thor_ Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Panowie może ktoś pomoże mi umiejscowić czas "uszkodzenia" a następnie czas "doprowadzenia do porządku" malowania górnych powierzchni tego konkretnego egzemplarza F-15C? Jako, że w zasadzie zostało mi powoli kończyć malowanie modelu po wpadnięciu na takie o to zdjęcie: https://www.airplane-pictures.net/photo/596675/86-0172-usa-air-force-mcdonnell-douglas-f-15c-eagle/ Naszła mnie myśl coby tak własnie pomalować i popsuć "mojego" F-15C od Tamyii. Może udałoby się wspólnymi siłami coś ustalić. Wg mnie ślady na górnych powierzchniach skrzydeł i ogólnie "sfatygowanie" powierzchni tej maszyny nie są typowymi dla tych samolotów "zmęczeniowymi/eksploatacyjnymi" śladami. Na dziś znalazłem zdjęcia w sieci na podstawie których można stwierdzić, że do 2006 roku samolot wyglądał "normalnie" a w 2015 ma już odrapane skrzydła. 2017-2018 już jest "podmalowany" po jakimś remoncie. Zniknęły plamy "gołych blach" ale inne charakterystyczne "brudy" i sfatygowania zostały. To zdjęcia z 1994, 2006, 2015, 2017 i 2018: https://abpic.co.uk/pictures/registration/86-0172 Na tym z 2015 widać na krawędzi natarcia "plamy" Jest szansa coś więcej ustalić? Tu jeszcze 2016 rok: https://www.targeta.co.uk/pages/162_1804w7+.htm Strasznie sfatygowany samolot Edytowane 20 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 Ooo to maszyna z 493rd FS - Grim Reapers Dopiero teraz na to wpadłem Łajza ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 14 minut temu, thor_ napisał: Może udałoby się wspólnymi siłami coś ustalić. Wg mnie ślady na górnych powierzchniach skrzydeł i ogólnie "sfatygowanie" powierzchni tej maszyny nie są typowymi dla tych samolotów "zmęczeniowymi/eksploatacyjnymi" śladami. Ale po co Ci wiedza kiedy coś tam zostało uszkodzone albo naprawione? Robisz model który ma wyglądać tak jak na zdjęciu i już. Po co Ci do zrobienia modelu wiedza co było przedtem albo po tym? No chyba że chcesz zrobić model wyglądający dokładnie tak jak oryginał 17 października 2018 roku o 15:23, ale to raczej będzie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 Mam takie zboczenie od pierwszego modelu który skleiłem jakieś 25-30 lat temu - lubię wiedzieć wszystko co się da o typie samolotu (historia, dane techniczne, wykorzystanie/użycie,) i o ile to możliwe wszystko co się da od momentu opuszczenia fabryki do przynajmniej momentu w którym model oddaje oryginał. A mając na uwadze fakt, że Grim Reapers od okolic 2000 roku do 2016 stracili, o ile pamiętam 2 albo 3 F-15 w górach Szkocji, to jestem ciekawy czy ślady na tym samolocie powstały "ot tak sobie" czy może są wynikiem jakiejś "interesującej/ciekawej" sytuacji. Dla mnie model z "historią" jest znacznie ciekawszy niż tylko dobrze sklejony i pomalowany model jakiegoś tam samolotu jakich setki pałętają się po świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Ne ma kłopotu żeby znaleźć wiele zdjęć tej konkretnej maszyny, ale żeby znaleźć jej historię... nie słyszałem o takich przypadkach. Możesz spytać na forum ARC, tam jest sporo pilotów USAF i techników lotniczych, może akurat ktoś będzie miał jakąś wiedzę o tej maszynie, ale nie sądzę żeby była aż tak szczegółowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 Dzięki za "namiar" spróbuję tam podpytać. Na teraz i na szybko wygląda na to, że w 2015 ta maszyna nie brała udziału w Red Flag - jakby została w UK. Może była uszkodzona... Nic będę szukał dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Myślałem, myślałem i wymyśliłem Napisałem bezpośrednio do "działu łączności ze światem" 48 skrzydła myśliwskiego w Lakenheath Zobaczymy czy mnie spławią czy uda mi się coś dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi