cayman Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 Wakacje ,wakacje i po wakacjach. Na warsztat wszedł kolejny motocykl a mianowicie Honda CBR1000RR-R Fireblade 2020 nowy produkt Tamki i tutaj miłe zaskoczenie czyli nikłe ślady po wypychaczach i tzw. szwy a także przy najmiej w mojej ocenie lepszy w obróbce plastik. Zgodnie z oryginałem są do wyboru dwie wersje kolorystyczne : Grand Prix Red wersja : Matte Pearl Morion Black i wybrałem wersję :Matte Pearl Morion Black chcąc pobawić się przy malowaniu czarnymi kolorami różnych producentów Mr. Hobby ,Gaia, IPP Paints seria Matte, Semi Gloss i Gloss ,które mam na stanie w swojej domowej lakierni a od każdego producenta efekt jest zupełnie inny. Jako pierwsza do malowania poszła rama. Tamiya zaproponowała malowanie przedniej części ramy kolorem Black metalic ale ja dorobiłem własny kolor czyli czarny semi gloss C92 Mr.Hobby z dodatkiem (dosłownie kropelka z wykałaczki do zębów) White Pearl od IPP Paints.Po pomalowaniu tą mieszanką wypruszyłem z dalszej odległości czarny semi gloss C92 tak aby zgasić efekt perły i nadać ramie lekką porowatość .W świetle dziennym efekt perły niewidoczny a wyłania się dopiero przy oświetleniu sztucznym bądź mocnym słońcu. Tylną cześć ramy pomalowałem czarnym semi gloss od Gaia Color ,który jest bardziej błyszczący niż C92. Wahacz pomalowany czarnym finishing surfacer 1500 od Mr.Hobby a błotnik czarnym C92. Imitacje przewodów hamulcowych dorobione z Shrink Tube 1,2 mm od Top Studio ,które po opaleniu zapalniczką są cieńsze od przewodów dodanych w zestawie Tamki. Felga pomalowana czarnym połyskiem seria C od Mr.Hobby. Z zestawowych podpórek , które były przy wahaczu model zsuwał się ze stendera , dlatego też odciąłem te kikutki i wytoczyłem na domowej tokarce nowe takie jak są w oryginale ( średnica tulei 0,9mm a talerzyka 1,8mm). Wytoczenie dwóch sztuk to 40 minut mojej pracy ale koło teraz nie spada. To tyle na dzisiaj z efektów moich wypocin. Cdn... nastąpi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 No no będę śledził ;] Fajnie że używasz różnych czarnych, widać róznicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Cytat Czarny to czarny a biały to ..... Edytowane 4 Września 2020 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Teraz przyszła kolej na silnik.Po przejrzeniu fotek referencyjnych dopatrzyłem się paru braków i nieprawidłowości a przede wszystkim złego umiejscowienia linki sprzęgła. Tak wygląda zestawowo . a tak w oryginale w zupełnie innym miejscu dekla. Chciał nie chciał wziąłem się do roboty.Z igły lekarskiej 0,8mm stworzyłem wałek a z blaszki fototrawionej cięgło i po sklejeniu w całość kropelką i pomalowaniu czarną emalią wyszło to coć. Potem przyszedł czas na stworzenie linki sprzęgła.Z pomocą przyszedł drucik 0,3mm ,dwie nakrętki 0,8 średnicy łba od RB Motion i rurka termokurczliwa. wywierciłem otwór w prawidłowym miejscu , dodatkowo z blaszki dorobiłem mocowanie linki z deklem i jak to mówią ,,Razem do kupy ".... Z lewej strony silnika też dodałem parę brakujących detali . Teraz można montować silnik w ramę. Edytowane 4 Września 2020 przez cayman 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 10 Września 2020 Autor Share Napisano 10 Września 2020 (edytowane) Silnik zamontowany ,stender pod koło tylne polakierowany, śrubki zestawowe Tamki zastąpione zamiennikami z zestawów waloryzacyjnych ze Skarbnicy Domowej. Układ wydechowy gotowy do montażu. Fotki oryginału. a to efekt moich wzmagań modelarskich. Edytowane 10 Września 2020 przez cayman 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Bajka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Kolejny etap to układ wydechowy i układ chłodzenia silnika. W osłonie przedniej baku otworzyłem lufty powietrzne. Układ wydechowy i układ chłodzący silnika zamontowany. Edytowane 13 Września 2020 przez cayman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 Kolejny etap to przednia zawiecha. W układzie hamulcowym poprawiłem przewody hamulcowe a mianowicie z rurki stalowej (igła lekarska 11mm średnicy) dorobiłem końcówki przewodów hamulcowych które są przykręcane do zacisków hamulcowych. Kierownica poskładana z dorzuconymi od siebie paroma dodatkami . I jak to mówią Niemce ,,zusammen do kupy" I Czarna Strzała stanęła na kołach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 26 Września 2020 Share Napisano 26 Września 2020 Jeszcze nie ma ubrania, a już spięty do biegu.... Pięknie się prezentuje i te przewody, w końcu nie straszą jak w innych modelach seryjnych Tamiyi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 26 Września 2020 Autor Share Napisano 26 Września 2020 2 godziny temu, DarkWing napisał: Jeszcze nie ma ubrania, a już spięty do biegu.... Pięknie się prezentuje i te przewody, w końcu nie straszą jak w innych modelach seryjnych Tamiyi ... To Slawku nie są przewody Tamiyi . To Shrink Tube 1,2 mm z Top Studio do opalenia zapalniczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 W dniu 26.09.2020 o 19:41, cayman napisał: To Slawku nie są przewody Tamiyi . To Shrink Tube 1,2 mm z Top Studio do opalenia zapalniczką Tak, domyśliłem się, że to nie seria Tamiya... niestety tyle lat na rynku a pewnych , oczywistych rzeczy nie chcą poprawić... Ale może właśnie chodzi o kasę... klient kupi pudło, chce ładnie, niech dokupuje dodatki. Ciekawe tylko, że sama Tamka akurat przewodów nie robi jako UpGrade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 17 minut temu, DarkWing napisał: Ale może właśnie chodzi o kasę... klient kupi pudło, chce ładnie, niech dokupuje dodatki. Ciekawe tylko, że sama Tamka akurat przewodów nie robi jako UpGrade No tak Tamka takich dodatków nie robi a taki dodatek jak przewody od Top Studio to wydatek ok.30zł i rurka termokurczliwa ma 2 m a tego starczy do wielu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 https://allegro.pl/oferta/rurka-termokurczliwa-korda-shrink-tube-1-2-mm-weed-8455394758?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_w%C4%99dkarstwo-nca&ev_adgr=W%C4%99dkarstwo&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_w%C4%99dkarstwo-nca&ev_adgr=W%C4%99dkarstwo&gclid=Cj0KCQjwk8b7BRCaARIsAARRTL7925Jb6lmGH6QlbK2t3avzP64TdQM30h4RKVXQBm1zX2WjYGYxbi0aAr8jEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 Pułkownik skończony i zapraszam do galerii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi