pietrah Napisano 4 Lutego 2020 Napisano 4 Lutego 2020 Witam! Zaczynam swoją przygodę z modelarstwem, na pierwszy rzut poszedł model Hondy S600 od Tamiya. Najmniej zadowolony jestem z malowania karoserii (2 warstwy TS-8 w sprayu).. Najpierw zbyt blisko pomalowałem, były liczne zacieki, później próbowałem częściowo zmyć (średni efekt), po drugiej warstwie wyglądało całkiem nieźle, ale jak kleiłem detale, to trzymając cały model w ręku poodciskały się palce na karoserii.. No cóż, człowiek uczy się na błędach Wracając do tematu, wybrałem ten samochód (Ford Mustang 1965) jako mój drugi model i tu pojawiają się pytania: 1. Czy jestem w stanie uzyskać kolor zbliżony do tego na zdjęciu bez użycia aerografu? Jeśli tak to w jaki sposób? 2. Czy farby w sprayu na zamówienie można mieszać (kilka kolorów w różnych proporcjach)? 3. Jakieś wskazówki dotyczące malowania sprayem? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj
enten Napisano 4 Lutego 2020 Napisano 4 Lutego 2020 1+2 w praktycznie każdej mieszalni lakierów samochodowych jest taka możliwość. Wbijasz się do takiej, prosisz o wzornik lakierów, dobierasz sobie według własnego gustu, pokazujesz paluszkiem i masz spray w ulubionym kolorze. Do tego bezbarwny ale nie wiem kompletnie jaki bezbarwny w sprayu będzie odpowiedni. W którymś temacie (niejednym) doradzano bezbarwne, więc może poczytaj o polecanych. Czyli w sumie nie potrzebujesz aero. 3. Poczytaj w tychże tematach bo kilka osób malowało sprayem (nie jestem samochodziarzem to nie zapamiętałem kto) ale na pewno można zrobić to ładnie. Cytuj
pietrah Napisano 5 Lutego 2020 Autor Napisano 5 Lutego 2020 Zakupiłem dzisiaj farbę w sprayu. Gość ze sklepu znalazł kod lakieru Mustanga z 1965 - Ivy Green. Pomalowałem kawałek plastiku podkładem i później lakierem, wygląda całkiem spoko, trochę ciemniejszy niż zdjęcie na opakowaniu modelu, ale ogólnie fajna barwa. Jeszcze tylko zamówię lakier bezbarwny i mam nadzieję, że będzie fajny efekt Cytuj
pietrah Napisano 17 Lutego 2020 Autor Napisano 17 Lutego 2020 Pomalowałem karoserię, co sądzicie o kolorze? Dodatkowo nałożyłem swój pierwszy flock. Z efektu jestem zadowolony (posypałem na dość grubo pomalowaną powierzchnię). Nie jestem zadowolony z drzwi. Godzina oklejania, a chromowane paski wyszły i tak krzywo. Jak macie na to sposób? Lepszy efekt byłby markerem? Cytuj
enten Napisano 17 Lutego 2020 Napisano 17 Lutego 2020 Samochodziarze chyba używają chromu w piasakach. Molotov to sprawdzone markery i świetny chrom. Myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Ps. Kolor rewelacja! Cytuj
skwarciu21 Napisano 17 Lutego 2020 Napisano 17 Lutego 2020 Kolor bardzo dobry po wypolerowaniu i dodaniu chromów będzie bajka, co do wnętrza zrobił bym to molotowem, ale z nim trzeba bardzo uważać minusem w tym modelu jest, że boczki drzwi nie są wklejane, tylko z całą resztą co utrudni dostęp. Cytuj
Messer Napisano 17 Lutego 2020 Napisano 17 Lutego 2020 Kup sobie taśmę aluminiową do izolacji kominków - jest w dwóch grubościach i z powodzeniem zastępuje BMF. Naklejasz, dociskasz patyczkiem do uszu, potem wzdłuż krawędzi wykałaczką i po tej samej krawędzi skalpelem ( musi być nowe ostrze ). Nadmiar zdejmujesz i masz dwa, chromowane, równe paski. Ramki szyb też tym idzie okleić Cytuj
tombie01 Napisano 20 Marca 2020 Napisano 20 Marca 2020 Flock elegancko - natomiast lakier nie za bardzo widać że pigment metaliku za gruby 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi