Grzegorz Stróżek Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 W dniu 12.10.2020 o 13:38, Tleli napisał: A na poniższym zdjęciu najlepiej widać te nieszczęsne klapy: Nieszczęsny to jest model, a właściwie jego skrzydła - klapy są OK. Co do skrzydeł, to ''wychodzą'' one z kadłuba prostopadle. Ale ta prostopadłość kończy się przed gondolami silników - u FLY'a za gondolami. Ciężka rzecz do próbki - szkoda czasu moim zdaniem. W widoku od tyłu, rysunki dobrze pokazują krawędź spływu skrzydła, tzn. gdzie zaczyna się jej wznios => ML100 str.66 Co do klap to ich kształt jest jak najbardziej prawidłowy, bo był to procent cięciwy profilu skrzydła i dlatego każde żeberko, czy to na klapie czy w skrzydle ma swój odrębny kształt. W przeciwieństwie do np. P-40, gdzie klapy to przekoszony prostokąt i wszystkie żeberka na nich są jednakowe. W instrukcji jest dokładny rysunek jak należy wyciąć plastik pod ''blaszane klapy''. Były pewne sugestie w czasie projektowania na co zwrócić uwagę, ale zrobili po swojemu - chyba chcieli zdążyć przed IBG i wyciąć dla siebie kawałek tortu. Mam jedną sztukę i chodzi mi po głowie, żeby zrobić z nim destrukcję a'la ewpiga Tym niemniej podziwiam samozaparcie, efekt końcowy i miniaturę konkretnego egzemplarza. Wcześniej nic nie pisałem, żeby Cię nie zniechęcać - teraz tylko odpowiednio przemyślana ekspozycja w gablocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Ejjj bez przesady, zle nie jest, wrecz odwrotnie, bardzo fajny Łoś wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Stróżek Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Odniosłem się tylko do plastiku (modelu), a nie do pracy modelarskiej, która została w tą miniaturę włożona (przedostatnie zdanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 A ja do słów autora który pisze ze wyszedł mu słaby model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 Dzięki za cenne uwagi merytoryczne i terapeutyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi