vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 pytanie jak rozcieńczyć farbę vallejo do areografu ? Cytuj
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 34 minuty temu, vartech-nowak napisał: pytanie jak rozcieńczyć farbę vallejo do areografu ? Najlepiej dedykowanym do tego celu rozcieńczalnikiem do akryli. W przypadku jego braku -czystą wódką. Cytuj
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Napisano 15 Marca 2021 Teraz, robertmodelarz napisał: Najlepiej dedykowanym do tego celu rozcieńczalnikiem do akryli. W przypadku jego braku -czystą wódką. wiem ale chodzi o proporcje i mam jeszcze ten flow imprower Cytuj
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 Teraz, vartech-nowak napisał: wiem ale chodzi o proporcje i mam jeszcze ten flow imprower Do Vallejo Air dodaję na zbiorniczek ok. 3-4 krople thinnera. Cytuj
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Napisano 15 Marca 2021 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: Do Vallejo Air dodaję na zbiorniczek ok. 3-4 krople thinnera. mam model color nie air Cytuj
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 Model Color to przynajmniej 50/50, ale farbę najlepiej wymieszać w osobnym kieliszku i wlać do aerografu. Zależy jaka jest dysza- 0,5 pójdzie bez problemu, przy mniejszych np. 0,2 trzeba próbować doświadczalnie gęstość farby. Cytuj
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Napisano 15 Marca 2021 Teraz, robertmodelarz napisał: Model Color to przynajmniej 50/50, ale farbę najlepiej wymieszać w osobnym kieliszku i wlać do aerografu. Zależy jaka jest dysza- 0,5 pójdzie bez problemu, przy mniejszych np. 0,2 trzeba próbować doświadczalnie gęstość farby. czyli 3 farby do 3 thinera i 1 flow imprower? Cytuj
robertmodelarz Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 Może tak być- zobacz jak kryje w takim rozcieńczeniu. Cytuj
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Napisano 15 Marca 2021 3 minuty temu, robertmodelarz napisał: Może tak być- zobacz jak kryje w takim rozcieńczeniu. a i jeszcze jedno taka mieszanka na 1,7 bar by było ładnie? Cytuj
Thalgonis Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 A nie lepiej sprawdzić organoleptycznie? przy takich „kropelkowych” ilościach farby niewiele jej zużyjesz... Cytuj
vartech-nowak Napisano 15 Marca 2021 Autor Napisano 15 Marca 2021 3 minuty temu, Thalgonis napisał: A nie lepiej sprawdzić organoleptycznie? przy takich „kropelkowych” ilościach farby niewiele jej zużyjesz... za dużo kasy nie mam i farbę oszczędzam jak się da Cytuj
myszaty Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 Nie ma bata, żadne tam przepisy/ proporcje, tylko doświadczalnie. Kropla farby + kropla thinnera = sprawdzasz. To samo z ciśnieniem, masz wyregulować tak by farba ci dobrze leciała, nie pluło, nie zasychało w ,,locie" - zaczynasz od 1 bara o ile pozwoli reduktor - niektóre egzemplarze są wyjątkowo tępe na regulacje w niskich zakresach ciśnień. Bardzo pomaga w regulacji zaworek mac w aero lub na wężu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi