robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Model pawie prosto z pudła w malowaniu armii naszych byłych sojuszników z Układu Warszawskiego. Jego budowa pozwoliła mi zdobyć doświadczenie, niezbędne do budowy naszego transportera opancerzonego TOPAS. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Piękny. Gratuluję ukończenia. I w jakim tempie. Ja to bym go pewnie z pól roku robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 No i bardzo ładnie. TOPAS 2AP dojechał już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 Godzinę temu, JFM napisał: No i bardzo ładnie. TOPAS 2AP dojechał już? Dziękuję bardzo!!!! TOPAS dziś dojechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Jak NRD-owców nie lubię (z powodu wiadomych zaszłości drugowojennych większość Układu Warszawskiego ich nie cierpiała) tak model obejrzeć miło, fajnie wyszedł. Czekam na warsztat i galerię z Topasem, drżyjcie Duńczycy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 32 minuty temu, Michal_G napisał: Jak NRD-owców nie lubię (z powodu wiadomych zaszłości drugowojennych większość Układu Warszawskiego ich nie cierpiała) tak model obejrzeć miło, fajnie wyszedł. Czekam na warsztat i galerię z Topasem, drżyjcie Duńczycy! Dziękuję bardzo. Do TOPASA zamówiłem podwozie tj. PT-76 i kalki oraz liny. Na razie grzebię przy ROSOMAKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Jaki plan na TOPASa? Jednostka, numer, wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 19 minut temu, JFM napisał: Jaki plan na TOPASa? Jednostka, numer, wersja? Brak planów- jak możecie to pomóżcie. Moździerza ze Zvezdy x 2 to już chyba nie dokupię to kolejne 100 zł. Prawdopodobnie zwykły transporter z kotwicą i numerem na 8. Może ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Hmm białe tło emblematu 7-ej, na nim niebieska kotwica? Negatyw? Pierwszy raz widzę, ale może czegoś nie wiem. Do tego dwie szachownice na jednej burcie? Chyba radosna "tfurczość" muzealników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 10 minut temu, Michal_G napisał: Hmm białe tło emblematu 7-ej, na nim niebieska kotwica? Negatyw? Pierwszy raz widzę, ale może czegoś nie wiem. Do tego dwie szachownice na jednej burcie? Chyba radosna "tfurczość" muzealników. Zapytam kolegę JFM. to chyba największy na forum znawca i fachowiec od wszystkiego co pływało z namalowaną kotwicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 No właśnie. Ale skoro kol. Robertmodelarz chce zrobić pojazd z 7.BOW, a nie z 7.ŁDD, to proponuję tego ze zdjęcia. Rok 1993, pojazd z 4.bow z Lęborka, czyli kotwica ciemnoniebieska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 18 minut temu, robertmodelarz napisał: Zapytam kolegę JFM. to chyba największy na forum znawca i fachowiec od wszystkiego co pływało z namalowaną kotwicą. Tam faktycznie jest radosna twórczość muzealników z tą kotwicą. Z tego co wiem później namalowali prawidłową. Jak widać na zdjęciu powyżej rąb malowany w pierwotnym miejscu jest zamalowany, za to pojawił się przed numerem taktycznym. Dodatkowo w okresie Brygady na wieżyczce były malowane ostatnie dwie cyfry numeru taktycznego. Widać również charakterystyczny klin malowany najczęściej szarą farbą okrętową "skombinowaną " najczęściej od marynarzy z ODSów albo stoczniowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Dziękuję bardzo. Do TOPASA zamówiłem podwozie tj. PT-76 i kalki oraz liny. Czy kalki zamawiałeś ostatnio? Szukam dokładnie tych kalek i nie mogę ich namierzyć. Możesz polecić jakiś sklep? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 37 minut temu, Endrju napisał: Czy kalki zamawiałeś ostatnio? Szukam dokładnie tych kalek i nie mogę ich namierzyć. Możesz polecić jakiś sklep? Pozdrawiam Andrzej Proszę bardzo: https://www.martola.com.pl/pl1566/produkty89594/polish_army_vehicles_unit_insignia_registration_nu https://exito.sklep.pl/pl/p/TORO-MODEL-35D68-135-Godla%2C-tablice-rejestracyjne-wz.76-i-napisy-eksploatacyjne-pojazdow-WP/55989 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Robert. Dziękuję bardzo. Pewnie pomyślisz o mnie że nie umiem sobie znaleźć czegoś w sieci. A ja nie dalej jak wczoraj szukałem tych kalek i wszędzie były niedostępne. Chyba już niedowidzę. I jak ja mam te modele kleić? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 Godzinę temu, Endrju napisał: Robert. Dziękuję bardzo. Pewnie pomyślisz o mnie że nie umiem sobie znaleźć czegoś w sieci. A ja nie dalej jak wczoraj szukałem tych kalek i wszędzie były niedostępne. Chyba już niedowidzę. I jak ja mam te modele kleić? Pozdrawiam Andrzej Po to istnieje to forum, żeby sobie wzajemnie pomagać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brejku Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Super ! Bardzo mi się podoba. Świetna modulacja koloru i połączenie ciemnego z jasnym zielonym Dla mnie materiał do inspiracji i nauki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 Dziękuję bardzo- zawsze chętnie służę radą i pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brejku Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 5 godzin temu, robertmodelarz napisał: Dziękuję bardzo- zawsze chętnie służę radą i pomocą. Mógłbyś napisać nazwe farby (podstawowy kolor) który użyłeś do kamuflażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 W dniu 5.03.2021 o 15:19, JFM napisał: TWidać również charakterystyczny klin malowany najczęściej szarą farbą okrętową "skombinowaną " najczęściej od marynarzy z ODSów albo stoczniowców. A ten klin to w celach jakich?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 W zasadzie nie chodziło o klin jako taki gdyż niektóre pojazdy ich nie miały - jak na zdjęciu. Chodziło raczej o dodatkowe zabezpieczenie wanny przed ścieraniem po kontakcie z piaskiem i morską wodą no i dalej korozją. Zgrupowania poligonowe trwały po kilka tygodni, w tym czasie załogi ćwiczyły załadunek na ODSy, a następnie desantowanie nawet po kilkadziesiąt razy. Na Goździkach i BWPach też można zauważyć, że wanny mają malowane chyba w tym samym celu...?... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi