burzatg Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Nieco z poślizgiem czasowym ale postanowiłem dołączyć do grupowego projektu upamiętniającego 30-lecie operacji "Pustynna Burza". Akurat tak się złożyło, że z kolegą @Psar77 mamy zbieżne tematy Także będzie można porównać oba To również dobry moment aby skonfrontować moje obecne umiejętności i techniki z tymi sprzed ponad 20 lat. Oto mój pierwszy F-117 zrobiony w młodości Skoro na rynku nie pojawiło się nic nowego do budowy nowego modelu posłuży mi stary już zestaw Academy Postanowiłem wzbogacić wnętrze o ładny zestaw Airesa Dodatkowo, bogatszy doświadczeniem z kalkami Academy, nabyłem zestaw Print Scale Do zobaczenia w następnej odsłonie z postępu prac 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Super ! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 22 Lutego 2021 Autor Share Napisano 22 Lutego 2021 Odświeżam wątek. Wracam do budowy. Trzeba było ogarnąć wcześniejsze tematy aby uporządkować warsztat. Na początek wkleiłem kokpit. Przód musiałem uzupełnić kawałkiem hipsu aby konsola z tablicą dobrze siadły. Potem przeszedłem na ogon. W ręce wpadły stateczniki. Postanowiłem je pociąć aby nadać trochę życia modelowi. W międzyczasie powstały bomby szt.2 Jeszcze wymagają nieco pracy ale dobrze, że już na tym etapie są . Skoro bomby już powstają to trzeba by je mieć gdzie umieścić. Tu zbliżam się do uplastycznienia tej ziejącej pustką wnęki. Na początek pociąłem sobie elementy mające imitować zamki na ścianie bocznej. A propos komory bombowej. Ma któryś z kolegów zdjęcia tegoż elementu? W sieci znalazłem 2 mało wyraźne zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 Kleiłem go w latach 90tych. Ale wtedy jarałem się tym co aca dala w pudełku. Na tamte czasy to był sztos. No i to był Nighthawk! Kusi ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 22 Lutego 2021 Autor Share Napisano 22 Lutego 2021 Na chwilę obecną nie ma nic innego godnego uwagi. Z tego względu padło na ten zestaw. Gdybym go kleił 20 lat temu to już dawno byłby w galerii @Moses oglądałem twoje zmagania z "Harrierem" z Mister... podziwiam za tę nutkę masochizmu. Ten zestaw F-117 pomimo tylu lat jest godny polecenia a dobry modelarz jest w stanie dużo z niego wyciągnąć. No i przypomina realną maszynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 2 Marca 2021 Autor Share Napisano 2 Marca 2021 Po wsadzeniu kokpitu z żywicy okazało się, że jest on 2 mm głębszy i nachodzi na przednią wnękę podwozia. Potrzebna była ingerencja we wnękę podwozia. A skoro już ją pociąłem to postanowiłem ją nieco uplastycznić. Jeszcze dojdą kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 W dniu 22.02.2021 o 09:03, burzatg napisał: A propos komory bombowej. Ma któryś z kolegów zdjęcia tegoż elementu? W sieci znalazłem 2 mało wyraźne zdjęcia Poszperam, ale uprzedzam Cie, ze to co Akademia wymyśliła z tą komorą to zupelne SF. Pylony do których podwiesza się bomby są kompletnie inne niż w rzeczywistości, dlatego ja komorę zamknąłem. CMK robi zywice z kompletną komorą - możesz rozważyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Zdążyłem się nieco zorientować w temacie. Zdjęć komory jak na lekarstwo. Także wszelkie materiały mile widziane 33 minuty temu, Psar77 napisał: Pylony do których podwiesza się bomby są kompletnie inne niż w rzeczywistości Tak wyglądają rzeczywiście A to dała Academy Ofertę CMK rozważałem, lecz niestety niedostępna. https://www.mojehobby.pl/products/F-117A-uzbrojenie-ACA.html Cóż, pozostaje samemu coś wyrzeźbić Edytowane 4 Marca 2021 przez burzatg uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 Prace trwają. Postępy są ale nie tak szybkie jak się spodziewałem. Komora bombowa w trakcie Golenie podwozia z przewodami w podkładzie czekają na uruchomienie lakierni 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Leci 4 miesiąc z modelikiem. Z postępów, uporałem się w miarę z komorą bombową. Na razie psiknięta białym. Stwierdziłem, że pójdę na kompromis i nie będę się bawił z pylonami. Bomby umieszczę w komorze i w ten sposób będzie widać trochę tych kabelków co się nad nimi napracowałem. Dorobię tylko do tego popychacze i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Przyszedł czas na zespolenie góry z dołem. Jednak przed tym etapem trzeba było jeszcze popracować nad stacją FLIR pod osłoną kabiny. Tak wygląda na oryginale Tak wygląda zestawowa. Trochę inwencji I otrzymujemy Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez burzatg zmiana zdjęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Przyszedł czas na podkład góry A potem malunki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Po położeniu i przeschnięciu lakieru clear od tamki przyszedł czas na kalki. Nieco się obawiałem znając "jakość " kalek producenta. Tu niespodziewanie kładły się dobrze. Z arkusza zakupionych Print Scale zdecydowałem się wykorzystać godło jednostki (ładne kolorowe), oraz te na klapach komór bombowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 W zasadzie ostatnia aktualizacja przed galerią. Czas to wszystko złożyć w całość nanieść kilka poprawek i koniec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 Czy jest już galeria ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 Uuuu! Przepraszam za opóźnienia. Galeria będzie wkrótce. Bo w międzyczasie coś popsułem i musiałem nanieść poprawki. Poza tym, zmieniłem telefon i mam nadzieję zrobić lepsze foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi