quidamcorvus Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Poradnik: Teufelsberg, Sernik. Budując wieś Teufelsberg do Warheim FS postanowiłem umieścić pomiędzy zwaloryzowanymi dużymi budynkami pruskiej wioski od firmy Tereny do Gier, także inne mniejsze budowle małej architektury. I tak, oprócz studni, które prezentowałem Wam na blogu DansE MacabrE dwa tygodnie temu, zbudowałem także dwa serniki. A może Wy macie pomysły na inne budynki? Nie jestem znawcą historii architektury i pewnie dlatego pierwszy raz spotkałem się z sernikiem podczas lektury Trylogii Husyckiej autorstwa Andrzeja Sapkowskiego, trylogię swoją drogą na blogu polecałem TUTAJ. Natomiast swoją konstrukcję oparłem na zdjęciach opublikowanych na stronie Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Do budowy użyłem drewnianych sosnowych listewek o różnej grubości i szerokości oraz fragmentów balsy, a także owalnych plastikowych podstawek. Prace rozpocząłem od wywiercenia w każdej z podstawek 4 otworów montażowych, w których zostaną umieszczone piny osadzone w drewnianych listewkach pełniących rolę belek na których będą stały budynki. Dla każdego budynku przygotowałem 4 listewki, które przyciąłem na długość 8 cm, jak się okazało później było to za dużo i skróciłem długość do 6 cm. Na końcu każdej listewki wywierciłem otwór montażowy w którym umieściłem piny wykonane ze spinacza biurowego, który przykleiłem klejem cyjanoakrylowym. Następny krok to przygotowanie podłogi. Do tego celu użyłem przyciętego do kwadratu o boku 4 cm fragmentu balsy, na który z jednej strony nakleiłem listewki o szerokości około 5 mm. Z listwy o przekroju kwadratu o boku 1 cm wyciąłem długie na 4 cm odcinki, które następnie przyciąłem tak, by uzyskać przekrój w kształcie litery "L". Na końcach każdej z belek wywierciłem po 2 otwory montażowe, jednak tylko na jednym końcu umieściłem piny, którymi połączyłem belki z podłogą. Następnie całość umieściłem na przygotowanych wcześniej podporach. Ściany wykonałem z płaskich drewnianych listewek o szerokości 1 cm, w których dodatkowo na bokach wyciąłem trójkątne fragmenty, tak by złożeniu w całość powstały otwory w kształcie kwadratów. Natomiast z przodu z listewek o przekroju kwadrata wyciąłem odcinki z których skleiłem futrynę otworu wejściowego do wnętrza budynku. https://imagizer.imageshack.com/v2/xq90/922/TDQXy7.jpg[/IMG Ostatni krok, to budowa dachu oraz drabin. O moim sposobie na dach kryty gontem więcej napisałem TUTAJ, natomiast poradnik o drabinach znajdziecie TUTAJ. I to tyle. Jeśli zamierzacie budować sernik, to życzę Wam udanej zabawy, a ja zabieram się za malowanie. A jeśli chcecie być na bieżąco to zapraszam do lektury bloga DansE MacabrE i polubienia strony na Facebooku. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez quidamcorvus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Zdublowala Ci się tresc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quidamcorvus Napisano 13 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2019 18 godzin temu, enten napisał: Zdublowala Ci się tresc.... Dzięki. Poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 Swoją drogą świetna praca! Fajnie zrobiony poradnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 Wszedłem tu, żeby zobaczyć konstrukcję, o której przeczytałem w Narrenturmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi