knoor Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Wrzucam jeszcze jednego ISa skończonego jakiś czas temu, tym razem IS3 i firma Trumpeter. Model, malowanie, kalki prosto z pudełka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Mnie się podoba, ale fotki chyba trochę prześwietlone. PS. Usuń konto ( ͡° ͜ʖ ͡°) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 4 Marca 2020 Autor Share Napisano 4 Marca 2020 Prześwietlanie zdjęć moim sposobem na brak namiotu bezcieniowego:) PS. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Marca 2020 Share Napisano 5 Marca 2020 Całkiem całkiem Egipcjanin! Brakuje mu tylko wytarć na kołach i gąsienicach (metal tarł o metal, to i mocno się wycierało, do połysku) i porządnego kopcia przy wydechach (co jak co ale W-2 plują olejem solidnie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 5 Marca 2020 Autor Share Napisano 5 Marca 2020 Wiesz, zastanawiałem się sporo nad zasadnością tych przetarć. Po obejrzeniu zdjęć czołgów z wojny z Syrii błyszczące wytarcia na stalowych kołach/gąsienicach wydają mi się jednak modelarską przesadą. Czołg to jednak nie tramwaj, nie jedzie po równych, stalowych szynach żeby ścierać koła do połysku, podobnie gąsienice - może jakieś drobne ślady tu i ówdzie się pojawią, ale dominuje kurz/błoto/piach - chyba że ktoś będzie jechał po asfalcie/papierze ściernym:) Na ISie potraktowałem tylko krawędzie kół ołówkiem przed użyciem pigmentów, ale na zdjęciach tego nie widać:) Co do plucie oleju, fakt - znasz może jakiś fajny patent na zrobienie tego? Ja próbowałem pigmentem, ale to jednak nie to:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 5 Marca 2020 Share Napisano 5 Marca 2020 Tak to tu tylko zostawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 5 Marca 2020 Autor Share Napisano 5 Marca 2020 Pewnie, miejsce na dyskusję jest tu otwarte, a ostateczny efekt to wyłącznie inwencja tworzącego. W moim przekonaniu ilość tych przetarć będzie tak mała (przy czym zobacz, że czołg na zdjęciu i tak jedzie po relatywnie czystym i twardym podłożu), że ich wybłyszczanie będzie bardziej zabiegiem wizualnym niż realizmem. Zresztą te same rozkminy będą w temacie obić, rdzy, itd. - czy lepiej bardziej iść w realizm czy atrakcyjny wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 W sprawie wytrać na gąsienicach - chodzi mi o stronę wewnętrzną. Prezentowane na zdjęciach z Syrii czołgi mają na kołach jezdnych gumowe bandaże, IS-y ich nie miały. Stąd mocne wytarcia od strony wewnętrznej gąsienic i na obwodzie kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi