Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam oto mój prawie skończony flak wiem że jest brzydki źle zrobiony krzywy i tak dalej ale mimo to zdecydowałem się na pokazanie go.

Stwierdziłem że na forum jest tyle świetnych modeli że koszmarne tez się przydadzą dla kontrastu.

Do modelu dodałem troche drucików i blaszek z puszki alu oraz kilka narzedzi. Model przybrudziłem troche pastelami i tu zwracam się z uprzejmą prośbą do was o jakieś rady bo zapwene można to zrobić o wiele lepiej, myslałem też o suchym pedzlu niewiem czy robić a jak jusz to w którym miejscu.

d456d35798e0cffe.jpg

ea99a5a9196c2e17.jpg

839301dc3a843650.jpg

d403d87bf25d372b.jpg

ca4b5a6f510046bb.jpg

7b1b701552cefda8.jpg

Jeszcze prosze o jakieś porady w sprawie figurek chciałbym je jakoś wmiare dobrze zrobić mam sienne paloną i brąz van dycka moe z tym coś sie da zrobić.

I co najwarzniejsze na jaki kolor pomalować skrzynki na amunicję

Może na jakąś podstawke się skusze co wy na to

Napisano

Faktycznie na takim modelu nie bedzie latwo - jak na pierwszy raz.

Potrenuj na zlomie modelarskim, a jak nie masz to kup cos taniego i przeznacz na cele testowe.

Najlepszy sposob na nauke bez stresow, a ile zabawy przy tym.

To moj watek, apropo takiego tematu:

viewtopic.php?t=7161

Obecnie przy pracy nad modelem, nie rozstanie sie z moim modelem testowym, ktory robie rownolegle, ale zawsze o jeden krok do przodu.

Czytac o washach, brudzeniu itp mozna duzo, ale praktyka i wyrabianie wydeptywanie wlasnej sciezki jest nieodzowne

Napisano
Jesli chcesz sie bawić w brudzenie to trzeba tu washa zrobić. Smile

Tak jest...

Kurde ale ja sie boje że to jakaś masakra wyjdzie

Kup tankietkę polską od RPM, pomaluj i nanieś wash'a, ćwicz na niej. Za pewien czas ją wy----rzucisz:) Sam tam robię. Jak chcę nałożyć jakieś nowe kamo, to najpierw kładę je na złom od RPM, a potem dopiero na właściwy model.

Co do wash'a zastosuj bo warto, Tomaszu modele kleisz czysto i porządnie, bazowy Panzergrau tez nałożony ok, warto dodać obicia i wspomnianego wash'a

Napisano

Złomu modelarskiego mam cały pokój ale w tym modelu odpuszcze sobie wash powiecie mi czy brudzenie pastelami jest ok, napiszcie coś o figurkach

Napisano

Co do pasteli - zarówno z przodu jak i z tyłu modelu, wygląda, jakbyś zatrzymał się w połowie wysokości działa. Dól widać, że coś tam porobiłeś, ale już wyżej jest czyściutko, brakuje przejścia stopniowego - brudno-mniej brudno-czyściej. Brak uwypuklenie szczegółów, jednak wash przydałby się.

Napisano

Witaj.

Na pewno sporo "przejść " zabił flash z aparatu.

O figurkach nie napiszę nic, bo ich nie widać.

Sama w sobie ..konstrukcja rewelacja, sa idealne, nikt i nic czegos podobnie rewelacyjnego nie wymyślił...88 to esencja skuteczności i przydatnośc.

Model nieźle zlepiony.

Ciekawa pozycja, pozdrawiam !

i

• 3 months later...
Napisano

Chyba się zdecyduję na zrobienie tego washa ale chciałbym to zrobić na zasadzie że obleje model miksturą i nie chce potem go ścierac patyczkami bo mi się części połamią da się tak ?

Zrobiłem ba-3 i wash wyszedł mi calkiem spoko.

Napisano

Spoko .. nic Ci sie nie zlamie, w koncu modelarz jestes to i obchodzic sie

z modelami potrafisz - uzyj pedzelkow /twardszych plaskich/ do scierania bedzie git.

tylko nie zapomnij co jakis czas przeczyscic pedzla w terpentynie, white spiricie czy czym tam jeszcze i lekko osuszyc ...

3 mam kciuki.

Napisano

subgrafik Mówisz że pędzlem lepiej do tej pory próbowałem patyczków tylko jutro dam do galerii tego ba-3 to ocenicie czy warto dotykać tego flaka według mnie nie jest tak źle a w kolejce do washa mam jeszcze shermana i pume .

Napisano

I bardzo dobrze że go pokazujesz , nie ma sie co wstydzic swoich prac , tym lepiej że je pokazujesz bo poznasz swoje błędy i na przyszłość już ich nie popełnisz , póki co grunt że czysto sklejasz , pędzlem malować umiesz więc jedź z tym washem śmiało. Jak nie chcesz scierać to mozesz dać mniej olejnej do terpentyny ale wtedy mniej wyszczególni wszelkie szegóły itp.

Napisano

Obozwiązkowo potraktuj go sidoluxem . Przy panzergrau daj mocniejszy wash , zwłaszcza tam gdzie większe skupisko szczegółów , płaskie powierzchnie jak osłona działa możesz lżejszym washem potraktować .