Skocz do zawartości

Blaszki - pytania dość nietypowe

Constructor

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy blaszki produkowane są do kazdego modelu? Nie chodzi mi konkretny model konkretnej firmy, ale o to czy kupując jakiś pojazd dostanę do niego blaszki?

2. Które sklepy mają największy wybór blaszek? Jak ich szukać, czy blaszki to oficjalna nazwa czy elementy fototrawione?

Rysio radzi! Używajcie Google i myjcie rączki!

Wpisz w Googla skale, nazwe modelu i slowo photoetched i juz wiesz czy sa do tego jakies blachy.

A jesli szukasz zywicy to wpisz skale, nazwe modelu i slowo resin.

Ten Rysio to łebski chłop

erkamo modeli nie kleiłem od 15, a wtedy to nawet nożyk do tapet ciężko było zdobyć.

Marudek tu w sumie nie chodzi o szukanie w Google, ale o to czy do każdego modelu da się coś dopasować

Wszystko jasne Constructor!

Twoje drugie pytanie tylko troche mnie rozbawilo.

Tak naprawde to chyba nie da sie tak jednoznacznie na nie odpowiedziec, bo jedni maja to inni tamto.

Warto tez odwiedzac strony producentow jak Eduard, Part, Extratech, Verlinden itp, itd.

erkamo widzisz teraz dzięki tobie znam przynajmniej producentów. Wiem gdzie dokładnie szukać.

Jak już powiedziałem, 15 lat temu takie rzeczy do modeli nawet mi się nie śniły.

widzisz teraz dzięki tobie znam przynajmniej producentów. Wiem gdzie dokładnie szukać.

Hej.

To żeby nie było zbyt ślicznie - zestawów jest mnóstwo, ale trafiają się takie, które można z czystym sumieniem od razu włożyć do okrągłego segregatora (bo są zrobione byle jak).

Wiele - szczególnie tych starszych - zawiera ledwie połowę elementów do wykorzystania (reszta - w stylu fototrawiony TRZONEK do łopaty - tylko zapełnia powierzchnię).

Miedzy innymi dlatego zacząłem się sam bawić w wyroby "piwne" bo kiedyś szlag jasny mnie trafił gdy z blaszki za 3 dychy wykorzystałem siatkę nadsilnikową i kilka uchwytów.

Reasumując - dobra blaszka niestety kosztuje często więcej niż model, dlatego każdą "okazję" trzeba dokładnie sprawdzić, coby nie wyjść na "Media-Markt".

A co do sklepów - polecam Azję (np http://www.luckymodel.com/). Co prawda wymagają posiadania karty kredytowej albo internetowej, przesyłka potrafi trwać nawet dwa miesiące, ale cenami biją na głowę resztę świata (a w przypadku blaszek cena obejmuje zwykle koszt przesyłki) Kiedyś nawet blaszkę Eduarda sprowadziłem sobie via LuckyModel i wyszło taniej niżbym ją ściągał z Czech (o polskich sklepach nie wspominając).

Pozdrowionka

ZzB

P.S.

Witam dinozaura.

Ja też onegdaj miałem długaśną przerwę w życiorysie. Może nie 15 wiosen ale niewiele mniej