wodzik730 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 (edytowane) Dokładnie- po otwarciu miała kształt UU A tu dość dokładne zdjęcie przedstawiające szczegóły tego uchwytu Uchwyt składało się wyjmując tę tylną "nogę" z zaczepów na pokrywie silników i kładło na niej w stronę nadbudowy. W zasadzie po wyjęciu lufy z pierścienia powinno się go z powrotem skręcić aby uniknąć uszkodzenia, ale w praktyce różnie bywało, a na wielu zdjęciach widziałem ten uchwyt złożony ku przodowi (co widać na załączonym obrazku)czyli wisiał sobie nad przednią płytą pancerza. Edytowane 17 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 Mało widać ale coś wykombinuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Ale co chcesz zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Z tego zdjęcia wynika tyle, że te dwie przednie nogi przyspawane są na stałe do dolnego półpierścienia (widać kąt pod jakim je przyspawano), a tylna noga jest zamocowana ruchomo. Widoczne są również szczegóły śruby skręcającej obie połówki. Na tym rysunku widać zaczepy mocujące tylną nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 Budowa zakończona: Zużyłem na niego 6 tubek kleju "super glue" i mase szpachli. Myślałem że ten model będzie lepszy ale tak nie jest. I jeszcze jedna sprawa Dragon równo przycina w hu*a... dał tylko jedną line holowniczą i w instrukcji nie są opisane dokładnie częsci fototrawione. Moim zdaniem Dragon odwalił hałe... ale jakoś się uporałem z tym. Dojdzie jeszcze pare małych dodatków ale to już drobnostki. Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 Przed chwilą zauważyłem że zostawiłem dziury po obu stronach podwozia, trza by nadłożyć i zaszpachlować... A i dziękuje koledze wodzik730 za pomoc merytoryczną przy tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Cieszę się, że mogłem się na coś przydać. jednak jeszcze trochę szpachlowania Cię czeka. Brakuje zimmeritu na płaskownikach mocujących nadbudowę do podwozia. To samo wokół wizjerów kierowcy i strzelca. Trzeba by jeszcze popracować nad łączeniem blaszanego zimmeritu z modelem ( np przy nitach, uszach szekli, łączeniu płyt itp.) ciutkę odstaje także przy wyszczerbieniach- ogólnie czekam na dalsze postępy i polecam się na przyszłość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 Znaczny postep prac, model zagruntowany nałożony szary podkład Pactry. Wykonany wstępny preshading: Pare poprawek i biore się za malowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 Kamo nałożone: -piaskowa Pactra A102 RAL -zieleń Pactra A99 RLM Przefiltrowany: -piaskowa Pactra A28 FS Pare fotek: Jak dobrze pójdzie jutro pomaluje detale i nałoże "wash" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Detale z grubsza wymalowane... kalki naklejone zaraz lece do piwnicy nałożyć pare filtrów i zasidoluxować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Nałożyłem jeszcze 2 filtry: -piaskowy Pactra A102 RAL -brąz Pactra A22 FS Kalkomanie zdjąłem, lepiej wygląda bez oznaczeń... Na zdjęciach jeszcze widnieją. Jeszcze dzisiaj nałoże na niego "wasza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 A czemu zdecydowałeś się na takie malowanie typowe raczej dla Kurska? Jak mu zdejmiesz oznaczenia to w zasadzie będzie niedobitek z Elefant-Kompanie z przełomu 44/45. Bardziej prawdopodobne będzie wtedy trójbarwne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Z twoich zdjęć jeden miał taki wzór troche chudsze plamy były... a mi wyszło jak wyszło... Elefant-Kompanie z przełomu 44/45 Niedobitki te wysłali do Berlina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Pytałeś się mnie o wozy z Polski, no to Ci odpowiedziałem. Elefanty bez oznaczeń to w zasadzie już nawet nie Elefant Kompanie, a 614 kompania ciężkich niszczycieli czołgów i w zasadzie już nie Polska. Chyba ostały się wtedy cztery słoniki, a do Berlina dotarły dwa z nich i raczej stawiałbym na trzy kolorki. Co do zdjęć to poza tymi kilkoma z Polski wysłałem Ci sporo nienawiązujących do tematu, ale były w innej paczce. Głównie jednak były to ferdynandy. Chociaż z drugiej strony oni je malowali w tak dowolny sposób, że..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Malowań było rzeczywiście od groma, to jednak kalki trzeba nakleić. Kurde troche za późno bo już wash zrobiony ale cos wykombinuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 jeśli znowu nakleisz te 232 to także na tylnej płycie nadbudowy- po prawo od włazu (masz zdjęcie), no i godło musi być. tyle, że mi się wydaje, że on powinien być trójbarwny...... ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 232 już nie będzie musze znaleść cuś innego... we Włoszech oznaczenia były tylko po 2 stronach a w Polce musieli zrobić jeszcze z tyłu.... no i po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 A jakie masz jeszcze kalki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 Ładny dziś dzionek, słoneczko wyszło postanowiłem zrobić fotki na balkonie... Jak na razie 40% prac wykonanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 A jakie masz jeszcze kalki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Jak na razie 40% prac wykonanych. Do moich 3%...kiedy to ja będę miał 40...:( Tam w tej plamie(olej) przydałaby się jedna noga...i kilka tych samych na budzie-odcisk podeszw. Jak te graty dachu porozkładali to mogło sie usyfić...ale że sie nie bali po tym łazić...wysokość dość spora.. a i olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 Na dioramie będzie stać w rowie, czyli nie będzie tak wysoko ale za to "ślizgo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Trzeba będzie wybrać coś z tych czarnych cyfr( jeśli dalej trzymasz się Polski). Ponieważ malowanie jest dosyć nietypowe, a i cyferek trochę mało aby zrobić trzy numery proponuję np kombinację 321 lub 324. I do tego godło z trójką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 Co do godła, chodzi o to ?? Trudno będzie to wykonać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Chodzi o to. A nie było tego w zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi