patrykd Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Witam, Czy próbował kroś kiedyś może zabiegu rozpylania suchych pigmentów areografem? Tzn. wymieszanie pigmentów z white spiritem np. do takiej formy aby tę mieszaninę można było zapodawać aerografem na model. I to samo pytanie odnośnie ammo mig nature effects? Czy próbował ktoś to rozrzedzać i zapodawać aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 Dorzucam się do tego pytania. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 (edytowane) Malowałem pigmentami w ten sposób.Ogólnie da się trzeba jedynie użyć tak aby jakieś większe drobinki nie dostały się do dyszy bo wtedy nam przytka.Przecedzić przez jakąś siateczkę większe drobinki odcedzić.Jest to ciekawy sposób nanoszenia daje równomierną powierzchnię pokrytą np.kurzem.Pyłem. Działa to jak zwykła sucha farba taka metoda.Niemniej jednak pigment i tak wymieszany w ten sposób szybko osiada na dnie zbiornika aerografu.Malować się da ale trzeba trochę powalczyć z materią. Praktycznie też można i też robiłem malując emaliowymi specyfikami typu ziemia błotnista itp.da się malować rozrzedzić trochę aby byto to rzadsze. Edytowane 9 Marca 2022 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Podziele się praktyką. Efekty nature effects po rozcieńczeniu np ammo odorless thinnerem bez problemu nanosi się aerografem. Bardzo dobrze imitują kurz. Pigmenty też próbowałem i tutaj niestety dysza się co chwilę przytykała. Już nie pamiętam czy była 0.2 czy 0.4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Też kombinowałem z suchymi pigmentami z aerografem, dysza 0,5. Do takiego ogólnego okurzenia modelu ok, trzeba prysnąć bezbarwnym żeby to nie spadło z powierzchni po odparowaniu nośnika (white spiryt). Ciężko zapanować nad docelową barwą pyłu/kurzu, inny jak mokry, po wyschnięciu jaśnieje, po pryśnięciu bezbarwnym znowu ciemnieje. Pierwszy model pancerny i pierwsze takie zabawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi