Skocz do zawartości

5xSpitfire Tadeusz Schiele ZF-H, ZF-P, Tamyia , Eduard +Icm 1:48

eldiabllo

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, rymulus napisał:

Pobrudziłeś rdzawym kolorem kadłub przy kolektorach wydechowych.

Ta farba na kolektorach wygląda jakoś tak dziwnie, jakby była pełna grudek.

Obicia na skrzydłach fajne.

Wiem, już poprawiłem,  wydechu jeszcze w "etapie  " pracy nad nimi😁

W dniu 1.11.2020 o 22:05, Baas ArK napisał:

Strasznie wielka się ta szachownica wydaje. Gdyby nie zdjęcia oryginału to bym się zaraz awanturował, że za duża :lol:

Na Mk.II z 308 były jeszcze większe. W 315 dywizjonie też latały dwójki z dużymi szachownicami po służbie w 308 wink4

• 3 weeks later...
  • eldiabllo changed the title to 2x Spitfire ZF-H, Tamyia , Eduard +Icm 1:48

Żeby nie zakładać nowego warsztatu, temat drugiego spita nie umarł, jest w realizacji. Tym razem małe zmiany, zamiast zestawu ICM , zostają tylko beczki, na warsztat wjechał zestaw IX edka plus silnik i jedne karabiny.

IMG_20221212_001219.jpg

• Like 1

Godzinę temu, eldiabllo napisał:

Tym razem małe zmiany, zamiast zestawu ICM , zostają tylko beczki, na warsztat wjechał zestaw IX edka

Cieszy niezmiernie fakt, że zostały beczki... :mrgreen:

A zmiana ICMa na Eduarda - jak najbardziej tak.

ICM to jednak paździerz przy Edku, do tego z fatalną kontrolą jakości. Jeszcze nie spotkałem żadnego Spitfajera bez zapadlisk albo niedolewek.

• 1 month later...

Witam , mała aktualizacja. Spit po wstępnych kolorach, malowany gunze. Pasy inwazyjne  jak na zdjęciach, 18cali czyli niecałe 45,72cm w skali niecale 10mm. Mój jak wiadomo będzie z okresu kiedy dywizjon 308 stacjonował w – Plumelot B-10 czyli lato sierpień 1944. Oznaczenia jak już w tytule ZF-H  prawdopodobnie w 90% z numerami seryjnymi MK623 , samolot dostarczony do dywizjonu ok 15 czerwca 1944. Przeglądałem  Operation Record Books z wykazem lotów od czerwca do września i najczęściej od 22 czerwca Tadeusz latał właśnie na tej maszynie. W lipcu na 9 lotów 7 właśnie na niej , tak samo w sierpniu na 21 lotów 15 wykonał na tej maszynie. Mogłem się walnąć , plus minus 1-2 różnicy.

Niema jego maszyny na zdjęciach, jedynie z książek , jego czy też W.Króla można wnioskować o oznaczenia H.

Maszyna będzie miała dodatkowy zbiornik na paliwo, w którym jak czytamy w książkach przewoził piwo. Dodatkowe beczki na złoty płyn będą więc moja fantazją(ale wiadomo że proceder taki się odbywał)  jak i dodanie jego malowania Wielkiej Niedźwiedzicy.

ab1511b55c6e3b3beddcfe78f5aed322.jpg

6cc08e1ed1304b3bd235b02ff14682cb--beer-kdbc35d12bbbe02376cddf44fffa3f2d9.jpg

OIP.xvjDiV4ngTiYg7GI7huaTQHaFR?pid=ImgDe

4e46959bc98389e8.jpg

1eb0ef74541aebda.jpgfe3300e30cb4e07e.jpg223ba02df98466ad.jpga3288f179e00dd71.jpg27a33c427cfa6196.jpg53d42545a5f42fcb.jpg

Edytowane przez eldiabllo

38 minut temu, HK1885 napisał:

Oooo!... Kolejny Spitfajer. :lol:

Fajnie wygląda, po stronie drzwi do szoferki pociągnąłbym odpryski do krawędzi spływu i po obydwu stronach do krawędzi natarcia, delikatniejsze.

Czekam co będzie dalej.

:cool:

dorobie, gąbką, bo ogólnie na sól robiłem, coś mi nie dosypało.

• Like 1

7 godzin temu, eldiabllo napisał:

Maszyna będzie miała dodatkowy zbiornik na paliwo, w którym jak czytamy w książkach przewoził piwo. Dodatkowe beczki na złoty płyn będą więc moja fantazją(ale wiadomo że proceder taki się odbywał)  jak i dodanie jego malowania Wielkiej Niedźwiedzicy.

Komu jak komu, ale Tobie chyba nie trzeba cytować jego książek 😉. Tylko zbiornik 90 galonów, nowy prosto z magazynu i przepłukany dodatkowo gorącą wodą! :haha:

• Like 1

• 2 weeks later...
58 minut temu, barszczo napisał:

Fajny :D . Może kiedyś wypłyną jakieś zapomniane zdjęcia Dziewiątki Haberbuscha...

No fajnie by było. No razie trzeba iść trochę domysłami i fantazja, opierając się jedynie na dostępne materiały i przekaż w książkach.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
22 minuty temu, eldiabllo napisał:

Projekt uważam za zakończony

Wygląda ciekawie. :cool:

Nawet nie wiedziałem, że Schiele malował Wielką Niedźwiedzicę na wszystkich swoich Spitfajerach. Z jego godłem kojarzyłem zawsze Mk.V b

To jest tak ze zdjęć oryginału niema, jedynie opierając się na książkach Tadeusza czy W.Króla .

Tak że opierając się na książkach , model ma namalowana Wielka Niedziwdzice , i literę kodowa jego ulubioną H  i dodatkowy zbiornik paliwa wypełniony piwem. 

Fikcją moja jest dołożenie beczek z piwem , znany proceder lotników.

Natomiast numer seryjny MK623 napewno jest historyczny. Przeglądałem książki lotów 308 Dywizjonu i dostarczony był w połowie czerwca  jako nówka sztuka. Schiele zaczął na nim latać pod koniec miesiąca, lipiec ,sierpień i wrzesień aż nie przeszedł na urlop, to wykonał najwięcej lotów ja samolocie z tymi numerami seryjnymi. Tak że podpierając się jego książkami wysunąłem stwierdzenie że musiała być to jego ulubiona H. W sierpniu wykonał na niej prawie 30 lotów bojowych. 

Tak że taki Spitfire Tadeusza ,trochę fikcji , trochę prawdy .

• Like 1

• 1 year later...

Więc tak, "szybki" na ukończeniu więc projekt Schiele który sobie obrałem leci dalej. Miałem nowy wątek 

Tak więc kolejny Spitfire będzie maszyna na której Tadeusz Schiele miał swoje pierwsze,wspólne zestrzelenie na koncie 17.07.1941, oczywiście dywizjon 308.

Maszyna Spitfire IIa ZF-P P8525 , takie dane są na liście zwycięstw dywizjonu jak i w ORB.

O dziwo ten sam spit 2.07.41 został zniszczony w wyniku zdarzenia z innym poległ w tym zdarzeniu por. pil. (F/O) Erwin Kawnik.

Na warsztat wjeżdża Spitfire oczywiście edka , numery seryjne jak i kodowe w własnym zakresie . Niedługo wrzucę zdjęcia z postępu prac.

• eldiabllo changed the title to 5xSpitfire Tadeusz Schiele ZF-H, ZF-P, Tamyia , Eduard +Icm 1:48
  • 1 month later...
W dniu 9.03.2023 o 18:58, eldiabllo napisał:

Projekt uważam za zakończony , galeria jak czas pozwoli .

IMG_20230309_180542.jpg

Zacytuję siebie, ponieważ poprawnej na tym modelu Mk623 poprawne  litery kodowe powinny być ZF - F, mam potwierdzone z tego okresu, książka lotów z ORB . Oczywiście wychodzi że wielką niedźwiedzica na innych samolotach niż Vb może być fikcja literacka jak i litera H. 

Oczywiście wkrótce zdjęcia z wersji IIa na której Tadeusz zrobił pierwsze wspólne zwycięstwo z.Pisarkiem. 

• Thanks 1