Skocz do zawartości

Tauchpanzer III Ausf.H Dragon 1/35

Edzio

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki chyba już wszystko napisali ale z racji, że nie było mnie parę dni w domu i dopiero przeglądam zaległe posty skrobnę również parę zdań od siebie. Jako, że jestem również początkującym modelarzem a więc startuję z tego samego poziomu przeglądam warsztaty zarówno profesjonalnych modelarzy jak i dopiero zaczynających tak by chociaż porównać jak na tle innych wypada mój powstający model. Nie będę nic pisał o technikach modelarskich bo sam dopiero zaczynam mieć z nimi styczność natomiast przedstawię parę spostrzeżeń, które nasuwają mi się gdy porównuję chociaż swój model z Twoim. Wygodniej wzorem kolegów będzie chyba w punktach.

1. Pośpiech

Od pierwszych Twoich postów miałem wrażenie, że strasznie się spieszysz. To na pewno nie pomaga, szczególnie gdy jest się początkującym a do tego gdy skleja się trudny model. W 2 tygodnie skleiłeś i pomalowałeś model. Przeglądając warsztaty innych osób można szybko zobaczyć, że bardzo dobre wykonanie modelu zajmuje parę miesięcy. Oczywiście, nie ma co generalizować bo raz, że model modelowi nie równy a dwa nie każdy ma tyle samo czasu w życiu na modelarstwo. Tym niemniej wg mnie 2 tygodnie przy pierwszym modelu gdzie dopiero się uczysz chyba nie pomogło.

2. Chemia modelarska

Przeglądając katalogi, sklepy, warsztaty, rozmawiając z ludźmi na forum oraz na postawie swojego modelu przy którym grzebię już 1,5 roku śmiem twierdzić, że początkujący modelarz nie mający odpowiedniej wiedzy i praktyki nie uzyska super efektu jeśli nie skorzysta z gotowych produktów. Rozumiem, że zakup paru czy nawet kilkunastu słoiczków farb, washy, pigmentów itp może powodować większe wydatki. To jednak są zakupy, które starczą na wiele modeli i nie jest to wydatek jednorazowy.

3. Wygląd modelu a realia

Tak jak powyżej zostało już napisane, warto chyba nawet już przed sklejaniem mieć już w głowie to co chce się wykonać. Wg mnie w przypadku pierwszych modeli chyba nie ma co silić się na mega trudne do wykonania techniki. Jak dla mnie wash, kurz, zacieki. To chyba wystarcza na pierwsze sklejanie by fajnie podkreślić swoją pracę a nie wpakować się przy okazji na minę z trudnymi technikami. Tym bardziej, że wiemy jak trudno o wysokiej jakości zdjęcia z wojny, szczególnie kolorowe gdzie wszystko widać jak na dłoni. Ja dlatego bardzo mocno posiłkuję się.. zdjęciami które sam robię na co dzień gdy tylko zobaczę: fajnie zakurzone auto, zacieki na blaszanych budynkach, betonie, rdzę. Wg mnie częstym błędem początkujących modelarzy jest brak oddania realności w tym co próbują zrobić. Często w połączeniu z brakiem umiejętności ten brak realności powoduje niestety słaby wynik finalny.

4. Wybór modelu

Czytam w Twoich postach, że przymierzasz się do zakupu kolejnego modelu. Nie chcę bawić się w doradcę ponieważ nie mam żadnej wiedzy w sklejaniu modeli by poddawać je ocenie ale zastanów się czy nie lepiej może kupić o połowę tańszy model tym bardziej, że wspominałeś o licznych wydatkach. Ja osobiście drogie i nowe modele zostawiam sobie na późniejsze czasy gdy moja praca z modelami będzie już "mniej straszyła". Może zaoszczędzone 40, 50 czy 60 zł na zakupie modelu lepiej zainwestować w parę słoiczków z pigmentami czy farbami? Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto wydać 150-200 zł na model gdy dopiero uczysz się tych wszystkich technik.

Na forum jest liczne grono fajnych osób, które chętnie pomogą z wszystkim więc możesz liczyć na wsparcie ale model już sklejasz i malujesz sam więc pomoc merytoryczna to jedno ale praktyka i wykonanie to już drugie a tu bez prób i błędów najzwyczajniej się nie da :) Dużego samozaparcia życzę w sklejaniu i malowaniu :) Powodzonka!

Edytowane przez lukee82
  • Like 2

Lukee.. zgadzam się i rozumiem wszystko co piszesz, jedynie małe wyjaśnionko.

Jeśli dla osoby pracującej, majacej różne obowiązki i mogacej poświęcić na model 2-3 godziny i to nie każdego dnia mistrzowskie wykonanie modelu zajmuje 2-3 miesiace, czyli kilkanaście tygodni to rozumiem i wiem, że tak jest

Ja swoje już przepracowałem i nie mam żadnych obowiązków (mogę wszystko, ale nic nie muszę, jak to ludzie mówią?). Na model mogę poświęciś i tak robię kilkanaście godzin dziennie, kazdego dnia... Liczenie chyba jest proste i nie powinien Cię dziwić  w tym układzie okres 2-3 tygodni .

Pozdrawiam ( i kończę, bo znów mi ktoś zarzuci szkółkę niedzielną)

2 godziny temu, Edzio napisał:

Na model mogę poświęciś i tak robię kilkanaście godzin dziennie, kazdego dnia... Liczenie chyba jest proste i nie powinien Cię dziwić  w tym układzie okres 2-3 tygodni .

Dlatego napisałem, że to każdego indywidualna sprawa. Natomiast nie wiem czy praca po kilkanaście godzin dziennie nad modelem sprawi, że zrobisz go szybko i super. Mi np szybko męczy się wzrok, często chce zobaczyć rezultat tego co zrobiłem na spokojnie na drugi dzień w naturalnym świetle a nie np nocą przy lampce. Często zwyczajnie męczę się z czymś i mi nie wychodzi dlatego zostawiam i .. wracam następnego dnia wypoczęty i ta sama sprawa zostaje rozwiązana w chwile i bez nerwów. Oczywiście to Twój model i Twój wolny czas więc ty o tym decydujesz.