kermeet Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 (edytowane) Witam, Rozpoczynam swoją pierwszą relację na forum. Nie po to, żeby pokazywać, bardziej po to, żeby prosić o wskazówki w trakcie budowy. Tematem relacji będzie Super Hornet z nowego Top Gun. W lokalnym klubie modelarskim mamy covidowy projekt grupowy o tematyce filmowej, stąd ten wybór. Model udało mi się kupić dość tanio (£25 na Amazonie), ale niestety jakością nie powala. Bardzo chciałem zrobić złożone skrzydła, ale niestety projekt tego nie przewiduje, konwersji nie znalazłem, więc będzie prosto z pudła. Hornet bardzo mi się podoba, mam nadzieję na zrobienie modelu Hasegawy w przyszłości. Jeszcze o jakości samego modelu. Tu jest trochę dziwnie, bo model wydaje się być fajnie zaprojektowany, z uwzględnieniem nowych trendów modelarskich (np. pokrywy podwozia odlane razem ze ścianką komory podwozia dla pewniejszego montażu). Problemem chyba jest jakość samych form, bo można zaobserwować delikatne nadlewki na większości elementów czy ślady po wypychaczach w upierdliwych miejscach. To kontrastuje z całkiem fajnymi, jak w tej klasie cenowej, detalami (bardzo ładna tablica przyrządów i fotel, uzbrojenie). W związku z powyższym, plan na budowę jest taki, żeby zrobić prosto z pudła, a skupić się na malowaniu i brudzeniu. Będzie black basing, zależy mi też na maksymalnym urozmaiceniu kolorów. Pierwszy model w tej skali, trochę taki królik doświadczalny. No dobra, dość gadania, przejdźmy do relacji. Po pierwszym wieczorze niestety niewiele mam do pokazania, czas minął głównie na pasowaniu elementów, planowaniu budowy, szpachlowaniu i szlifowaniu. Skleiłem wloty powietrza, w środku zaszpachlowałem wredne ślady po wypychaczach. Co dziwne, z jednej strony jest ogromna szpara, z drugiej pasuje idealnie. Poniżej kilka fotek, ciąg dalszy dziś wieczorem. Edytowane 4 Listopada 2020 przez kermeet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Mialem okazje sklejac tego F-18 w wersji z kroliczkem z Playboy-a. Moj skonczyl jako model testowy spr rozcieńczenia farby i innej chemii. Ja swojego kupywalem chyba za £5 w modelzone w 2009. Czeka cię sporo rzeźbienia. Życzę powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Hasegawa to fajny model, jeśli oceniać po tym co można z niego wycisnąć. Ale wymaga dużo cierpliwości i poświęcenia. Widzę, że w tej kwestii Revell wcale lepszy nie jest. A do tego obarczony dość wyraźnymi błędami. Przy tym "celebryckim" malowaniu chyba będziesz musiał nieco puścić wodze fantazji i wzorować się na zdjęciach już nieco "zmęczonych" egzemplarzy liniowych. Samoloty do filmu były odświeżone. Powodzenia. Będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 11 Listopada 2020 Autor Share Napisano 11 Listopada 2020 Nie pocieszacie mnie Udalo mi się przysiąść trochę wczoraj i w przerwie między szpachlowaniem i szlifowaniem podłubałem coś tam przy kokpicie, głównie przy fotelu. Jeszcze nie skończony. Bardzo podoba mi się tablica przyrządów i zastanawiam się czy użyć kalkomanii czy spróbować pomalować samemu. Chciałbym uzyskać taki fajny zielonkawy odcień wyświetlaczy. Ogólnie model będzie raczej królikiem doświadczalnym, także brudzenie będzie się w jakiejś tam mierze opierało na egzemplarzach liniowych, bo ten z filmu faktycznie czyściutki. Za czysty Chodzi mi przede wszystkim o naukę nowych technik. Mam tylko nadzieję, że jak już zamknę kadłub to będzie lepiej ze szparami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 11 Listopada 2020 Autor Share Napisano 11 Listopada 2020 Dzisiaj udało mi się trochę posiedzieć przy modelu. Poniżej efekty... na fotel na pewno pójdzie jeszcze clear coat i wash, zastanawiam się czy na tablicę też? Ekrany będą jeszcze zakropione GX-100. Nie jestem z efektu zadowolony na 100%, kalki średnio pasowały do elementów plastikowych, trzeba było docinać. Tablica to moja pierwsza próba o takim stopniu skomplikowania i w tej skali, a modelarz ze mnie niedzielny to i efekty są jakie są. No nic. Kolejny mały kroczek w moim modelarskim rozwoju 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 Fajnie to wygląda. Nie masz się co krygować. Zwróć jedynie uwagę na kolor dolnej części tablicy i kolumny centralnej. Pomiędzy przyrządami powinno tam być na szaro. Miło się ogląda Twój warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 Wyglada to calkiem fajnie. Zajrzyj tutaj moze ci sie przyda http://hsfeatures.com/features04/fa18ejc_1.htm http://hsfeatures.com/features04/fa18ejc_2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Mnie również się podoba. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 Dziękuję bardzo za miłe komentarze. @Marcin WitkowskiTwój warsztat śledzę z zaciekawieniem i chylę czoła przed Twoim modelarkim kunsztem. Fajnie, że tu zajrzałeś Co do mojego Horneta: prace posuwają się pomału, bo czasu brakuje, a model ma problemy ze spasowaniem... także ostatnie kilka sesji to głównie szpachlowanie i szlifowanie. Nie lubię, a jeszcze całkiem sporo tego zostało niestety... Szkoda, bo model ma całkiem fajne detale (wnęki podwozia, detale poszycia), a wykłada się na spasowaniu części. Mam nadzieję, że jak zamknę już kadłub, to będzie lepiej. Na tym etapie zależy mi na tym, żeby całość wyglądała „akceptowalnie” przed malowaniem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 W dniu 12.11.2020 o 20:29, kzugaj napisał: Wyglada to calkiem fajnie. Zajrzyj tutaj moze ci sie przyda Wow, dzięki! Przyda się na pewno, ale raczej przy następnym Hornecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 W dniu 12.11.2020 o 08:14, Marcin Witkowski napisał: Zwróć jedynie uwagę na kolor dolnej części tablicy i kolumny centralnej. Pomiędzy przyrządami powinno tam być na szaro. Poprawione, wrzucę fotki później. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Wlasnie z powodow kiepskiego spasowania no i ceny do dzis Hornet sluzy mi do testow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 28 minut temu, kzugaj napisał: Wlasnie z powodow kiepskiego spasowania no i ceny do dzis Hornet sluzy mi do testow Super Robal Revella w 7dwa jest tylko trochę lepszy u mnie też leży, ale ma jeszcze szanse na szczęśliwe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi