sebastain Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Fajnie wyszły Ci obicia. A ten model airfixa ma grube linie podziałowe. Jak w starym matchboxie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Lutego 2021 Autor Share Napisano 9 Lutego 2021 Godzinę temu, sebastain napisał: A ten model airfixa ma grube linie podziałowe. Chciałeś powiedzieć rowy tektoniczne To była pierwsza rzecz, którą zauważyłem, i która mnie trochę odepchnęła na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 A śmigło jak przykleisz? bo w instrukcji pokazuje zeby skleić z kadłubem zeby sie obracało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Będzie wklejone na stałe. Wygodniej mi go pomalować w ten sposób niż gdybym jeszcze miał śmigło z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Marca 2021 Autor Share Napisano 8 Marca 2021 Jakiś czas mnie tutaj nie było co nie znaczy, że próżnowałem. Model dostał dwie warstwy połysku z hataki, na to poszły kalki. Mimo połysku z jednej strony przy nr seryjnym i oznaczeniach kodowych kalka się zasrebrzyła. Nieco to poprawiłem płynem wamodu. Ostatnio miałem przeboje z tymi płynami tym razem poszło bardzo dobrze, kalki się ułożyły, weszły w linie podziału, żadnych efektów ubocznych nie zauważyłem:). Na kalki poszła warstwa połysku i na to dałem wash, tak jak przy Hurricanie z Army zastosowałem gotowca od Modellers World, ciemno brązowy. Jednak po zwaszowaniu lini nie byłem zadowolony z efektu. Jak dla mnie za bardzo się to odcinało od kolorów kamuflażu, zwłaszcza brązowego. Do tego pomimo zostawienia washa na całą dobę kolor ścierał się zarówno z paneli jak i niektórych linii podziału. Dlatego postanowiłem poprawić wash i zrobić go starą metodą z farb olejnych. Wybrałem umbrę paloną i naniosłem ją na wcześniejszy wash. Rozjaśniło to nieco linie podziału. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie sknocił, mimo inspekcji modelu przed kolejną powłoką lakierniczą nie zauważyłem nie wytartego washa w obrębie paneli inspekcyjnych na jednym ze skrzydeł. I o ile na połysku nie rzucało się to wcale w oczy to po macie wszystko widać jak na dłoni. Co do lakiery to użyłem matu od hataki, rozcieńczałem Mr. Hobby Thinnerem i bardzo dobrze mi się go kładło. Poprzednio nie byłem w stanie uzyskać matowego wykończenia tak tutaj wystarczyły 2 cienkie warstwy żeby dać głęboki mat. Koniec tego przydługiego wypracowania, czas na fotki. Śmigło przyłożone na sucho póki co. Zdjąłem też maski z oszklenia i nie jestem zadowolony z malowania, musiałem poprawić w 2 miejscach, poza tym zostały jakieś drobne paprochy od wewnątrz. A i po macie zniknął mi niemal cały preshading :(. Muszę następnym razem zrobić go mocniejszego. Mimo wszystko uważam, że jak na model testowy, który został zakupiony by zdobyć więcej doświadczenia jest spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Marca 2021 Autor Share Napisano 9 Marca 2021 Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi