Kasia Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Witam!!! Zaczynam budowę okrętu USS Arizona w skali 1/700 firmy Mini Hobby Models. Jest to mój pierwszy model okrętu jaki sklejam. To także moja pierwsza relacja z budowy. Postaram się skleić ten model tak aby wyglądał jak model a nie jak wrak. Piszcie co o sądzicie o tym modelu. Jeszcze kilka fotek z początku budowy. Pomalowałam kilka gratów co wdać na załączonych zdjęciach. (Maluje farbami Humbrol.) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Lepie powolutku od miesiąca model dragona..... Powoli kończę nadbudówki...dzisiaj przyklejałem drzwi. Tempo powolne, ale jak skończę nadbudówki to postaram sie dać kilka fotek. Najwięcej problemów miałem z relingami :(, coś nie mogę ich opanować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 fajnie - kolejna relacja jak daro pokaże swoją Arizonę to będą dwie czekam na ciąg dalszy, będą jakieś dodatki typu relingi? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 Przykro mi, ale chyba raczej nie . Model jest wykonany z części z pudełka bez dodatków. Jak coś wykombinuje z modelem to dam jakieś fotki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Ja oprócz fototrawek z zestawu daję również zestaw Toms'a. Jak będę miał więcej czasu to trochę na blaszki Toms'a pobiadole.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 W 1979 jaki młody szczyl zostałem wywieziony za ocean. Bardzo to przeżyłem. Aby mnie uspokoić mój tatuś kupił mi model USS Arizona - nie wiem jak skala, producent - z sentymentem bede więć sledził ten topic - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Witam ponownie!! Przez majowy weekend nic za wiele nie zrobiłam jedynie pomalowałam pirwszy raz pokład. Wczoraj znalazłam chwilkę i udało się pomalować drugi raz poklad i inne części, a także wykonałam małe prace poprawkowe (zdjęć nie mam). Dziś od rana zaczęłam prace i udało się pomalować kolejny raz pokład szalupoy ratunkowe i kilka innych gratów, a nawet dałam radę coś skleić. Do krótkiego opisu dodaje zdjęcia z których chyba można dowiedzieć się więcej. I co Wy na to Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 trochę zakamarków na pokładzie i drobnego ustrojstwa jest w tym modelu Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 No tak, idzie Tobie szybciej.... Ja kupę czasu marnuje na blaszki :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Przyglądam się i będę się przyglądał Twojej relacji, Kasiu, bo sam mam w poczekalni podobny model (tyle, że Revella i w skali 1:720), więc może coś niecoś podłapię u Ciebie i zastosuję u siebie. ;) Jak na razie widzę, że dobrze Ci idzie. Jednakże proponuję malowanie dużych powierzchni wykonywać na przemian pionowo i poziomo, będzie lepsze krycie. Poza tym, czy mi się wydaje, czy niektóre elementy się świecą? A może to tylko kwestia lampy błyskowej z aparatu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 To prawda niektóre elementy się świecą ale to wina farby którą maluję. Farba miała być matowa, a nie jest po pomalowaniu świeci się. Nie bardzo mi się to podoba no ale co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Przeważnie to jest wina złego wymieszania farby. Ostatecznie możesz pomalować matowym lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 (edytowane) To prawda niektóre elementy się świecą ale to wina farby którą maluję. Farba miała być matowa, a nie jest po pomalowaniu świeci się. Nie bardzo mi się to podoba no ale co zrobić. Może nie jest dobrze rozmieszana? Tak czy inaczej, jeśli nie uda Ci się z niej "wyciągnąć" matowości, zawsze możesz na koniec przemalować model bezbarwną farbą matową i połysk zniknie. Jakimi farbami malujesz? [edit]Znów byłeś szybszy, Gulus... Niecała minuta... ;)[/edit] Pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 (edytowane) Jednakże proponuję malowanie dużych powierzchni wykonywać na przemian pionowo i poziomo, będzie lepsze krycie. Dzęki za radę!! To prawda niektóre elementy się świecą ale to wina farby którą maluję. Farba miała być matowa, a nie jest po pomalowaniu świeci się. Nie bardzo mi się to podoba no ale co zrobić. Edytowane 5 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Jednakże proponuję malowanie dużych powierzchni wykonywać na przemian pionowo i poziomo, będzie lepsze krycie. Dzęki za radę!! Nie ma sprawy! Twój sukces będzie i naszym sukcesem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 quote]Może nie jest dobrze rozmieszana? Jakimi farbami malujesz? Spróbuje ją dokładnie wymieszać i zobaczymy jaki będzie tego efekt. Maluje farbmi Humbrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Jakiś patyczek, wykałaczka do środka i mieszaj, aż przestaniesz czuć osad farby na dnie i bokach puszki i konsystencja farby będzie jednorodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 OK!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 To ja jeszcze zapytam: w jakiej proporcji rozcieńczasz farby? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 (edytowane) Witam! A oto odpowiedź: nalewam do pojemniczka potrzebną ilość farby i rozcieńczam ją do stanu kiedy farba swobodnie spływa ze ścianek naczynia ale jeszcze kryje ścianki (trzeba niestety poeksperymentować i wyczuć tą granicę), zwykle są to proporcje 3x farby / 1x rozpuszczalnika ale nie ma na to reguły. Pozdrawiam!!! Edytowane 6 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 To zdaje mi się, że rozcieńczasz dobrze. Nigdy nie malowałem olejnymi, ale wygląda NATO, że rozcieńczanie jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 6 Maja 2008 Autor Share Napisano 6 Maja 2008 Dzięki, to świetnie że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 Ja również się dołączam do kolegów. I trzymam kciuki I czekam na ciąg dalszy. Jeśli farba Ci się świeci, to jak wspomniano powyżej - połóż mat na całość i powinno być ok . ... POWODZENIA ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasia Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Witam! Oto kolejna część mojej relacji. Wracając do tematu farby, która miała być matowa a niebyła, to rada o dokładniejsze wymieszanie okazała się dobrą radą. Na dnie puszki było trochę osadu po wymieszaniu i pomalowaiu poszcególnych elementów modelu farba odzyskała matowość. Myślę że na zdjęciu bedzie to widac. Przykleiłam śruby i posklejałam szalupy ratunkowe. Oraz wykonałam kilka innych prac związanych z modelm co widać na poniższych zdjęciach. A to co zrobiłam dziś: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Gratuluję postępu. Ja za swoje okręty (w tym i Arizonę) jakoś nie potrafię się ostatnio zabrać... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi