można kupić z żywicy. Widziałem bardzo ładne na allegro dzieki za stronke chyba skorzysta i kupie a do tego zestaw tristara i ten modern od dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 No i dobrze. Pepeszki są bardzo dobrze odlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Janek miał pistolet, który widać w końcowych odcinkach serialu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Janek od Czarnołusowa dostał Mausera Model C96 podobnie jak Mp-40 niesłusznie nazywanego Schmeisserem (gdyż Hugo Schmeisser nie brał udziału w projektowaniu,ani modyfikacji żadnej z tych broni). Snajperka Janka to ile się nie mylę Mauser 98K z lunetką optyczną Carl Zeiss. Trzeba by było porównać karabin z filmu z wyborowymi wersjami 98K z tej strony: http://mauser98k.internetdsl.pl/gwybor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Mp-40 niesłusznie nazywanego Schmeisserem (gdyż Hugo Schmeisser nie brał udziału w projektowaniu,ani modyfikacji żadnej z tych broni). kornik_69- nie wypisuj takich głupot bo spadłem z krzesła przez Ciebie!!! Schmeisser zaprojektował do niego magazynek!!! A to, że tak nazywali ten pistolet maszynowy to nie jego wina była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Skoro uważasz,że to były głupoty to twoja sprawa. Ja tylko chciałem nadmienić,że nazywanie obu tych broni Schmeisserami jest niesłuszne. Nie rozumiem co miał na celu twój post... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Schmeisser nie brał udziału w projektowaniu,ani modyfikacji żadnej z tych broni Otóż mój post kolego miał Ci uświadomić, że jesteś w błędzie, ponieważ Schmeisser miał styczność z projektowaniem tej broni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Możesz mi podać źródło, z którego korzystałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 No pewnie! Jest to książka "Historia II wojny światowej" autorstwa p. Grzegorza Jankowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Dobrze więc napewno przejrzę. Póki co zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Nie ma co zwracać honoru tylko poczytać sobie trochę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Czytam dośc sporo,również o niemieckiej broni,ale z tym się akurat nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 ale z tym się akurat nie spotkałem A z czym bo, nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Z projektem magazynka made by Schmeisser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Aha, "szukajcie a znajdziecie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi