ANDY_JAW Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 Witam, Mam problem z położeniem błysku koloru czerwonego i żółtego. Używam aerografu PAASCHE - dysza 1, farby to zamiennie Gunze H, C i Tamiya. Wszystkie inne kolory kładą się super, do innych używam też ModelMaster i Pactra, ale z tymi kolorami mam problem. Kładą się z lekką morką, szlifuję je 2500 i bezbarwny, ale to półśrodek. Próbowałem różnych proporcji rozcieńczeń, używając dedykowanych rozpuszczalników. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić? Swoją drogą jaki podkład i bezbarwny błysk jest Waszym zdaniem najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 A jakie ciśnienie ustawiłeś? Nakładasz mokrą warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDY_JAW Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 Kompresor nie ma regulacji, to takie małe g. bezolejowe z trybem 0/1. Tak jak wspominałem inne kładą się OK. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z mokrą warstwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 Błyszczące farby najlepiej kładzie się na niskim ciśnieniu. Zrób zdjęcia, jaki dokładnie wygląda problem to może coś więcej poradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDY_JAW Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDY_JAW Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 Tak jest po pierwszej warstwie - bez szlifu 2500. Po szlifie i mocno rozcieńczoną farba TAMIYA LP-7, rozcieńczalnik (opóźniacz) też Tamiya LP jest lepiej, ale nie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 Fajny lakier bezbarwny ma w swojej ofercie MRP https://plastmodel.pl/p/695/27602/mr-paint-mrp-279-2k-super-clear-2x30ml-lakiery-bezbarwne-mr-paint-farby-i-chemia-modelarska.html Moim zdaniem do karoserii idealny . Co do podkładu , ja używam https://plastmodel.pl/p/243/10317/mr-finishing-surfacer-1500-black-sf-288--mr-color-podklady-gunze-sangyo-farby-i-chemia-modelarska.html .Ten mi najbardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 Na tym zdjęciu słabo widać, ale spróbuj może papieru ściernego o wyższej gradacji - 5000. Po lakierze bezbarwnym polerowanie pastą polerską. Może być modelarska np Tamiya, a może być też samochodowa, byle do polerowania ręcznego. Pasty nakładasz i polerujesz szmatką, nie papierem. Od biedy możesz na początek spróbować pasty do zębów i zobaczyć czy będzie jakaś poprawa. Jeśli tak to kupisz właściwą chemię. Mokra warstwa oznacza nałożenie grubej powłoki na raz , tak, żeby sprawiała wrażenie mokrej w czasie malowania. Prawie jakbyś zalewał model farbą, ale nie do końca . Do tego przydaje się aerograf z większą dyszą 0,5 albo 0,4mm (nie wiem jaki to odpowiednik u Paasche) i owalną plamką, ale nie jest to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDY_JAW Napisano 7 Lipca 2020 Autor Share Napisano 7 Lipca 2020 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi