Thalgonis Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Chciałoby się powiedzieć, że to KORONKowa robota, ale dupa, tak dobrze nie ma Sd.Kfz.138 „Marder III” Ausf. M (Hobby Boss, 1:35) Niszczyciel czołgów, którego ostatni wariant - czyli Marder III - był oparty na Geschützwagen 38 (t) Ausf. M, pojazd zaprojektowany specjalnie do użycia z bronią samobieżną, uzbrojony w działo przeciwpancerne Pak 40 75 mm. Stanowił znaczącą poprawę w stosunku do poprzednich modeli, z jego niższą sylwetką, pochyłym pancerzem i znacznie bardziej funkcjonalnym przedziałem bojowym. W tym wariancie silnik został przeniesiony z tyłu na środek między kierowcą a resztą załogi. Poprawiło to zdecydowanie rozłożenie środka ciężkości pojazdu, co znacznie poprawiło możliwości manewrowe całego działa. W przeciwieństwie do poprzednich dwóch wersji, w Marderze IlI przedział bojowy został zamknięty z tyłu, chroniąc załogę do ich połowy. W poprzednich wariantach obsługa była mocno narażona na koniec kariery w wojsku ;-) . Mógł przewozić tylko 27 sztuk amunicji. Port karabinu maszynowego z przodu został wyeliminowany w Ausf. M na korzyść MG 34 lub MG 42 przewożonych przez załogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Co prawda nie moja bajka, ale się podoba w ewentualną merytorykę nie bedę się wdawał bo się nie znam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Fajny, podoba mi się, szczególnie kamo . Mam wątpliwości tylko do hamulca wylotowego. Czy nie jest aby wklejony "pionowo"?. Przydałoby się pocieniować troszkę końcówkę rury wydechowej i ją okopcić. Lewituje też gąsienica z tyłu po prawej. Ale to są szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Malowanie ładne, ale ten hamulec jak kolega Rack zauważył przekręcony o 90 stopni, strzelający w taki sposób będzie wzbijal słup dymu do góry i.. We własny pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Jest źle wklejona - zauważyłem za późno i już tego nie poprawię... posypuję głowę rdzawym pigmentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 E tam, upierdziel zaraz za hamulcem wylotowym, przeklej, uwal ciemnym pigmentem jako gazy wylotowe i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Ale lufa jest metalowa, mam piłować jak Gustlik? Ale właściwie masz rację - te CA to tak naprawdę słabiutko trzymają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi