Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak pewnie już Wam wiadomo składam DC-3 - jest to dość wysoki samolot i zastanawiam się nad dorobieniem do niego drabinki dla pilotów. Moje pytanie brzmi jak? Czy są też jakieś "kupne" (nie koniecznie do tego modelu)?

Napisano

Czy kupne to nie wiem, bo w lotnictwie nie siedze, ale wszelkie akcesoria chociażby np. drabinki można wykonać w arkuszy polistyrenu dostępnych powszechnie na protalach aukcyjnych

Pozdrawiam

• Super Moderator
Napisano
Czy są też jakieś "kupne" (nie koniecznie do tego modelu)?

Wiesz ja kiedyś kupiłem drabinę wraz z beczkami i skrzyniami na amunicję. Drabina nie jest przepiękna, bo to jakaś tam firma odlewała, możesz ją zobaczyć w mojej relacji z budowy dioramy.

viewtopic.php?t=4319&postdays=0&postorder=asc&start=15

Po kilku przeróbkach może by jakoś wyglądała.

To jest w skali 1:72, jak ci pasuje to mogę ci jedną odstąpić.

Napisano

Witam

Drabinkę możesz z cyny wykonać

powodzenia przy budowie

pzdr

Andrzej

• 3 weeks later...
Napisano
Ja drabinkę (1/72) zrobiłem z drutu miedzianego

Hej.

Można lutować a można po prostu skleić.

6bce60522fc47f30m.jpg

To powyżej jest w 1/72 właśnie.

Robiłem to w sposób następujący:

- wytrasowałem na blaszce linię i zapunktowałem otwory pod szczebelki (oczywiście wszystko razy 2).

- wywierciłem otworki

- dopiero teraz wytrasowałem (na zewnątrz otworów) i wyciąłem paski blaszki odpowiedniej szerokości. Dzięki takiej kolejności unika się rozerwania cienkiego paska podczas wiercenia

- wkleiłem dwa skrajne szczeble (na przelot - niech sobie wystają na boki) ustalając szerokość drabinki.

- wkleiłem resztę szczebli

- przyciąłem wystające druty i wyszlifowałem na gladko

- teraz można jeszcze zeszlifować szerokość słupków drabiny (nieomal do grubości szczebla)

Materiałem była blacha z puszek po piwie 0,5l (dostępna na każdym trawniku ;P) klejem - zwykły cyjanopan.

Analogicznie można zmontować drabinkę ze szczebelkami z płaskowników a nie prętów okrągłych.

Pozdrowionka

ZzB

• 4 weeks later...
Napisano

A nie można zrobić z pozostałosci po ramkach

Napisano

EEE tam