szewczyk Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam dopiero zaczynam z areografem i po/podczas malowania na modelu pojawia mi się taki kurz jak na zdjęciu.To zwykły kurz spadający podczas schnięcia czy co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Obstawiam kombinację dwóch przyczyn: zbyt gęsta farba, zbyt duże ciśnienie. Farba schnie w locie i osiada na malowanej powierzchni w postaci grudek. Kurz to oczywiście też poważny problem, ale objawia się inaczej. Trzeba dbać o czystość i trzymać modele w pudełkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Na pewno za sucha farba. Przed właściwym malowaniem sprawdź z boku, najlepiej na kawałku plastiku czy nie robi się odkurz. Czasami też po zmianie farby zostaje syf w aerografie i wraz z przebiegiem malowania powstaje taki efekt kurzu - jak u Ciebie. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Campana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 Jeśli malujesz akrylami to mi sprawdza się puszczenie mgiełki z rozcieńczalnika w tedy powierzchnia trochę się wygładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Tylko ostrożnie. Taka mgiełka nie tylko wygładza, ale i nabłyszcza. Ewentualnie delikatnie "omieść". Używam w tym celu szczotki obrotowej z zestawu do manicure kupionego w kosmetycznej sieciówce z "SS" w nazwie. (To była zresztą moja pierwsza namiastka proxxona) Edytowane 2 Maja 2020 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi