Edzio Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Lata temu popełniłem kilka modeli pojazdów, okrętów i samolotów, ale to były inne materiały i inne modele. Dziś jestem bez żadnej wprawy i doświadczenia i dlatego liczę i wierzę w Waszą pomoc, podpowiedzi, sugestie. Jako że zostałem obdarowany powyższym modelem nie mogłem potraktować tego inaczej jak sygnał prowokujący mnie do powrotu do tego hobby... Od pewnego czasu śledzę to forum, czytam łakomie Wasze posty i ogłądam cudeńka jakie tworzycie Wiem, że trzeba zacząć od znaleziena jakichś materiałów źródłowych skoro się chce robic modele zbiżone do realnych, prawdziwych wyglądów. Nie za bardzo wiem, jak takowe materiały odszukać, gdzie, na jakie strony uderzyć. Mam ogromną nadzieję, że znajdę pomoc właśnie u Was. Aha, póki co maluję pędzelkiem i zanim nabio wprawy nie chcę pchać się w jakieś blaszki, dodatkowe materiały itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Będzie dobrze, klej faszystę. Ważne że jest zapał a dalej to już z górki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Pod tym linkiem masz sporo materiału źródłowego niezbędnego do budowy Tauchpanzer III: https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/tauchpanzer-iii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Pod tym linkiem masz sporo materiału źródłowego niezbędnego do budowy Tauchpanzer III: Dziękuję Robercie! Faktycznie fotki świetne i to kilku czołgów. Muszę jeszcze jakoś dobrać sie do zasobów wujka Googla, napewno ukrywa coś jeszcze przed moim wzrokiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Mam go na składziku, więc z ciekawości zaglądne raz na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Nazwa ogólna pojazdów przeznaczonych do ataku na Anglię - Opercja Seeloewe (Operacja Lew Morski) - to Unterwasserkampffahrzeugen lub po prostu - UK Wagen. 6 godzin temu, robertmodelarz napisał: Pod tym linkiem masz sporo materiału źródłowego niezbędnego do budowy Tauchpanzer III: Tauchpanzer III to ogólna nazwa wszystkich wersji Pz.Kpfw.III które zostały przerobione na "podwodne". Uzbrojone w działko 3,7 cm Kw.K. i 5 cm Kw.K oraz kilka pojazdów w wersji dowódczej. Wersje Pz.Kpfw.III przerabiane na "podwodne" to wersje od ausf.E do ausf.H. 4 godziny temu, Edzio napisał: Dziękuję Robercie! Faktycznie fotki świetne i to kilku czołgów. Muszę jeszcze jakoś dobrać sie do zasobów wujka Googla, napewno ukrywa coś jeszcze przed moim wzrokiem... Twój model to pojazd w wersji Pz.Kpfw.III ausf.H przerobiony na wersję "podwodną". A tak na prawdę to pozbawiony już elementów wersji "podwodnej". Pozostały tylko częściowo elementy uszczelniające których nie opłacało się demontować. Dzięki temu widzimy/wiemy które to miały być pojazdy. Z chęcią pooglądam budowę tego modelu. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez meser262 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 9.08.2020 o 20:25, meser262 napisał: Twój model to pojazd w wersji Pz.Kpfw.III ausf.H przerobiony na wersję "podwodną". A tak na prawdę to pozbawiony już elementów wersji "podwodnej". Pozostały tylko częściowo elementy uszczelniające których nie opłacało się demontować. Dzięki temu widzimy/wiemy które to miały być pojazdy. Messer 262 ma rację -model który robisz to wersja używana w operacji Barbarossa w czerwcu 1941 roku do forsowania Bugu. Prawdziwe podwodne czołgi miały być użyte w operacji Lew Morski w 1940 roku. Cyberhobby i potem Dragon robił prawdziwe podwodniaki: https://www.thefewgoodmen.com/thefgmforum/threads/tauchpanzer-iii-the-amphibious-variant-of-panzer-iii.29627/ Modele raczej już dziś niedostępne. https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.III-3-7cm-T-Ausf.F-Operation-Seelowe-27505075.html Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 10 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Dzięki Panowie za uwagi! Wygląda na to, że przy takim odzewie może mi się udać wykonanie tego pojazdu. A propos wykonania... Jak przegladam instrukcję to przewiduje ona jednolite i takie samo malowanie na 1941 rok (Field Gray) i zawiera kalki dla pojazdu 1. nr 221 z Pz.Rgt.35 - nie wiadomo z jakiej dywizji 2. nr 544 ( oznaczony dodatkowo z tyły wieży nr 3) z Pz.Rgt.7, 10Pz. 3. nr 503 z Pz.Rgt.35, 4 Pz Ze znalezionych fotek (ponowne dzięki Robercie) 4 szt to pojazd oznaczony nr bocznym 343 spod Kubinki. Do takiego czołgu nie mam kalek. Nie udało mi się znaleźć w necie fotek pojazdów z instrukcji (może nie umiem szukać, bo wypadłem z obiegu?), a myślę że byłoby super mieć zdjęć konkretnego wozu jak najwiecej tym bardziej, że w intrukcji są jakieś 2 wersje wykonania(jeszcze nie rozgryzłem) Może ktoś z kolegów dysponuje fotkami w/w czołgów i byłby chętny do ich udostępnienia? Jakoś bez tego trudno mi wyobrazić składanie modelubo znając życie jestem przekonany, że w instrukcji raczej znajdzie się nieco różnić co do realnego wyglądy danego modelu. Jeśli nie , to trzeba chyba będzie robić po kolei wg instrukcji ( a tego się obawiam w przypadku późniejszych koniecznych przeróbek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Trochę inspiracji dla wersji pudełkowej: http://cs.finescale.com/fsm/modeling_subjects/f/3/t/129236.aspx Co do kalek -to poszukaj np. Star-Decals. Szukaj w zestawach np. kampanii lub dywizji: http://www.star-decals.net/35scale.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Taki znalazłem zestaw: 35-C1182 18. Panzer Division # 2. Pz-Regiment 18 / Pz-Abteilung 18. Tauch-Pz III Ausf E, F and H, Befehls-Pz III Ausf H, PzKpfw III Ausf H. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 13 godzin temu, robertmodelarz napisał: ... model który robisz to wersja używana w operacji Barbarossa w czerwcu 1941 roku do forsowania Bugu. Prawdziwe podwodne czołgi miały być użyte w operacji Lew Morski w 1940 roku. Może w paru słowach doprecyzuje temat. Pojazdy w wersji "podwodnej" pierwszej serii (200 szt.) miały między innymi 15 metrowy wzmocniony wąż gumowy przymocowany drutem do boi z balsy. Druga seria (105 szt.) miały między innymi 3,5 metrową rurę stalową - mocowaną do portu sygnałowego na dachu wieży. Pierwsza seria również została przezbrojona w te rury powietrzne. Były to już inne pojazdy niż pierwszej serii "podwodne" choć nazewnictwo pozostało niezmienione. Były to początki uszczelniania czołgów później stosowane w Panterach ausf.D i Tygrysach wczesnych. Przeróbki zostały dokonane w sposób który pokrótce opisałem, a Dragon i tak jeszcze bardziej okroił swoją wersję pojazdu nadal nazywając ją Tauchpanzer. Po oglądnięciu zdjęć będzie to bardziej jasne czego się znów uczepiłem. 3 godziny temu, Edzio napisał: Jak przegladam instrukcję to przewiduje ona jednolite i takie samo malowanie na 1941 rok (Field Gray) W tym czasie takiego koloru używano do malowania pojazdów RAL 7021. Wszystkie pojazdy proponowane przez Dragona w tym samym malowaniu RAL 7021 dlatego myślę że właśnie malowanie nr.1 będzie najciekawsze. 4 godziny temu, Edzio napisał: Może ktoś z kolegów dysponuje fotkami w/w czołgów i byłby chętny do ich udostępnienia? Jakoś bez tego trudno mi wyobrazić składanie modelubo znając życie jestem przekonany, że w instrukcji raczej znajdzie się nieco różnić co do realnego wyglądy danego modelu. Pojazd No.221 z 2 kompanii Pz.Rgt.35, 4 Dywizji Pancernej. Jest to pojazd Pz.Kpfw.III (5cm) ausf.H - wyprodukowany przez montownię MIAG w lutym 1941 roku jego numer podwozia to Fgst.66311. Przebudowany do wersji Tauchpanzer III - wiosną 1941 roku. Na pierwszej fotce wyżej opisany pojazd z zamontowanym sprzętem - rurą powietrzną i uszczelnieniami - typowy Tauchpanzer drugiej serii, Druga fotka - ten sam pojazd bez dodatkowego sprzętu i nazywany też Tauchpanzer. Gdyby Dragon dodał elementy potrzebne do zrobienia pojazdu w wersji Tauchpanzer między innymi rurę, osłonę na jarzmo działa, osłonę na MG, osłony na wizjer kierowcy, osłonę na kopułę dowódcy i inne to bym się nie czepiał. Wybór w jakiej zrobić wersji ten pojazd by pozostawał w gestii budującego model. 3 godziny temu, Edzio napisał: Ze znalezionych fotek (ponowne dzięki Robercie) 4 szt to pojazd oznaczony nr bocznym 343 spod Kubinki. Do takiego czołgu nie mam kalek. To wersja pojazdu Pz.Kpfw.ausf.G, a Twój to wersja ausf.H. Dlatego pisałem NIE mieszać wszystkiego jako Tauchpanzer III bo wychodzi wtedy takie misz masz. Masz w zestawie z modelem odpowiedni zestaw kalkomanii, lepszego malowania nie trzeba. Wszystkie są szare. Co do różnicy między wersjami - popatrz na dwie fotki poniżej : obydwa pojazdy z tej samej jednostki co proponowany w pierwszym malowaniu pojazd No.221 - pierwszy to ausf.G - No.214 - drugi to ausf.H - No.213 Różnice widać od razu. Buduj model zgodnie z instrukcją. Pokazuj postępy na forum i jakby co to pytaj - Koledzy modelarze pomogą. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Chłopaki, dziękuję za wsparcie i dobre słowo. Zacząłem, jak pisze Krzysztof, wycinać i składać zgodnie z instrukcją, a więc od kół i wanny. Mam nadzieję że koła od Dragona są właściwe... Dobrze, że nie posklejałem tych kółek, bo wygląda na to, że później pomalować pędzelkiem byłoby raczej ciężko. Choroba, nie lubię kleić i od razu malować ale chyba nie będzie wyjścia...Chociaż z drugiej strony, skoro to układ jezdny to bedzie choćby minimalnie upaćkany, więc może braki malowanie wewnątrz kół dałoby sie ukryć? Muszę się zastanowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Szkoda pędzlem mazać tak zacny model jest gotowy spray -Tamiya TS-4 Farba w sprayu GERMAN GREY - 100ml. Wcześniej przed malowaniem odtłuść model w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i opłucz. Jak wyschnie -poleć cienko podkładem akrylowym- możne być samochodowy (dobrze wymieszany). Pamiętaj z dużej odległości i ręka cały czas w ruchu- żeby nie zalać modelu. Zdjęcie poglądowe w celach dyskusyjnych. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Robert, na pewno masz rację z tym sprayem. Mam jednak niezbyt miłe wspomnienia z jego stosowaniem z dawnych czasów.( brak wprawy) Ewentualne niedomalowania trzeba poprawić pędzelkiem z zastosowaniem tego samego koloru/odcienia. Z tym właśnie zawsze miałem problem. Póki co, zanim będę coś umiał pozostanę jednak przy pedzelku., chociaż zdaję sobie sprawę, że to nie ten efekt co aero czy nawet spray. Moze kiedyś jak sie czegoś nauczę będzie i aero. A uczyć sie jak sam widzę muszę od początku. Oto dowód Może to i nie trudne dla znawców tematu, jednak ja nie umiem tego rozszyfrować Są tu jakieś 2 wersje. Jaki wpływ na dalszy montaż ma jedna i druga, co trzeba wybrać? Jak to się składa, bo ani właściwych otworów pod montaż tych rur ( B31 i B32) tu nie ma, ani nie jest pokazane miejsce montażu części B22 do U8 ( po lewej stronie B8, na środku, po prawej) To tył wanny i nie mogę zrozumieć z jakiej strony to ugryżć... Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Edzio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Edzio napisał: Robert, na pewno masz rację z tym sprayem. Mam jednak niezbyt miłe wspomnienia z jego stosowaniem z dawnych czasów.( brak wprawy) Ewentualne niedomalowania trzeba poprawić pędzelkiem z zastosowaniem tego samego koloru/odcienia. Z tym właśnie zawsze miałem problem. Póki co, zanim będę coś umiał pozostanę jednak przy pedzelku., chociaż zdaję sobie sprawę, że to nie ten efekt co aero czy nawet spray Jako początkujący modelarz mogę dodać od siebie, że wybrałem ten spray od Tamki do swojego pierwszego modelu na forum i nie miałem z nim problemów. Nie musisz od razu malować modelu. Możesz poćwiczyć na kawałku plastiku, jakiegoś pudełka. Puszka spokojnie starczy na pomalowanie modelu jak i testowanie. Chyba, że umiesz idealnie malować pędzlem. Tak samo sprawa tyczy się podkładu. Również wybrałem w puszcze od Tamki i nie było z nim problemów. Zawsze jak się coś nie uda można zmyć. Wydaje mi się, że pędzlem będzie Ci ciężko pomalować duże powierzchnie idealnie. Pędzelka i tak nie unikniesz i też będziesz miał okazję do wykazania się Zrobisz jednak jak uważasz. Sam pojazd fajny i jestem ciekawy jak Ci się uda go wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Edzio napisał: Są tu jakieś 2 wersje. No tak - wersja zwykła i wersja do pokonywania przeszkód wodnych. 1. Wersja standardowa - zwykła - z częściami B31 i B 32 ; 2. Wersja do pokonywania przeszkód wodnych - taka jaką Ty budujesz; Ty pomiń części B 31/32 i wklej części Q22 ; Q30 i R8. Na opakowaniu modelu Masz ładny malunek pokazujący tył pojazdu. Coś źle skleiłeś niektóre części popatrz jak to powinno wyglądać. W modelu poniżej nie zostały obcięte zawory zwrotne to części Q22 (2szt). Dragon pokazuje, aby je obciąć. Pozostawić same kołnierze do których można przymocować takowy zawór. Fotki tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof PS.Obrabiaj lepiej części. Na częściach Q22 ; Q30 widać "szwy" i miejsca łączenia z ramką. Podobnie na pierścieniach R8. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez meser262 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 lukee82...ja nie pisałem o tej konkretnej farbie, a o sprayu ogólnie, sory za nieporozumienie i póki co zostanę przy pedzelku. Te kilka modeli sprzed lat też malowałem pedzlem wwięc może co nieco w głowie pozostało Krzysztof...Takich zdjęć mi brakowało! Bardzo Ci dziękuję i od razu wyjaśniam, że nic tu nie ma sklejonego na stałe, bo nie chcę czegoś zepsuć, a te wszystkie debondery(tak się to chyba zwie), dodatkowa chemia i tp po prostu mnie odrzucają. Owszem, jest na opakowaniu fajna fotka tylu pojazdu ale jakoś do mnie zbytnio gadać nie chciała...wredna. Chcąc się upewnić: jeśli odrzucam B 31/32 i wklejam Q22 ; Q30 i R8 to czy dobrze rozumiem, że mam wykonać jak na Twojej ostatniej fotce, czyli bez obcinania/skracania zaworów? To o to chodzi, czy nadal czegoś nie łapię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 17 minut temu, Edzio napisał: ... od razu wyjaśniam, że nic tu nie ma sklejonego na stałe, bo nie chcę czegoś zepsuć, I tak trzymaj. 18 minut temu, Edzio napisał: Chcąc się upewnić: ... . Obetnij tak jak pokazuje to instrukcja. Opisałem to, aby nie wprowadzać zamieszania. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Myślę, że to o to chodzi.... Rozumiem i serdecznie dziękuję ale jeszcze jedno ...co w tym układzie z częścią V 12? chyba sie nie montuje? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 18 minut temu, Edzio napisał: Myślę, że to o to chodzi.... Tak. 19 minut temu, Edzio napisał: ... co w tym układzie z częścią V 12? chyba sie nie montuje? Popatrz na instrukcję - Masz znaczek wyboru - TO lub TO Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Jasne, już zapomniałem jak to jest, w tym układzie skoro daję Q 34 to nie ma V 12, dzięki!!! P.s. Z obróbką części staram sie być dokładny, atam akurat nie jest za dobrze bo szło tylko do przymiarki. Ale za takie uwagi będę szczerzez zobowiazany Pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 12 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Wanienka niemal gotowa, mozna sie kąpać. Nie montowałem piasty rolki napinającej , nie jestem pewien czy tak sie to zwie ale chodzi o część V21(po 1 z obu stron). Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że zdążę ją zamontować poz założeniu gąsiennic, wtedy bedzie widać jak wysoko ja umieścić. Szwy i łączenia przejrzałem ponownie, wydaje mi sie, że jak dotąd jest na razie czysto i bez większych "zadziorów". Ale jak to bywa mogę cos przegapić, więc jesli wpadnie komuś w oko jakis babol...walić śmiało Pozdrawiam P.S. Wg instrukcji pora na uzbrojenie obu błotników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 22 godziny temu, robertmodelarz napisał: Szkoda pędzlem mazać tak zacny model jest gotowy spray -Tamiya TS-4 Farba w sprayu GERMAN GREY - 100ml. Wcześniej przed malowaniem odtłuść model w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i opłucz. Jak wyschnie -poleć cienko podkładem akrylowym- możne być samochodowy (dobrze wymieszany). Pamiętaj z dużej odległości i ręka cały czas w ruchu- żeby nie zalać modelu. Zdjęcie poglądowe w celach dyskusyjnych. Moim zdaniem TS'y Tamiya tak dobrze trzymają się plastiku (odtłuszczonego !!!), że nie ma potrzeby używanie wcześniej podkładu akrylowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 12 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Powoli do przodu... Dziś jakoś wydłubałem lewy błotnik i aż sam się zdziwiłem, że udało mi się wykonać lewar bez żadnych uszkodzeń.Nie pasuje mi jakoś ta skrzynka na środku od przud. tzn z boku zewnetrznego otwarta. Tak pokazuje instrukcja więc może to tak ma być. Chciałbym to wyjaśnić wtedy mógłbym poprzyklajać te zabawkiz pomalowaniem tych,które nie są malowane kolorem bazowym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Źle przykleiłeś pojemnik z granatami dymnymi. Powinien być wyżej! Pozdrawiam Krzysztof PS. Instrukcja pokazuje montaż przednich reflektorów - lecz faktycznie te pojazdy (Tauchpanzer III) ich nie miały zamontowane. Popatrz na fotki powyżej pojazdy No.214 ; No.213 i Twój No.221 wszystkie z tej samej jednostki takowych nie miały. Zamontowane mają same podstawy. Wybacz, ale fotki strasznie niewyraźne.Trudno dostrzec jakieś szczegóły. Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez meser262 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi