elcin Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Jak pewnie już Wam wiadomo składam DC-3 - jest to dość wysoki samolot i zastanawiam się nad dorobieniem do niego drabinki dla pilotów. Moje pytanie brzmi jak? Czy są też jakieś "kupne" (nie koniecznie do tego modelu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy kupne to nie wiem, bo w lotnictwie nie siedze, ale wszelkie akcesoria chociażby np. drabinki można wykonać w arkuszy polistyrenu dostępnych powszechnie na protalach aukcyjnych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Kwietnia 2008 Super Moderator Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Czy są też jakieś "kupne" (nie koniecznie do tego modelu)? Wiesz ja kiedyś kupiłem drabinę wraz z beczkami i skrzyniami na amunicję. Drabina nie jest przepiękna, bo to jakaś tam firma odlewała, możesz ją zobaczyć w mojej relacji z budowy dioramy. viewtopic.php?t=4319&postdays=0&postorder=asc&start=15 Po kilku przeróbkach może by jakoś wyglądała. To jest w skali 1:72, jak ci pasuje to mogę ci jedną odstąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam Drabinkę możesz z cyny wykonać powodzenia przy budowie pzdr Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Ja drabinkę (1/72) zrobiłem z drutu miedzianego , łączenia były lutowane i obrobione pilnikiem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Ja drabinkę (1/72) zrobiłem z drutu miedzianego Hej. Można lutować a można po prostu skleić. To powyżej jest w 1/72 właśnie. Robiłem to w sposób następujący: - wytrasowałem na blaszce linię i zapunktowałem otwory pod szczebelki (oczywiście wszystko razy 2). - wywierciłem otworki - dopiero teraz wytrasowałem (na zewnątrz otworów) i wyciąłem paski blaszki odpowiedniej szerokości. Dzięki takiej kolejności unika się rozerwania cienkiego paska podczas wiercenia - wkleiłem dwa skrajne szczeble (na przelot - niech sobie wystają na boki) ustalając szerokość drabinki. - wkleiłem resztę szczebli - przyciąłem wystające druty i wyszlifowałem na gladko - teraz można jeszcze zeszlifować szerokość słupków drabiny (nieomal do grubości szczebla) Materiałem była blacha z puszek po piwie 0,5l (dostępna na każdym trawniku ;P) klejem - zwykły cyjanopan. Analogicznie można zmontować drabinkę ze szczebelkami z płaskowników a nie prętów okrągłych. Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Fajny patent i do tego jest pretekst rzeby kupić sobie piwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uzi Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 A nie można zrobić z pozostałosci po ramkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 A nie można zrobić z pozostałosci po ramkach Obawiam się ze będą za grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uzi Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 EEE tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi