robertmodelarz Napisano 20 Marca 2021 Autor Share Napisano 20 Marca 2021 11 godzin temu, OLO napisał: Jak patrzę po zdjęciach to nasze wozy z ruskimi kołami też mają inne osłony lamp tzw.druciaka no chyba że umknęło mi jakieś zdjęcie pozdrawiam OLO Późniejsze wersje MT-LB. zarówno produkcji radzieckiej jak nasze krajowe miały inne lampy. Mocowane one były do podstawy w kształcie łezki, zabezpieczone były przed uszkodzeniami drucianą osłoną. Ja w swoim wozie zostawiłem taki światła jakie dał SKIF. Model Trumpetera daje takie światła - jakie są w MT-LB zachowanym w MWP w Warszawie produkcji HSW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Ciekawostka? Box-art Trumpka ma wypukłe koła, w modelu niestety tego już nie powielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Niestety żeby zrobić, jakikolwiek dobry model, tj. zgodny z rzeczywistością to trzeba mieć: - dobrą bazę wyjściową - dokumentację fotograficzną - pełną sakiewkę (na mega drogie konwersje i waloryzację) - umiejętności rzeźbiarsko- odlewnicze - strych, szopkę lub przybudówkę na solidny warsztat - dużo wolnego czasu - studio fotograficzne - wyrozumiałą żonę (partnerkę) i przerabiać z nią warsztaty z tolerancji - ziołowe leki na uspokojenie w przypadku wykonania nieudanego modelu lub poduszkę w celu wypłakania się - wysłać dzieci na długą misję do teściowej Ja skromny zlepiacz wyprasek niestety nie spełniam tych wszystkich kryteriów. Sklejam bo lubię!!!! Działam jak umiem najlepiej. MT-LB dostał czarny pokład Vallejo po wcześniejszym odtłuszczeniu w kąpieli z płynem do mycia naczyń. Edytowane 21 Marca 2021 przez robertmodelarz 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Wiem że nie na temat ale po takiej liście tylko się powiesić bo spełnienie choćby jednego punktu to cud, a teraz na poważnie. Jak odwzorujesz model to zależy tylko i wyłącznie od ciebie jak pewne różnice przejdą bez bulu i model będzie cieszyć oko to super pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 12 godzin temu, robertmodelarz napisał: Niestety żeby zrobić, jakikolwiek dobry model, tj. zgodny z rzeczywistością to trzeba mieć: - dobrą bazę wyjściową - dokumentację fotograficzną - pełną sakiewkę (na mega drogie konwersje i waloryzację) - umiejętności rzeźbiarsko- odlewnicze - strych, szopkę lub przybudówkę na solidny warsztat - dużo wolnego czasu - studio fotograficzne - wyrozumiałą żonę (partnerkę) i przerabiać z nią warsztaty z tolerancji - ziołowe leki na uspokojenie w przypadku wykonania nieudanego modelu lub poduszkę w celu wypłakania się - wysłać dzieci na długą misję do teściowej Ja skromny zlepiacz wyprasek niestety nie spełniam tych wszystkich kryteriów. Sklejam bo lubię!!!! Ja z tych wymagań to mam tylko strych a sklejam. Bo lubię. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) Zielono mi..... Edytowane 22 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 Model pomazany: -podwozie i dół wanny AK Interactive OLIVE DRAB PRIMER AK-182 - góra Hataka A112 RED-LINE Warsaw Pact Green Shadow - 17ml rozjaśniona Hataka A113 RED-LINE Warsaw Pact Yellow Green - 17ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Zielony już wysechł. Zrobiona delikatna modulacja koloru. Farby akrylowe HATAKI - kolorki ślicznie oddają klimat LWP- jednak artyzm i zachwyt pryska po trzykrotnym czyszczeniu aerografu. Maszynka zapycha się, charczy i pluje. Farby chyba pochodziły z początku produkcji i skład ich jest coś nie teges. Pomalowałem tym zestawem T-55A Tamiya, BTR-152 SKIF trochę poszło na Wołnę oraz MT-LB. Piątego razu nie będzie - to co zostało poszło do kosza. Generalnie przechodzę na farby Gunze, Tamiya oraz lakiery AK Autentic Color i Hatakę seria pomarańczowa. Transporter po wyschnięciu koloru bazowego, dostał odrobinę SIDOLUXU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Idziesz jak burza. Nie nadążam za Tobą śledzić postów. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Jutro położę kalki - szachownice i mityczny numer taktyczny. Na swoje miejsce powędrują oznaki priorytetu drogowego. Dokleję ucha do plecionych metalowych lin. Taki jest plan. Zawsze czekam 24 h na całkowite wyschniecie każdej warstwy. Przy malowaniu raczej pospiech nie jest wskazany- nie używam suszarki do włosów w celu przyspieszenia procesu schnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 W modelarstwie to jak w lotnictwie. Pośpiech jest wskazany w trzech przypadkach: - przy łapaniu pcheł; - przy sikaniu na mrozie; - przy jedzeniu z jednej miski. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Kalki przyklejone, przy pomocy płynów MicroSet i MicroSol- ładnie siadły i nie srebrzą się. Edytowane 24 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Marca 2021 Autor Share Napisano 25 Marca 2021 Farba khaki ukryła wszystkie braki, potem łoszyk z terpentyną nierówności wszystkie zginą!!!! MT-LB dostaje weathering czyli po naszemu zwietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 Dobrnąłem do końca budowy MT-LB. Model został postarzony zgodnie z duchem epoki, w której służył. Lekkie wypłowienia farby i ślady brudu, powstałe od stania pod chmurką. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi