Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega poprosił o pomalowanie kilku figurek. Temat malowania figurek to dla mnie nowość, ale wyzwanie przyjęte. Figurki na podstawkach o średnicy 25mm, wysokości 37mm (rycerze i łucznicy), oraz 50 - 55mm (trolle). Figurki były trochę zjechane i niektóre elementy były połamane - zdjęcia "przed" to zdjęcia figurek nowych.

602427165_ucznik1.thumb.jpg.40d57334df6120496d8405ca79a5b6b5.jpg 

870452272_ucznik2.jpg.bb7977eebee0a2bf78388b422c19aec5.jpg

Rycerz.thumb.jpg.bcd46d4decca7a60f68516f03c91a891.jpg

15547928_ogr1.thumb.jpg.0abd06d21961ce5b65fe6958cd94d335.jpg

766815398_ogr2.thumb.jpg.7f0a3889ba3dc3e7a7409881a5cfd2e5.jpg

• Like 1
Napisano

Spokojnie można by jeszcze powalczyć. Sporo tu jeszcze do roboty. Ale potencjał jest.  Plus za cięciwy w łukach.

Napisano

Jak już pisałem, figurki trochę zjechane, ale co do szczeliny, to się zgodzę - spróbuję ja jeszcze pogłębić. Ponadto, sporo walczyłem o cieniowanie na łucznikach, i przez to świeca nie jak wiadomo co - konieczna jeszcze warstwa matu, no i słabo to wychodziło. Osobiście najbardziej z tej serii podobają mi się trolle, choć tu nie potrafiłem wydobyć zębów tak jak bym chciał. Z pewnością gdyby były to większe figurki nie byłoby problemu, ale z 55mm nie dałem rady. Chyba, że macie jakieś porady, to chętnie jeszcze powalczę.

Napisano

55 mm? Ło Panie, Bajka. Temu zielonemu na początek daj zielonego washa, a potem porozjaśniaj mu te wystające partie mięśni , zakres kolorów od ciemnoniebieskiego do żółtozielonego. Nie bój się eksperymentować. Zacznij tylko, a zobaczysz, że pójdzie samo. Wet blending w sam raz na te zabawy.

Napisano

55mm to takie 1/35 czy 1/32, spokojnie możesz się pobawić w wyciąganie szczegółów, chociaż faktycznie, widać, ze to są jakieś stare odlewy. Natomias kiepską rzeźbę mozna zawsze trochę podratować dobrym malowaniem 😉 dobre oświetlenie plus jakieś szkło lub okulary powiększające i można zrobić całkiem sporo.