vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 pytanie jak rozcieńczyć farbę vallejo do areografu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 34 minuty temu, vartech-nowak napisał: pytanie jak rozcieńczyć farbę vallejo do areografu ? Najlepiej dedykowanym do tego celu rozcieńczalnikiem do akryli. W przypadku jego braku -czystą wódką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 Teraz, robertmodelarz napisał: Najlepiej dedykowanym do tego celu rozcieńczalnikiem do akryli. W przypadku jego braku -czystą wódką. wiem ale chodzi o proporcje i mam jeszcze ten flow imprower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Teraz, vartech-nowak napisał: wiem ale chodzi o proporcje i mam jeszcze ten flow imprower Do Vallejo Air dodaję na zbiorniczek ok. 3-4 krople thinnera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: Do Vallejo Air dodaję na zbiorniczek ok. 3-4 krople thinnera. mam model color nie air Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Model Color to przynajmniej 50/50, ale farbę najlepiej wymieszać w osobnym kieliszku i wlać do aerografu. Zależy jaka jest dysza- 0,5 pójdzie bez problemu, przy mniejszych np. 0,2 trzeba próbować doświadczalnie gęstość farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 To powinno rozjaśnić sprawę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 Teraz, robertmodelarz napisał: Model Color to przynajmniej 50/50, ale farbę najlepiej wymieszać w osobnym kieliszku i wlać do aerografu. Zależy jaka jest dysza- 0,5 pójdzie bez problemu, przy mniejszych np. 0,2 trzeba próbować doświadczalnie gęstość farby. czyli 3 farby do 3 thinera i 1 flow imprower? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Może tak być- zobacz jak kryje w takim rozcieńczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 3 minuty temu, robertmodelarz napisał: Może tak być- zobacz jak kryje w takim rozcieńczeniu. a i jeszcze jedno taka mieszanka na 1,7 bar by było ładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 A nie lepiej sprawdzić organoleptycznie? przy takich „kropelkowych” ilościach farby niewiele jej zużyjesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 3 minuty temu, Thalgonis napisał: A nie lepiej sprawdzić organoleptycznie? przy takich „kropelkowych” ilościach farby niewiele jej zużyjesz... za dużo kasy nie mam i farbę oszczędzam jak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Nie ma bata, żadne tam przepisy/ proporcje, tylko doświadczalnie. Kropla farby + kropla thinnera = sprawdzasz. To samo z ciśnieniem, masz wyregulować tak by farba ci dobrze leciała, nie pluło, nie zasychało w ,,locie" - zaczynasz od 1 bara o ile pozwoli reduktor - niektóre egzemplarze są wyjątkowo tępe na regulacje w niskich zakresach ciśnień. Bardzo pomaga w regulacji zaworek mac w aero lub na wężu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi